Nagyon sokszínű a kerület, erre büszkék is vagyunk

Nagyon sokszínű a kerület, erre büszkék is vagyunk

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere a fejlődő kerületről, az új költségvetésről, valamint egy új zongoráról is beszélt.

 

Megjelent a sajtóban, hogy több romkocsma is bezárásra kerül a kerületben. Ebben van szerepe az önkormányzatnak?

Általános jellegű döntés a romkocsmák bezárásáról nincsen, valóban történtek bezárások, de ezek alapvetően hatósági ügyekből fakadtak, mint a nem rendeltetésszerű működés, a kerületi csendrendeletnek ellentmondó tevékenység, ezekben az esetekben a hatóság jár el az üzemeltetőkkel szemben.

Ön képviselte Erzsébetvárost egy kiállításon, amit az Izraeli Kulturális Intézetben rendeztek Jeruzsálemről. Kérem, ossza meg élményeit!

A megnyitóval kapcsolatban azt tudom mondani, egy rendkívül felemelő hangulatú rendezvényen lehettem ott. Jeruzsálem egy olyan kultikus és szent hely, amiről csak méltóképpen szabad megemlékezni. A kiállítás maga rendkívül magas színvonalú, úgy láttam, minden megjelent egyrészt nagyrabecsülését fejezte ki Jeruzsálem és Izrael Állammal kapcsolatban, másrészt pedig többet lehetett megtudni Jeruzsálemről.

Ön egy zeneértő, zeneszerető családban él, a felesége zongorázik, nemrégieben még egy remek koncertet is adott.

Köszönöm a nevében is dicsérő szavakat, a Magyar Rádió Márványtermében volt a koncert, ahol a feleségem Schumann műveket adott elő harmadmagával.

Ha már zongora, múltkori interjújában említette, hogy az ERőMŰVHÁZ zongorájának a kicserélése fontos Önnek. Mi történt, sikerült lépni valamit?

Még nem került elfogadásra a kerület költségvetése, ezen a héten kerül a képviselők elé, a majdani döntés során kerül majd új forrás a művelődési ház részére. tehát még a döntés előtt vagyunk, de én változatlanul bízom abban, hogy az ERőMŰVHÁZ lecseréli majd az öreg zongoráját.

Még mindig sok bezárt üzlet van a kerületben. Ezek azért vannak zárva, mert nem éri meg kiadni őket vagy tán azért, mert nem adja ki az önkormányzat mindenkinek ezeket?

Elsődleges célunk, hogy a kerület életében a kultúra, a művelődés, a magasabb művészet nyerjen teret, ebből a szempontból van egyfajta szűrés. Ám a bezárt üzletek egy része jogvitás, ezért nem lehet pályázatra bocsátani, kinyitni őket, mert éppen egy bírósági eljárás zajlik ott. Persze nagyon szeretnénk újabb intézményekkel új irányt is szabni a kerület fejlődésének.

Rövidesen megnyílik a zsidó skanzen munkacímmel bíró intézmény.

A tervek szerint márciusban nyílik meg a Zsidó Emlékház, rövidesen a teljes évre vonatkozó működési terv is ismertté válik.

A tervek szerint az új költségvetésben több pénz jut majd a kerület kulturális megmozdulásaira?

Több pénz kerül ide is, de többek között a társasházi pályázatokra, lakások felújítására is. Mint ismeretes, Erzsébetvárosban több mint 2700 önkormányzati lakás van, ezeknek a felújítása nem tűr további halasztást.

Erzsébetváros a legkisebbek közé tartozik a fővárosban, ám mégis nagyon sok kisebbség él itt a kerületben.

Nagyon sokszínű a kerület, erre büszkék is vagyunk. Az önkormányzat igyekszik minden kisebbséget a megfelelő módon támogatni. Ez azt jelenti, hogy megpróbáljuk kielégíteni azokat a pénzbeli és természetbeli igényeket, amivel a kisebbségi önkormányzatok megkeresnek minket.

Ez a tél igen sok nehézséget okozott, a hó, a jég egy időre ellepett minket. Ön mennyire volt megelégedve a hóeltakarítással, jégmentesítéssel a kerületben?  

Mi aránylag szinte a legtöbbet fordítottuk erre a célra, annak ellenére, hogy nem a leggazdagabbnak szoktak minket aposztrofálni. Az illetékes önkormányzati cég szükség esetén naponta kétszer is elvégezte a szükséges feladatokat.

Ön nemrégiben a Péterffy Sándor utcai kórházban tartott sajtótájékoztatón is megjelent.

Ezt abból az alkalomból tartotta a főigazgató úr, mert a kórház közel 200 millió forintot nyert pályázatokon, többek között fűtéskorszerűsítésre. Ez adott alkalmat arra, hogy bemutatásra kerüljön az, hogy a kormányzat mennyire támogatja a Péterffy Sándor utcai kórházat, egyébként ez csak az első lépés, további fejlesztések is várhatóak. Ez egy fejlődés előtt álló intézmény, amire azért rá is szorul.

A kerületi kulturális élet legnagyobb fogyasztói az idősek. Ők az ERőMŰVHÁZ-on kívül még hol juthatnak hozzá az olcsó, minőségi kulturális szolgáltatásokhoz?

Itt van még a K11, a Király utcában, itt is vannak kiállítások, koncertek, de a márciusban megnyíló Zsidó Emlékház nem csak múzeumként, hanem kulturális térként működik majd. Mellette az önkormányzat más helyszíneken is tart különböző kulturális rendezvényeke, eseményeket, de az itt működő egyházak is szerveznek hasonlókat. Az önkormányzatnak itt is van még hova fejlődnie, de összességében nem lehet rossz a lelkiismeretünk.

Mi a helyzet a kerületi iskolákkal?

Nagyon jó, kiegyensúlyozott a kapcsolatunk velük, bár nem vagyunk fenntartók, de igyekszünk ennek ellenére minden lehetséges igényt kielégíteni, például számítógép vásárlással. Támogattuk egy nagyobb összeggel a Madách Gimnáziumot is, ezekre egyébként egy jelentős összegű tétel áll rendelkezésre a költségvetésben.

Akkor ez egy gazdagabb költségvetés lesz?

Hála Istennek, a kerület fejlődik, azért ez látható, így több dologra is lényegesebb nagyobb összeg lesz fordítható.

Lesznek kilakoltatások?

Az önkormányzat általi kilakoltatás csak akkor fordul elő, ha súlyos jogellenesség áll fenn. A kilakoltatás egy rendkívül negatív fogalom, ott ahol bér nemfizetés van, és más súlyosan jogsértő helyzet van, ott kerülhet ez esetlegesen szóba, ilyen nem történt, ez nem célunk. Én magam is azt támogatom, ha valaki a szociális bérlakást sem tudja fizetni, az is legyen elhelyezve a családok átmeneti otthonába, vagy a vészhelyzeti alapból kapjon valamilyen támogatást. Egy kilakoltatás mindenkit erősen megvisel lelkileg, igyekszünk elkerülni ezt mindenképpen.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter