Híreink 2017.01.09 Hétfőn reggel 05,55

Híreink  2017.01.09 reggel 05,55

Az extrém hideg időjárás miatt közterületen 36, magánlakásban vagy ahhoz tartozó magánterületen 17 esetben intézkedtek két nap alatt a rendőrök. A rendőrség folyamatosan figyelemmel kísérik a fedél nélküli és a magukról gondoskodni képtelen, egyedül élő idős emberek körülményeit. A közterületen tartózkodó, veszélyben lévő állampolgárok biztonságos helyre szállítása érdekében együttműködnek és kapcsolatot tartanak a krízisközpontokkal, karitatív szervezetekkel. A körzeti megbízottak és a járőrök kiemelt figyelmet fordítanak a tanyavilágban, zsáktelepüléseken otthonaikban élő rászorulókra.

 

Nagy Gáspár verseivel fordítani tudott a magyar nemzet sorsán – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök Budakeszin, a tíz éve elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas költő szobrának avatásán. Ma minden nap egyre sürgetőbben kérdezzük, hogy „vajon mi lesz hazánkkal, ezzel a boldogtalan, farizeusi Európával, amely cinkos lelkiismeretét modern mesékkel csitítja, miközben sorsa csak egy szalmaszálon függ”.

 

A rendőrgyilkossággal gyanúsított id. Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal egykori szóvivőjével és második világháborús veteránokkal emlékezik meg a józsefvárosi Jobbik a Budapestet védő német és magyar erők 72 évvel ezelőtti kitörésére – írta a Hvg.hu. Második világháborús amatőr harcszíntér- és hadisír-kutatóként tüntetik fel Alkay Zsoltot, a Jobbik józsefvárosi alapszervezetének Budapest ostromáról és a budai Várból való kitörésről megemlékező rendezvényének szórólapján. A házigazda a párt oktatási szakpolitikusa, Dúró Dóra lesz.

 

A Lehet Más a Politika külpolitikai szakszóvivője szerint az elmúlt hat évben nőtt az orosz befolyás Magyarországon, ami ellen tenni kell. Ungár Péter szomorúnak és elfogadhatatlannak nevezte az ország szuverenitásának csökkenését. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, hogy az oroszok „dezinformációs háborút” folytatnak a világban, ezt tették az amerikai elnökválasztásnál is. Úgy vélekedett, hogy orosz „propagandaoldalak” működnek az országban, sokszor orosz szervereken, ezért a magyar sajtótörvények jogkövetkezményei nem tudják utolérni az érintetteket.

 

Egy modern demokráciában az állam és az egyház természetesen elválasztva, de mégiscsak együttműködve létezik egymás mellett – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának. A politikának egy téves felfogása uralkodott 1990 óta eltelt negyedszázadban, Nyugat-Európában pedig még régebben uralkodik, és ott a következményei is súlyosabbak, mint a volt szocialista táborban – mondta. Utóbbi országokban ugyanis – hangsúlyozta – „az ateista, kommunista elnyomás (…) egyfajta immunreakciót indított be”, és – szándéka ellenére – konzerválta a hagyományokat, gyökereket, közösségeket.

 

A polgári és a közösségi erényeket egyaránt szem előtt kell tartani ahhoz, hogy boldogulni tudjunk, így azoknak lesz igazuk, akik Európát nagyhatalomként, önálló civilizációként képzelik el a jövőben – hangoztatta Navracsics Tibor. Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős tagja úgy fogalmazott, hogy az emberi közösségek érdekében fontos a békét, az egyetértést és a bölcsességet szem előtt tartani. A polgárok erényének pedig az okosságot, az erőt, a nagylelkűséget és a mértékletességet nevezte.

 

A kormánypártokat a novemberi 32 százalék után decemberben a teljes felnőtt népesség 33 százaléka támogatta. A Jobbikkal 13, az MSZP-vel 9, a DK-val 4, az LMP-vel 3 százalék szimpatizál, az Együtt, a Liberálisok, valamint a Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága pedig egy százalékon áll – derült ki a Nézőpont Intézet kutatásából. A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a kormánypártok 45 százalékon, a Jobbik 24, az MSZP tíz, a DK hat, az Együtt egy, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutya Párt kettő, az LMP öt, az egyéb pártok pedig összességében ugyancsak öt százalékon állnak.

 

 

 

Négy katona meghalt és további 15-en megsérültek vasárnap Jeruzsálemben egy gázolásos merényletben. Egy teherautó egy autóbuszról leszálló katonák közé hajtott az Armon Hanacív nevű lakónegyedben, egy kilátóhely közelében. A palesztin sofőrt a helyszínen lelőtték. A merénylő Kelet-Jeruzsálemben, a Dzsabel Mukaber nevű lakónegyedben élő, húszas évei végén járó, palesztin fiatalember volt.

 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, a tettes minden jel szerint az Iszlám Állam támogatója volt. A kormányfő közölte, hogy az izraeli biztonsági erők körbezárták Dzsabel Mukabert, és „további akciókat hajtanak végre”. Netanjahu felkereste a támadás helyszínét, és elítélte”a szörnyű és tragikus” merényletet. A Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet üdvözölte a terrorakciót.

 

A szemtanúk szerint kétségtelenül szándékos gázolás, és nem baleset történt. A teherautó először a katonák közé hajtott, majd a gázolás után hátrafelé is megindult, hogy minél több, és minél súlyosabb sérülést okozzon a kiránduló katonáknak – a mintegy másfél percig tartó merényletet a kilátóhely biztonsági kamerája is rögzítette.

 

Barack Obama az ABC televíziónak adott interjúban kijelentette: Oroszországnak az volt a szándéka, hogy „bekavarjon” az amerikai választási folyamatba. Obama arra is figyelmeztetett, hogy a pártviták sora és a megosztottság veszélybe sodorhatja az amerikai hírszerzés szervezeteinek hatékony munkáját. Donald Trump, megválasztott elnök szerint viszont csak a demokraták hanyag számítógépes védelméről volt szó. Trump hangsúlyozta azt is: a hírszerzési jelentés nem állította, hogy megdönthetetlen bizonyítékok volnának arra, hogy a hackertámadások befolyásolták volna a választási eredményeket. Trump a közösségi oldalán arról írt, hogy Oroszországgal jóban lenni nem rossz, hanem jó dolog.

 

A Jedihót Ahronót kiadója Noni Mozes és Benjamin Netanhajú találkozója áll a hatóságok vizsgálatának a középpontjában – számolt be az izraeli miniszterelnök elleni hatósági vizsgálatok jelenlegi állásásról a kettes csatorna. Az Israel Hayom tudósítása szerint a kormányfő és a médiamágnás találkozóján Mozes azt kérte Netanjahútól, hogy abban az esetben, ha az Israel Hayom példányszáma csökken, akkor a Jediót Ahronót sokkal barátságosabb lesz a kabinettel szemben. Netanjahú politikai lufinak nevezte az ügyet, és figyelmeztette az ellenzéket, hogy a kormány támogatottsága a rendőrségi meghallgatások óta nem csökkent.

 

Kirill, Oroszország pátriárkája elfogadta a magyar kormány meghívását és Budapestre látogat majd a felújításra kerülő Petőfi téri orosz ortodox templom átadására. Az orosz ortodox egyházfő az év végén vagy a jövő esztendő elején látogat majd Magyarországra. A budapesti belvárosi templomépület hiányzó toronytetejének helyreállítását a magyar kormány 100 millió forinttal támogatja.

 

Basel Ghattas arab párti parlamenti képviselő házi őrizetének a 30 nappal való meghosszabbítását kérte az ügyészség a bíróságtól. A politikust azzal vádolják, hogy mobiltelefonokat és SIM-kártyákat csempészett be a börtönbe palesztin terroristáknak – írta az Israel Hayom. Az ügyészek azt is szeretnék elérni, hogy Ghattas az országot se hagyhassa el.

 

Csaknem harmadára csökkent az egy évvel korábbihoz képest a Németországban benyújtott menedékkérelmek száma 2016-ban – jelentette a Welt am Sonntag. 2015-ben mintegy 890 ezer ember kért menedéket Németországban, tavaly viszont 321 ezer menedékkérelem érkezett a német bevándorlási hivatalhoz. A hivatal adatai alapján januártól kezdve hónapról hónapra csökkent a menedékkérők száma; januárban még 91 671-en kértek menekült jogállást, decemberben már csak 16 441-en. A lap két tényezőnek tudja be a jelentős visszaesést. Egyrészt annak, hogy a nyugat-balkáni országok lezárták határaikat a papírok nélkül átutazni kívánó migránsok előtt, másrészt az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodásnak.

