A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos építkezés elől elhárult minden uniós jogi akadály – jelentette ki Lázár János.

A KORMÁNY ELKÖTELEZETT ABBAN, HOGY MEGVÉDJE MAGYARORSZÁG HATÁRÁT

A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos építkezés elől elhárult minden uniós jogi akadály – jelentette ki Lázár János.

Orbán Viktor azt a cél tűzte ki, hogy mindenképpen meg kell védeni a magyar parlament által elfogadott, a jogi határzár szigorítására vonatkozó törvényt – jelentette ki Lázár János.

Az Európai Tanács ülése előtt Orbán Viktor azt a célt tűzte ki, hogy a magyar parlament által elfogadott, a jogi határzár szigorítására vonatkozó törvényt mindenképpen meg kell védeni – tájékoztatott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Fontosabb a biztonságunk, mint az illegális bevándorlók szabad mozgásának a garantálása – szögezte le.

„NEM MOZOGHATNAK SZABADON AZ ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓK MAGYARORSZÁGON.”

Lázár János kifejtette, a törvénycsomag lényege, hogy nem mozoghatnak szabadon az illegális bevándorlók Magyarországon, a magyar-szerb határon kell megvárniuk kérelmük elbírását, ehhez pedig a kormány biztosította a szükséges feltételeket.

A kormány elkötelezett abban, hogy megvédje Magyarország határát, és szabad mozgásukban korlátozza az illegális bevándorlókat hazánk területén – szögezte le.

Fotó: fidesz.hu

A tárcavezető közölte, a kormány álláspontja szerint a hatályba lépő törvénycsomag összeegyeztethető az európai joggal, valamint teljesíti Németország és Ausztria azon elvárásait, hogy ne menjenek hozzájuk migránsok a balkáni útvonalon majd Magyarországon keresztül. Elmondta azt is, hogy hazánk megerősítette a kerítés védelmét, egy második kerítés is épül.

Aláhúzta, az intézkedések jelentős mértékben csökkentik a biztonsági kockázatokat; aki nem tudja átlépni a határt, az nyilvánvalóan nem tud továbbmenni Ausztria és Németország felé, a törvénycsomag segít a két országnak – jegyezte meg.

Lázár János arról is beszélt, hogy a kormánypártok az Európai Néppárt tagjai, ezért az Európai Tanács elnökének a megválasztásakor a néppárt javaslatát támogatják. A magyar miniszterelnök próbált kompromisszumot létrehozni Lengyelország és az Európai Tanács tagjai között, de ez nem vezetett eredményre. A néppárti tagságunkból eredő kötelezettségeinkhez tartjuk magunkat, még akkor is, ha megértjük a lengyelek problémáját a jelöléssel kapcsolatban – fogalmazott a miniszter.

60 ÉVRE RENDEZŐDIK AZ ORSZÁG ÁRAMIGÉNYE

 

A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos építkezés elől elhárult minden uniós jogi akadály – jelentette ki Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 81. Kormányinfón az Európai Bizottság (EB) március 6-ai döntésével kapcsolatban hangsúlyozta: az az elmúlt 30 év legnagyobb magyar gazdaságdiplomáciai sikernek tartja.

„AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÁLLÁSPONTJA SZERINT AZ OROSZ TECHNOLÓGIA MINDENBEN MEGFELEL AZ EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI BIZTONSÁGI KÖVETELMÉNYEKNEK.”

Emlékeztetett, az Európai Bizottság 2013 végén kezdte el a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos vizsgálatot, melyet 2017 március 6-áig folytatott.

Felidézte azt is, 2014 január 14-én Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány tagjai úgy írták alá a megállapodásokat az orosz féllel, hogy ezt az Európai Bizottság akkori elnöke aláírásával engedélyezte, majd ezt követően egy hosszú eljárás vette kezdetét.

Lázár János kiemelte, az Európai Bizottság korrekt eljárást folytatott és egy fair együttműködés alakult ki a magyar kormány és a bizottság különböző szekciói között.

Az uniós vizsgálattal kapcsolatban közölte, az Európai Bizottság álláspontja szerint az orosz technológia mindenben megfelel az európai és nemzetközi biztonsági követelményeknek; a Paksi Atomerőmű jelenlegi működése megfelel a nemzetközi minőségi sztenderdeknek, sőt abban kimagasló. Lázár János szerint ez azt mutatja, hogy Magyarországon olyan szakembergárda létezik, mely képes egy atomerőművet magas színvonalon működtetni.

Fotó: fidesz.hu

Emlékeztetett, az Európai Bizottság vizsgálta azt is, hogy az atomerőmű létesítése megfelel-e az uniós beszerzési szabályoknak. Az EB külön megvizsgálta, és megállapította, hogy Magyarországnak joga volt tender nélkül szerződést kötni Oroszországgal, valamint azt is, hogy a fűtőanyag-beszerzés feltételei megfelelnek az európai jogi követelményeknek és a nemzetközi szabályoknak – tette hozzá.

Lázár János elmondta azt is, hogy az Európai Unió megvizsgálta a műszaki feltételeket és a szerződések titkosítását is, amivel kapcsolatban nem talált kivetnivalót az Európai Bizottság.

Emléketetett arra, hogy az Európai Unióban, 30-35 százalékban atomenergiára van szükség. Hozzátette: az Európai Unióban a közeli és a távoli jövő részben az atomenergiáról szól.

A magyar kormány 2014-ben döntött arról, hogy a paksi atomerőmű állami tulajdonban maradjon. Körülbelül 40-50 százalékát a magyar áramigénynek a paksi atomerőmű termeli. A cél, hogy a másik hányadot is ki tudjuk termelni. Ezzel csökkenjen a függőségünk, és ne kelljen gázt importálnunk – fogalmazott.

Lázár János szólt arról is, hogy a kormány tiszteletben tartja a parlamenten belüli és azon kívüli pártok törekvéseit, hogy a napi politika részévé tegyék ezt a gazdasági kérdést. Hozzáfűzte: sajnálatos, hogy az ország érdekében álló gazdasági ügyek pártpolitikai vitákká válnak.

„AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÁLLÁSFOGLALÁSA POZITÍV MEGTÉRÜLÉSRŐL SZÓL.”

Az Európai Bizottság mostani állásfoglalása azért fontos, mert pozitív megtérülésről szólnak.

Arról beszélnek, amiről a magyar kormány, hogy Magyarországnak megéri megépíteni a paksi atomerőmű új blokkjait. Érdemes fenntartani ezt a kapacitást, azért is, mert ezzel növekszik az Európai Unió áram és villamosenergia biztonsága, másrészről pedig a klímacélok teljesüléséhez is nagyban járul hozzá – emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Felhívta a figyelmet, hogy a beruházásnál igénybe vették a nemzetközi szakértők véleményét is, akik világossá tették, hogy Magyarországnak megéri ez a beruházás, és jó üzletet kötött.

Lázár János elmondta, a Paks II. Projekttársaság a nyereséget kizárólag a beruházásra, illetve a magyar állam részére fizetheti ki. Hozzáfűzte, állami tulajdonban lesz Paks II, de a Magyar Villamos Művek Zrt.-vel nem integrálható.

Szólt arról is, hogy idén már elkezdődik az engedélyezés, ahol számítnak vitákra, jövőre pedig az építkezés első lépései is megkezdődhetnek.

Lázár János aláhúzta, ezzel a magyar kormány 60 évre rendezte a magyar áramigényeket és garantálja, hogy Magyarországon alacsony lesz az áram ára. Példaként említett, hogy Magyarországon 36 forintot fizetnek az emberek 1 kilowattóráért, Németországban viszont 90 forint 1 kilowattóráért, ahol ma már nem működik atomerőmű.