Nagyon sok közös értéke van az eredeti, igaz kereszténységnek és a zsidóságnak

Nagyon sok közös értéke van az eredeti, igaz kereszténységnek és a zsidóságnak

Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze küldetésről, a Messiás újra eljöveteléről is beszélt.

A Hit Gyülekezetéről sokan mondják, az egyenlő Németh Sándorral, noha azért gondoskodnak az utánpótlásról, zajlik egy lelkészképzésük, nem beszélve az egyházuk iskoláiról is. Honnan van mégis mindehhez ereje, ez egy küldetés?

Engem a vallás elsősorban teológiai és filozófiai szempontokból érdekelt, nem annyira a liturgiai részletek. Az foglalkoztatott, hogy miért került a kereszténység és a zsidóság a történelemi évszázadokon keresztül konfliktusba egymással, no meg az, mit is lehet tenni azért, hogy ez a konfliktus feloldódjon. Láttam, hogy milyen sokan foglalkoztak ezzel a problémával. Számomra egyértelmű lett, hogy a teljes Szentírás a mérvadó a számomra, tehát a zsidó történelem, a zsidó szellemi, kulturális értékek nélkül a kereszténység nem értelmezhető. Így próbáltam a kereszténységet megérteni és az eredeti tartalmában megragadni. Így váltam egy idő után egyre függetlenebbé. Először azt gondoltam, ez egy sorscsapás, mert ugye ez a függetlenség azt jelentette, hogy kiszorultam a hivatalos keretek közül, konfliktusba keveredtem az akkori állampárttal. Én az életem nagy részében egy vitatott személy voltam, aki körül sok botrányt kreáltak.

A Hit Gyülekezetének szellemisége mindig is közel állt a zsidósághoz, az ószövetségiekhez, de a maiakhoz is. Ez minek köszönhető?

Ennek a kereszténység lényegéből kell fakadnia, a kereszténységről eleinte nem önálló vallásként beszéltek. Jézus nem akart egy önálló vallást alapítani, de a tanítványok sem, sőt még Pál apostol sem, akinek a munkássága a zsidóság szempontjából erősen vitatott. Ők úgy értelmezték Jézus életét, sorsát, hogy vonatkoznak rá bizonyos ószövetségi, messiási próféciák, ezzel kapcsolatban volt feszültség az első évtizedekben. Ez egy természetes feszültség volt, amihez nem kellett társulnia kirekesztésnek, üldözésnek. Ezt ma már egyre többen értik, mert nagyon sok közös értéke van az eredeti, igaz kereszténységnek és a zsidóságnak. Nem én gyúrtam össze ezt a kettőt, hanem ezeknek a folytonossága, beleértve a különbözőséget is, volt eredetileg a kereszténység.

Az Ön zsidók melletti kiállása nem csak szavakban nyilvánul meg, hanem bizony tettekben is. Ezt hogyan kell elképzelni?

Igyekeztem a lehetőségeim szerint, hogy javulás álljon be a zsidók és a kereszténység kapcsolatában, talán mi voltunk az elsők itthon, akik ráébredtek arra, a zsidó temetőket fel kell újítani. A nyolcvanas évek végén nagyon elhagyatott állapotban voltak, akkor elindítottunk egy országos mozgalmat, amihez a zsidó szervezetek is csatlakoztak. Annak örülök, hogy bár még bőven van tennivaló, a zsidó temetők mára már jobb állapotban vannak. A rendszerváltáskor már lehetett látni, a magyar társadalom nem dolgozta fel a II. világháború előtti korszakot, ahogy a Holokauszttal kapcsolatban is is feldolgozatlan foltok vannak a társadalomban. Ezért kezdtünk el szervezni országszerte egy megemlékezés-sorozatot a Holokausztról, olyan emberek közreműködésével, mint Kertész Imre, Göncz Árpád, és még sokan mások. Meggyőződésem, hogy ennek is szerepe volt abban, hogy ma oktatják a Holokausztot az iskolákban. Ezeken kívül rendszeresen szerveztünk utazásokat a Szentföldre, de nem csak a vallási helyeket látogattuk meg, hanem fontosnak tartottam a modern Izrael életének megismerését is.Mi már ellenzékiként is követeltük az akkori vezetéstől, hogy állítsák helyre a két ország között a diplomáciai kapcsolatokat, nekünk már akkor is fontos volt, hogy valóságos összeköttetés jöjjön létre Budapest és Jeruzsálem között. A mi csoportjainknak bemutattuk, milyen csodát tettek Izraellel az odaérkezők. Nagyon sok előítélet volt, ahogy ma is van, de az igazi Izrael bemutatásával mi megmutattuk, az antiszemita sztereotípiák lehetetlenségét.

Önök működtetik az Alapítvány Jeruzsálemért is.