 

A Haaretz élesen bírálta az illegális bevándorlókra vonatkozó törvénymódosítást, miszerint az afrikai menedékkérők csak a fizetésük 80 százalékát kaphatnák meg, ha sikerül állást szerezniük. A maradék 20 százalékot a munkáltatóknak a kormánynak kellene befizetniük. A lap szerint azzal, hogyha az illegális bevándorlók helyzetét csak tovább nehezíti a törvényhozás, azzal csak a mostani kedvezőtlen szituáción ront. Ha a kormány lehetővé tenné a menedékkérők számára, hogy tisztességes munkát, tisztességes bérért végezzenek, az az egész izraeli társadalom számára előnyös lenne – véli a Haaretz.

Meghalt Akbar Hásemi Rafszandzsáni korábbi iráni elnök – jelentette az iráni állami média.Rafszandzsánit vasárnap este szívproblémák miatt vitték kórházba, nem sokkal később az iráni állami sajtó már a haláláról adott hírt. A legtöbbször pragmatikus konzervatívként jellemzett iráni politikus 1989 és 1997 között volt az iszlám köztársaság elnöke. Később, 2007 és 2011 között az ország legfőbb politikai és vallási vezetőjéről is döntő Szakértők Tanácsának elnöke volt. Akbar Hásemi Rafszandzsáni 82 éves volt.

Theresa May szerint elfogadhatatlanok a következő amerikai elnök, Donald Trump korábbi megalázó kijelentései a nőkről. A brit miniszterelnököt a Sky News hírtelevízió interjúműsorában arra kérték, hogy „miniszterelnöki mivoltát egy pillanatra elfelejtve, nőként” fejtse ki véleményét Trump sokat bírált lealacsonyító kijelentéseiről, különös tekintettel arra, hogy egyelőre meg nem erősített hírek szerint hamarosan – állítólag már februárban – hivatalos látogatáson keresi fel Trumpot a Fehér Házban. Theresa May kijelentette, hogy ő is elfogadhatatlannak tartja a következő amerikai elnök e kijelentéseit. Hozzátette ugyanakkor, hogy Donald Trump már bocsánatot kért, és maga is elfogadhatatlannak minősítette saját korábbi szavait.

 

A skót miniszterelnök szerint a brit kormány „súlyos hibát” követne el, ha blöffnek tekintené a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás tervét. Nicola Sturgeon a BBC televízió politikai magazinműsorában kijelentette: a skót függetlenségi referendum akkor kerülhet ismét napirendre, ha az Egyesült Királyság nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról is kivonul. Sturgeon felidézte, hogy amikor 2014 szeptemberében népszavazást tartottak a skót függetlenségről, az elszakadást ellenzők érve az volt, hogy Skócia csak akkor őrizheti meg EU-tagságát, ha elutasítja a függetlenné válást. Ez megtörtént, most viszont az Egyesült Királyság tagjaként kényszerítik kilépésre az EU-ból – tette hozzá.

 

 

 

A világ legmagasabb, 250 méter magas naperőműtornyának felépítésére készülnek a Negev-sivatagban, Izraelben – értesült a Jediót Ahronót című újság. A tervek szerint az ország 2020-ra megnégyszerezi, tíz százalékra növeli napenergia kiaknázását, főként a Negev-sivatagban felépülő új naperőművekkel. A várhatóan 2018-ra elkészülő Asalim naperőműrendszer négy, különböző technológiát alkalmazó részből fog állni. Együtt háromszáztíz megawatt energiát fog termelni, az ország teljes szükségletének 1,6 százalékát, ami százharmincezer háztartás, az izraeli lakosság öt százalékának ellátását fedezi.

 

A Mercedes 2751 személyautót adott el 2016-ban a magyarországi újautó-piacon, ezzel a márka eladásai 34,5 százalékkal bővültek. Az idén is legalább két számjegyű növekedésre számít a márka magyarországi képviselete, amely szerint a legperspektivikusabb SUV kategóriában akár a tavalyi 80 százalék körüli bővülés is megismétlődhet. A Datahouse értékesítési listája szerint 2,85 százalékos piaci részesedést ért el a prémium szegmens kiemelkedő szereplője az új személyautók magyarországi piacán, amely tavaly 25 százalékkal bővülve elérte a 96 555 eladott járművet.

 

 

Bienerth Gusztávot választották meg a Magyar Úszó Szövetség elnökévé. Az úszószövetség rendkívüli közgyűlésén végül egyedüli jelölt volt a posztra, ugyanis a másik két induló, Hornyák Viktor és Tóth István nem kapta meg a szükséges támogatást. A 62 éves Bienerth – aki a 24 év után leköszönő Gyárfás Tamást váltja a poszton – korábban a Magyar Labdarúgó Szövetségnél és a Magyar Kézilabda Szövetségnél is dolgozott, jelenleg a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alelnöke, s turizmusért felelős kormánybiztos.

 

A magyar férfi junior kézilabda-válogatott vasárnap kijutott a korosztályos világbajnokságra. A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint Gyurka János edző U21-es csapata az ausztriai Maria Enzersdorfban rendezett selejtezőtorna pénteki játéknapján 28-27-re legyőzte a házigazda osztrák válogatottat, majd vasárnap Csehország együttese ellen nyert 29-25-re, ezzel megszerezte az első helyet a trióban, és indulási jogot szerzett a vb-re. A csoport tagja lett volna Montenegró is, amely azonban visszalépett, és el sem utazott a tornára. A junior világbajnokságot július 17. és 30. között rendezik Algériában.


A Liverpool meglepetésre gól nélküli döntetlent játszott a negyedosztályú Plymouth-szal a labdarúgó FA Kupa harmadik fordulójában, így újrajátszásra kényszerül. A Premier League-ben második Mersey-parti együttest a klub történetének legfiatalabb kezdőtizenegyével küldte pályára Jürgen Klopp vezetőedző a 32 közé jutásért vívott találkozón: a játékosok átlagéletkora 21 év 296 nap volt. A megismételt mérkőzést a Plymouth stadionjában rendezik egy hét múlva.

 

A hét második felében némileg mérséklődik az extrém hideg, de akkor is csak maximum 5 Celsius-fokig melegedhet a levegő, a minimumok továbbra is többfelé mínusz 10 fok körül alakulnak. Emellett többször várható havazás is, az erős, olykor viharos szél miatt hóátfúvásokra is készülni kell. Hétfőn a Dunántúl jelentős részén többnyire kevés felhő lesz az égen, másutt borult és gyengébben felhős időszakok váltakoznak, többfelé valószínű hószállingózás, havazás. Késő délutántól, estétől egyre inkább az északi országrészben várható csapadék. A középső országrész kivételével nagy területen lesz erős, néhol viharos a szél, amely további hófúvásokat okoz. Délutántól országszerte mérséklődik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet hétfőn általában mínusz 15 és mínusz 8 fok között alakul, de Nógrádban és a Duna-Tisza közén akár mínusz 22 fokig is hűlhet a levegő. Napközben a Dunántúlon mínusz 4 és mínusz 1, keletebbre mínusz 9 és mínusz 4 fok között alakul a hőmérséklet.
A tudósoké lett a második legnépszerűbb „szakma” a japán kisiskolás, óvodás fiúk körében egy hétvégén közzétett felmérés szerint. Hetedik egymást követő éve a focistáké a legvágyottabb állás, a tudósi pálya a 8. helyről rukkolt előre a másodikra egy év alatt, vélhetően a japán kutatóknak odaítélt Nobel-díjak hatására. A harmadik legkívánatosabb szakma a rendőröké és a nyomozóké. Az úszóké a 18-ikról a 8. helyre ugrott előre, miután a japán úszók jól szerepeltek a riói olimpián, kilenc érmet szerezve. A lányok álma ebben a korosztályban a 20. egymást követő évben az, hogy élelmiszert árusító boltban dolgozhassanak, ezt az óvónői és a tanítónői állás követi. A felmérést 1100 kisiskolás, illetve óvodás körében végezték a Dai-ichi Life Insurance. Co. megbízásából.

 

BPI/MTI/YNET/BBC/CNN