Magyar tóra, egy amerikai középiskolában

New York, Bronx városnegyedének egyik állami középiskolájában egy holokauszt múzeum és oktatási központ működik. Ebben a múzeumban a mai napig nem volt magyar kiállítási tárgy. Azonban az iskola egyik korábbi diákjának az álma megvalósult. Egy Magyarországról származó tóratekercset helyeztek el ma a múzeum központi helységében található vitrinben. Tudósítónk jelenti.

Iskolai Holokauszt Múzeum és Oktatási Központ

A Bronx High School of Science egyedülálló a maga nemében az Egyesült Államokban. Az iskola diákjai között minden nemzetiségű és vallású tanuló megtalálható. Amikor tudósítóként meglátogattam az iskolát, akkor személyesen tapasztaltam meg, hogy a kínai, az arab, a zsidó és az afro-amerikai tanulók milyen egyetértésben játszottak az iskola tornatermében, s az iskola folyosóin,illetve a múzeumban milyen aktív beszélgetések folytak közöttük.A Bronx High School of Science egyedülálló a maga nemében az Egyesült Államokban. Az iskola diákjai között minden nemzetiségű és vallású tanuló megtalálható. Amikor tudósítóként meglátogattam az iskolát, akkor személyesen tapasztaltam meg, hogy a kínai, az arab, a zsidó és az afro-amerikai tanulók milyen egyetértésben játszottak az iskola tornatermében, s az iskola folyosóin,illetve a múzeumban milyen aktív beszélgetések folytak közöttük.

Amerikában ismereteim szerint nincsen más állami középiskola, amelyik Holokauszt Múzeummal és Oktatási Központtal rendelkezne, ez kizárólag a Bronx High School of Science sajátja. A múzeumot alapvetően azért hozták létre, hogy megmutathassák diákjaiknak, hogy a világtörténelem során milyen kegyetlenség, népirtás történt. A múzeum megemlékezik az amerikai és a nemzetközi emberi jogi kérdésekről is.

A tárlókban olyan tárgyakat láthat a látogató, amelyek a második világháborús európai népirtásán kívül bemutatja például az amerikai Ku Klux Klan hírhedt csuklyáját is.A tárlókban olyan tárgyakat láthat a látogató, amelyek a második világháborús európai népirtásán kívül bemutatja például az amerikai Ku Klux Klan hírhedt csuklyáját is.

A múzeum egyik küldetésének tekintik, hogy inspirálják a fiatalokat arra, hogy környezetükben, közösségeikben adjanak hangot a gyűlölet elleni fellépésnek. A múzeum és oktatási központ fontos célja, hogy terjesszék az ismereteket nemcsak diákjaik körében, de rajtuk keresztül a széles közönség számára is.

Egyik legfontosabb küldetésüknek tekintik, hogy a toleranciát és a megértést terjesszék.

Mi is az a public school?

Ez a bronxi középiskola úgynevezett “public school”. Magyarra leginkább úgy fordíthatjuk, hogy állami iskola. Megfelel a magyarországi gimnáziumoknak. Az amerikai iskolarendszerben többféle középiskolát lehet megtalálni. Ezek közül a legáltalánosabb ez az államilag fenntartott,  a diákok számára ingyenes oktatást biztosító public school. A második típusa az iskoláknak a diákok számára ugyancsak ingyenes, az állam azonban nem finanszírozza az iskola összes költségét, így adományokoból tartják fenn magukat. A harmadik típusa az iskoláknak az egyházak által fenntartott iskolák, s a legmagasabb szintet a magániskolák jelentik.

A Bronx High School of Science különleges helyet foglal el New York iskolái körében. Nagyon magas az iskola presztizse, nehéz felvételt nyerni az iskolába, mivel az oktatás színvonala kiemelkedően magas.
Ezt bizonyítja az is, hogy ez az első amerikai iskola, amelyik komoly figyelmet fordít a Holokauszt oktatására. A múzeumban a legkülönbözőbb európai országokból származó kiállítási tárgyak mutatják be a második világháború szörnyűségeit. Azonban eleddig Magyarországról származó kiállítási tárgy még nem volt látható a vitrinekben, a tárlókon.

Ezt bizonyítja az is, hogy ez az első amerikai iskola, amelyik komoly figyelmet fordít a Holokauszt oktatására. A múzeumban a legkülönbözőbb európai országokból származó kiállítási tárgyak mutatják be a második világháború szörnyűségeit. Azonban eleddig Magyarországról származó kiállítási tárgy még nem volt látható a vitrinekben, a tárlókon.

Magyar tóratekercs egy amerikai középiskolában

A mai napon egy kedves ünnepség keretében adták át azt a Magyarországról származó tóratekercset, amelyet az iskola egyik korábbi diákja, Joseph Goodman adományozott a múzeumnak. Joseph Goodman úgy fogalmazott kérdésemre, hogy megvalósult az álma, hogy ezzel a tóratekerccsel is bemutathassa, hogy a második világháborút megelőzően Magyarországon milyen komoly vallási élet folyt.

Joseph Goodman az amerikai zsidó hagyományokat őrző alapítvány segítségét kérte és kapta meg a terv megvalósításához.

A tóra átadását a mai ünnepségen elsőként Oroszország New Yorkba akkreditált főkonzulja Igor L. Golubovskiy méltatta. A főkonzul üdvözlő beszédében beszélt a régi és a mai Oroszországról. A múltat felemlegetve beszélt Babij Jarról, felidézve Jevtusenko, híres orosz költő erről szóló versét. Jevtusenko versének címe azt a kijevi szakadékot idézi fel, ahol a háború alatt a németek és az ukrán kollaboránsok a város több tízezernyi zsidó lakosságát kiirtották.A tóra átadását a mai ünnepségen elsőként Oroszország New Yorkba akkreditált főkonzulja Igor L. Golubovskiy méltatta. A főkonzul üdvözlő beszédében beszélt a régi és a mai Oroszországról. A múltat felemlegetve beszélt Babij Jarról, felidézve Jevtusenko, híres orosz költő erről szóló versét. Jevtusenko versének címe azt a kijevi szakadékot idézi fel, ahol a háború alatt a németek és az ukrán kollaboránsok a város több tízezernyi zsidó lakosságát kiirtották.

Igor L. Golubovskiy kiemelte, hogy a mai Oroszország mennyire multikulturális, hiszen a legkülönbözőbb nemzetek és vallások képviselői élnek együtt. Hangsúlyozta, hogy például a muszlimokat ők nem tartják migránsoknak, hiszen több, mint ezer éve élnek Oroszországban a muszlimok. Igor L. Golubovskiy meghívott mindenkit a mai Oroszországba, hiszen, ahogy mondotta “csak ott a helyszínen lehet megismerni az országot.”

Beszédét egy friss aktualitással zárta. Beszámolt az előző nap történéséről, amikor is a magyar film, a “Saul Fia” megkapta a BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) díját.

Magyarország New York-i főkonzulja, Dr Kumin Ferenc Nagykövet hazánk nevében üdvözölte a bronxi középiskola kezdeményezését a Holokauszt Múzeumot és oktatási központot. Beszédében egy mini történelemórát tartott a jelenlévő diákok, tanárok és az érdeklődő közönség számára. Elmondta, hogy Magyarország, a magyar zsidóság mekkora veszteségeket szenvedett a második világháború, a Holokauszt során. Kifejtette, hogy egy teljes nemzedék hiányzik ma Magyarországon, de beszélt arról az örvendetes tényről is, hogy a magyarországi zsidóság milyen komoly fejlődésnek indult az elmúlt harminc esztendőben, s beszélt arról is, hogy a magyar zsidóság ma reneszánszát éli.Magyarország New York-i főkonzulja, Dr Kumin Ferenc Nagykövet hazánk nevében üdvözölte a bronxi középiskola kezdeményezését a Holokauszt Múzeumot és oktatási központot. Beszédében egy mini történelemórát tartott a jelenlévő diákok, tanárok és az érdeklődő közönség számára. Elmondta, hogy Magyarország, a magyar zsidóság mekkora veszteségeket szenvedett a második világháború, a Holokauszt során. Kifejtette, hogy egy teljes nemzedék hiányzik ma Magyarországon, de beszélt arról az örvendetes tényről is, hogy a magyarországi zsidóság milyen komoly fejlődésnek indult az elmúlt harminc esztendőben, s beszélt arról is, hogy a magyar zsidóság ma reneszánszát éli.

A ma, a múzeum központi helységében egy vitrinben elhelyezett, egy magyaroszági askenáz közösségtől származó Tóra szövegét tartalmazó, héber nyelvű pergamentekercset, amelyet két fatengelyre tekertek fel és díszes Tóratakaróval burkolták be, több mint 120 éves.A ma, a múzeum központi helységében egy vitrinben elhelyezett, egy magyaroszági askenáz közösségtől származó Tóra szövegét tartalmazó, héber nyelvű pergamentekercset, amelyet két fatengelyre tekertek fel és díszes Tóratakaróval burkolták be, több mint 120 éves.

Dr. David Moskovits, a WFHJ elnöke, valamint Sibyl Silver, a Jewish Heritage Foundation elnöke tudósítónk kérdésére elmondta, hogy a tóratekercset Joseph Goodman a bronxi iskola egykori diákja adományozta a múzeumnak Bernard és Iren Adler bronxi illetőségű holokauszt túlélők emlékére.

Dr. Kumin Ferenc, Nagykövet, Főkonzul, Igor L. Golubovskiy Főkonzul, Sibyl Silver The Jewish Heritage Foundation elnöke

WBPI / Barát Tamás