A Jeruzsálemmel való törődés mindenkinek kötelessége, bízom abban, hogy ez a város lesz a Hit Fővárosa, betölti azt a funkcióját, amire Isten kiválasztotta.

Több ember is a Hit Gyülekezetének köszönheti, hogy megváltozott az élete, leszoktak a dohányzásról, az alkoholról, a kábítószerektől, stb. Ez egyfajta szociális munkás küldetésük?

Ma az erkölcsi, szellemi bomlás drámai jeleit lehet tapasztalni az egész világban, egy ilyen közeg nem kedvez az erkölcsi parancsolatoknak, nekünk tenni kell, hogy a hit ne veszítse el az erkölcsi alapját, mert különben kiüresedik. Szorgalmazni kell az erkölcsi normáknak a személyes életben történő megvalósítását. Vannak eredményeink, de meg kell mondani, nagyon sok küszködés húzódik meg mögötte, hiszen ma a dzsungeltörvények uralkodnak, nekünk ebből a szempontból is szembe kell mennünk a világgal.

A Hit Gyülekezetének nagyon sok olyan zsidó származású tagja van, akik a rendszerváltás környékén önmagukat, a hitüket keresve Önöknél kötöttek ki. Ennek mi lehetett az oka?

Én nem kedvelem azokat, akik a zsidóság számára készítenek evangélizációs programot, de ha az ember bárhol hirdeti az Igét, akkor bizony az ajtók nyitva állnak mindenki előtt. Sok olyan emberrel találkoztam, akikről később derült ki a zsidó származása, akik egykor szégyellték ezt, én mindig is támogattam, hogy legyenek büszke zsidók.

A Hit Gyülekezete nem csak történetében, hanem híveinek az összetételében is nagyon fiatal. Az egyháznak már vannak iskolái, óvodája, bölcsődéje, egyeteme, mi az, ami nincs még?

Még sok minden nincsen, de ezért is várjuk vissza mi a Messiást, a zsidók meg ezért várják.

Minek köszönhető, hogy sok fiatal megy el az istentiszteleteikre?

A fiatalokat jobban meg lehet nyerni, ha olyan hitet hirdetünk, aminek ára van, amiért áldozatot kell hozni, netán meghalni. Meggyőződésem, ha nem tudunk olyan értékrendet állítani eléjük, amiért érdemes meghalni is, akkor az nem érdekli a fiatalok legértékesebb részét.

Milyen értékeket kapnak a fiatalok?

Van még valami, amit én fontosnak tartok, ez pedig a természetfelettinek a megtapasztalása. Ez a karizmatikus jelleg a mi gyülekezetünkben mindig is nagyon erős volt. Azt tapasztalom, amikor ilyenekkel találkoznak a fiatalok, amikor nem kell ráolvasni, hogy igenis, te legyél hívő, amikor ténylegesen megérinti őt Isten, akkor ez fenntart egy közösséget.

Önt kitüntette az izraeli parlament, ennek híre ment számos helyen, itthon annyira nem lehetett tudni róla. Mi lehet ennek az oka?

Én bármit is tettem, nem vártam el, hogy ezért engem kitüntessenek, már azért is, mert azokat a teológusokat, akik létező problémák megoldásán tevékenykednek nem szokták kitüntetni. Én a jövőben is a lelkiismeretem szerint akarok dolgozni, ügyek mellé állni.

Hogyan sikerül a mai kor vívmányait a hit mellé állítani, a gyülekezetnek van televíziója, újságja, rádiója, az istentiszteleteket az interneten is nyomon lehet követni, ez miért van?

Mi még az elnyomásban ismertük fel, ha nincs lehetőségünk visszaszólni, akkor azt mondanak ránk, amit csak akarnak. Mellette ne feledjük, a kommunikációnak a közösségteremtés a célja, hogy a gondolatok, a lelkek közel kerüljenek egymáshoz, ez a bibliai igazság hirdetésének is a célja. A kommunikációs forradalomban a spirituális közösségeknek kell elöl járniuk. Én ezt Amerikában tapasztaltam meg, az ottani evangéliumi keresztényi igehirdetések kommunikációja az egész társadalomra hatással voltak, vannak. Azt hiszem, az ottani politikusok számos retorikai fogást a templomokból lestek el.

Ön közéleti témákban is megszólal, mint a menekültügy. Azt nyilatkozta, hogy ezt a problémát helyben kell megoldani, mielőtt megindulnának ezek az emberek, ezt valóban így gondolja?

Valóban így gondolom, ahogy azt is tehetetlenül szemlélem, hogy miért nem gondolkodtak el azon, amikor az arab tavasz kirobbant, hogy létrehozzanak egy olyan területet, ahol a nagyszámú menekültnek tudnak az emberi méltóságuknak megfelelő ellátást biztosítani. Szerintem ezért nagyon súlyos felelősség terheli a nagyhatalmakat. Ahogy azt is nagy bűnnek tartom, hogy ennek a politikának a következményeit megpróbálták rátolni a szegényebb országokra.

