Innováció a turizmus oktatásában is

 

Innováció a turizmus oktatásában is

Dr. Jandala Csilla, az Edutus Főiskola rektora a turizmusról beszélt, meg arról, hogy miért is érdemes ezt a szakmát tanulni.

 

A turizmus manapság egy igen jól jövedelmező szakma. kik tanulnak turisztikát, azok, akik idegen nyelveket tudnak vagy azok, akiket máshova nem vettek fel?

Amikor a diákjaink beérkeznek a főiskolára, akkor mindig megkérdezzük tőlük, hogy mi is a céljuk ezzel a szakkal, az esetek 99 %-ában azt mondják, ők szállodaigazgatók szeretnének lenni. Mire végeznek, a hallgatóink közel negyede megy el szállodába dolgozni, a többiek megismerik még azokat a területeket, amik még a turizmust jelentik.

Honnan jönnek a diákok?

Úgy érzem, olyan diákjaink vannak, akik nem igazán tudják eldönteni, merre induljanak, szeretnek emberekkel foglalkozni, velük kommunikálni, nem egy helyben ülni, nyelveket tanulnak és természetesen szeretnek utazni. Mint minden más képzés, a mienk is hét féléven keresztül tart. Turizmus-vendéglátás szakra jelentkeznek, közgazdász diplomát kapnak, turizmus-vendéglátás szakon. Különböző szakirányaink vannak, a diákok az utolsó két félévben specializálódhatnak, van szálloda szakirányunk, de hallgathatnak turisztikai desztináció menedzsmentet is, de van még rendezvényszervező szakirányunk is.

Önöknél még otthon is a turizmus a téma.

Valóban, ez elsősorban miattam van, én már több mint harminc éve adtam a fejemet a turizmusra, akkori közgazdász hallgatóként lehetőségem volt turisztikai tantárgyakat is hallgatni, igaz ez akkor még nagyon gyerekcipőben járt. Utána az egyetemen maradhattam, akkor kevés fiatal kezdhette ott a pályafutását. Nekem szerencsém volt, hogy mindeközben gyakorlati dolgokkal is foglalkozhattam. Bekapcsolódhattam sok területfejlesztési programba, regionális marketingtervekbe, kutatásokba, nagyon sok rendezvényben működhettem együtt hallgatókkal együtt. Így lett az, hogy a férjem is a turizmussal kezdett el foglalkozni.

Ön nemrégiben egy konferencián járt, ha lehet, beszéljen erről!

Jeruzsálemben az egyetemen volt ez a konferencia, ami egy csoda volt nekem, mert már elég régóta álmom volt, hogy eljussak oda. Jeruzsálemben az egyetemen, bécsi közreműködéssel működik egy Ausztria tanulmányok tanszék, intézet. Ők szervezték meg idén a kulturális örökségekről szóló konferenciájukat, a fő téma a városi turizmus volt. Apropóját pedig az adta, hogy a bécsi Ringstrasse idén 160 éves. A világ minden pontjáról érkeztek kutatók, oktatók, egyetemi tanárok, akik városi turizmussal foglalkoznak. Mi két előadással neveztünk be, nagy sikerrel. Az egyik előadás szorosan kötődött a megadott témához, ami arról szólt, hogy a Ringstrasse 160 éves, de a mi Nagykörútunk meg 120, ez, illetve a milleniumi fejlesztések hogyan is járultak hozzá Budapest fejlődéséhez, ez mennyire vonta magával a turizmus fejlődését. Valamint összemértük, hogy a mai fejlesztések mennyire vonzhatják a turizmus fejlődését. Egyébként ez az intézet a bécsi Module Egyetem missziója, sőt a térségben legutóbb is nyitottak ilyen intézményt, Dubaiban.

Az Edutus Főiskolának mennyire volt hasznos ez a konferencia?

A bécsiekkel már korábban is volt kapcsolatunk, ők egyébként a turizmussal kapcsolatban elég izgalmas dolgokkal foglalkoznak, a turizmus statisztikájával, de igen érdekes megközelítésben, amit mi az oktatásban fel is tudunk használni. A Héber Egyetemmel meg most lett kapcsolatunk, fantasztikus kollégákat ismerhettünk meg, akik egészen tágan foglalkoznak a turizmussal. Nekem nagy fájdalmam, hogy itthon elég szűkösen tehetjük ezt meg. Van egy másik országban, Kínában olyan, ahol a tea és a turizmus egy doktori képzés témáját jelenti.

Sikeres volt a konferencia, kialakultak együttműködések. Ám hogyan tovább?

Most a publikációkon dolgozunk, az előadások nyomtatott változatban is megjelennek, több helyről kaptunk meghívást, többek között Izraelből, Kanadából, ahol érdeklődnek az új módszerrel történő oktatások iránt, mert mi nem csak kiállunk eléjük és beszélünk, hanem például filmeket mutatunk be, terepen is sokat vagyunk velük.

Jelenleg hány hallgatójuk van?

Összesen olyan kétszázan hallgatnak nálunk turizmust, a mi főiskolánk egy kis iskola, annak minden előnyével együtt, például személyesen ismerjük a diákokat.

Hányan tanulnak turizmust másutt?

Országosan 13 felsőoktatási intézményben tanítanak, sokuknak van budapesti képzése, ha jól számolom, akkor ötnek.

Hányadik helyre sorolná az Edutust a tizenháromból?

Mindig attól függ milyen szempontból. Azt hiszem, mi eléggé innovatívak vagyunk, a tantárgyak nagy része egyforma, hiszen az akkreditációs bizottság erre ad engedélyt, sajnos. Nagyon kicsi a mozgásterünk, már abban, hogy mit tudunk. Sok mindent hozzátennék a jelenlegiekhez, de az órakeret az köt engem is. Viszont egyedüliként Magyarországon társult tagjai vagyunk a turisztikai világszervezetnek, így csak nálunk férhetnek hozzá online a hallgatók, a tanárok az összes olyan anyaghoz, ami kint készül, mellette naprakész információkhoz is juthatnak.

Ezeknek a birtokában mennyivel könnyebben tudnak elhelyezkedni a diákjai, mint a másutt végzettek?

Talán azért tudnak könnyebben elhelyezkedni, mert mi ismerjük őket személyesen, ahogy azt már az előbb mondtam, így már a szakmai gyakorlatra is tudjuk őket irányítani. Mennek a hallgatóink belföldre, külföldre egyaránt, vannak Eramsusos diákjaink külföldről is.

Milyen nyelveken tanulhatnak a magyaron és az angolon kívül?

Németet, olaszt, oroszt.

Mint turisztikai szakembert, milyen érzések kerítették a hatalmába, amikor teljesült régi álma és Jeruzsálemben lehetett?

Úgy éreztem, mintha már jártam volna itt, nagyon sok helyen jártam már a világban, de ilyet eddig csak egyetlen helyen éreztem, az pedig Párizs volt. Nagyon készültem erre a jeruzsálemi útra, nem csak szakmailag, hanem lelkileg is, amikor megérkeztem, akkor teljesen elöntött a várakozás. Nem volt nagyon sok szabadidőnk a konferencia miatt, de akadt pár napunk, nagyon igyekeztünk, hogy sok helyre eljussunk. Azt gondolom, Izrael egy olyan ország, ahova minden turizmussal foglalkozó szakembernek el kell menni, rengeteget lehet szakmailag tanulni, meg lehet tapasztalni, mi is a turizmus lényege. Különböző vallású, anyagi hátterű, különböző országból származó emberek egy helyen hogyan tudnak egymás mellett élni, egymást kiegészíteni. A jeruzsálemi óváros meg maga a csoda, ahol az utcák különböző világot mutatnak, de mégis ugyanaz a világ vesz körbe minket. Mellette az emberek mosolyognak.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter