Orbán Viktor: A gazdasági együttműködés eredményeit azért is kell megbecsülnünk, mert nehéz nemzetközi környezetben értük el ezeket

A gazdasági együttműködés eredményeit azért is kell megbecsülnünk, mert nehéz nemzetközi környezetben értük el ezeket: a kontinens nyugati felén erőteljes oroszellenes hangulat alakult ki – jelntette ki Orbán Viktor.

Magyarország nyílt és transzparens kapcsolatokra törekszik Oroszországgal, ezért minden évben áttekintjük az orosz-magyar kapcsolatok állását a legmagasabb szinten – mondta a miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott tárgyalás utáni sajtótájékoztatón.

Hosszú és sikeres tárgyalásokon vagyunk túl, amelyek középpontjában gazdasági kérdések álltak – ismertette a miniszterelnök. A két, illetve egy évvel ezelőtt kötött megállapodásokat mindkét fél maradéktalanul teljesítette. Regionális együttműködésről szóló dokumentumokat írtak alá, Magyarország megnyitotta a főkonzulátusát Kazanyban.

Fotó: Szigetváry Zsolt (MTI)

A kormányfő hangsúlyozta, a magyar gázellátás 2021-ig biztosított, az erről szóló szerződéseket megkötötték, továbbá megkezdték a tárgyalásokat a 2021. utáni gázszállításról is.

„AZ OROSZ-MAGYAR KAPCSOLATOKBÓL MINDENT MEGMENTETTÜNK ÉS MEGVÉDTÜNK, AMI LEHETSÉGES VOLT”

A nukleáris együttműködés kérdésében az akadályok nagy részét már sikerült elhárítani, így idén már előkészítő munkálatokat folytathatnak, 2018-ban pedig megindítják a tényleges kivitelezést – húzta alá.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, a gazdasági együttműködés eredményeit azért is kell megbecsülnünk, mert nehéz nemzetközi környezetben értük el ezeket: a kontinens nyugati felén erőteljes oroszellenes hangulat alakult ki.

Minden erőfeszítés ellenére a két ország kereskedelmét komoly veszteségek érték, melyek értéke hat és fél milliárd dollár.

„Reméljük, hogy hamarosan jó orosz – európai együttműködést köszönthetünk; nehéz úgy sikeresnek elképzelni Magyarországot, hogy a világgazdaság fajsúlyos szereplőjével nem alakít ki nyílt, erőteljes gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat” – hangsúlyozta.

Fotó: Szigetváry Zsolt (MTI)

A kulturális együttműködéssel kapcsolatban elmondta, ösztöndíjakat ítéltek egymás diákjai számára, valamint a magyar kormány döntött a hazánk területén lévő orosz-ortodox templomok felújításáról.

Az együttműködés egyik legfontosabb eredménye, hogy az elmúlt két évben magyar élelmiszeripari beruházások történhettek meg Oroszországban. Ennek folytatása mellett a mai tárgyaláson megállapodtak abban, hogy a magyar vízipari komplexum is beruházási és fejlesztési lehetőségekhez jut, ami áttörés a magyar külkereskedelem szempontjából – hangsúlyozta.

Az elmúlt évek kockázatot is vállaló, odaadó munkájának eredményeképpen az orosz-magyar kapcsolatokból mindent megmentettünk és megvédtünk, ami lehetséges volt, így amikor a világ visszatér az együttműködés logikájához, Magyarország jó pozícióban lesz az orosz piacokon – összegezte a magyar miniszterelnök.