Az ATV egyik műsorában, a 700-as klubban szinte folyamatosan kiállnak Izrael mellett, de az amerikai ügyekben is megszólal.

Pat Robertson már a hatvanas évek óta képviseli ezt a világlátást, nagyon büszke vagyok arra, hogy a barátomnak tekinthetem őt. Én még azt is gondoltam, Magyarországnak meg kell ismernie ezt a letisztult republikánus kultúrát is, mert itthon a jobboldali gondolkodás át volt itatva antiszemitizmussal. Fontosnak tartotta, hogy megismerjék a magyar emberek, Amerikában a jobboldali gondolkodás az en antiszemita, nem Izrael ellenes és nem diktatórikus. Magyarországon változások lesznek szerintem, a politikusokkal beszélgetve azt látom, még nincs teljesen letisztult képük a jobboldali gondolkodásról. Szerencsére mellette megjelennek azok, akik letisztult világképpel rendelkeznek, aminek örülök, hiszen nekünk ez volt a célunk.

Ha már Amerika, mit szól a frissen megválasztott új elnökhöz, hogy van vele?

Én egészen jól megvagyok vele, nekem nagy öröm volt a győzelme, bár tudom, hogy nem lesz könnyű négy éve neki sem, az országnak sem, ám mégis azt gondolom, az ő győzelmével mi egy nagy tehertől szabadultunk meg.

Mi a véleménye a mai kor problémáival kapcsolatban, legyen szó abortuszról vagy akár z azonos neműek házasságáról, gyermek utáni vágyukról?

Kezdjük az abortusszal. Én bibliai világnézet alapján gondolkodom, tekintettel arra, hogy az új orvosi vizsgálatok is bizonyítják hogyan viselkedik a magzat az anya méhében, meg mellette van egy komoly filozófiai kérdés is, valójába mi az ember. Ha csak a teremtést nézzük, hogy amíg csak a teste volt meg, addig az ember nem volt ember. Mi úgy gondoljuk, az emberi személyiséget a szellem hordozza, aminek már a fogantatásban benne kell lennie az emberben. Mi fontosnak tartjuk a meg nem születettek jogainak védelmezését. Mi az abortusz ellen vagyunk, de vannak olyan helyzetek, amikor az anya döntési jogát biztosítani kell.

Azonos neműek házassága?

Tisztában vagyunk vele, hogy ez az egyik legnagyobb probléma mostanában.

Lehet egy istenfélő ember tagja a gyülekezetnek, aki a saját neméhez vonzódik?

Mi ezt ilyen mereven nem tesszük fel, mert bízunk abban, hogy ha valaki hallgatja Isten igéjét, annak változás állhat be a személyiségében. Vannak olyan tagjaink, akik homoszexuális háttérből jöttek, megváltoztak, vannak, akik küzdenek, harcolnak, mi ebben segítséget adunk. Vannak, akik nem harcolnak. Egy egyháznak kötelessége eldönteni, hogy mit vállal és mit nem.

Hol látja a Hit Gyülekezetét 30 év múlva?

Nagyon csalódnék, ha ezen idő alatt nem jönne vissza a Messiás, mert vissza kell jönnie, már azért is, mert a világ nagyon gonosz lesz. Gondoljunk bele, Isten akkor adta Mózest Izraelnek, amikor a legnagyobb volt az elnyomásuk, és most szándékosan nem jézusi példázattal éltem. Sok emberrel beszélgettem Izraelben, akik számítanak arra, hogy az ország nagy kataklizma előtt áll. Én a Gonosz ellen harcolok, én egy fék vagyok ebben. Dániel írja, addig nem jön el a Messiás, amíg a gonoszság be nem teljesedik. Akkor fogják majd az értelmesek felismerni az idők jeleit, felbátorodnak és cselekszenek. Ez ugyan a Makkabeus háborúra vonatkozik,. de ez egyben egy dualista prófécia, azaz a a történelemben meg kell ismétlődnie. Én várom a Messiás újrajövetelét és Izrael megszabadulását, hogy egy modern bibliai nemzetté váljon.

December 24-én köszönt ránk Karácsony, de Hanuka első estéje is. Hogyan ünneplik ezt a napot?

Én a Hanukát is le tudom vezetni az evangéliumból, Jézusból. A Karácsony keresztény ünnep, nekem elsősorban családi ünnep, gyerekekkel, unokákkal.

A gyülekezet minden évben segít a nélkülözőkön, idén is így lesz?

Már gyűjtjük az ajándékokat, élelmiszereket, fát, idén is osztunk majd a rászorulók számára.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter