Zsidó közösségi élet a számok nyelvén

 

Zsidó közösségi élet a számok nyelvén

 

Dr. Kunos Péter, a MAZSIHISZ és a BZSH ügyvezető igazgatója a fővárosi és a vidéki közösségekről beszélt. 

 

Most így, a naptári év végén fogadták el a Budapesti Zsidó Hitközség költségvetését. Miért nem volt idáig?

Szeretnék tisztázni valamit, a BZSH-nak volt már eddig is elfogadott költségvetése, most a legutóbbi közgyűlésen a 2015. évi zárszámadást kellett elfogadni. Amikor tavaly volt szó erről, akkor többen tartózkodtak, volt egy ellenszavazat is, ezért kellett most újra előterjeszteni ezt, ezen alkalommal minden gond nélkül át is ment a közgyűlésen. A múltkori szavazáson a számvizsgáló bizottság néhány napot szánt a munkájára, volt az általuk megfogalmazottak miatt voltak többen, akik tartózkodtak, most szerencsére ilyen nem volt. Ám ami a legfontosabb, hogy a szervezetnek már van 2017-es évre is elfogadott költségvetése.

Nem volt unalmas év a 2016-os esztendő, nemrégiben történt a zuglói zsinagógában a sajnálatos tűzeset. Ha jól tudom, akkor a biztosító nem igazán hajlandó megtéríteni a károkat. Jók az információk, hogy áll most a helyzet?

Én is olvastam ezeket az információkat, nem örülnék neki, ha így lenne. Két biztosításunk van, egyik az épületre, a másik az ingóságokra, bízom abban, hogy a károk egy jelentős részét magukra vállalják a társaságok. Ami a károk megtérítését illeti, ha minden igaz, akkor van kormányzati szándék is ebben az ügyben valamilyen támogatást nézve. A tűzeset után azonnali reagálás érkezett hozzánk, kértek tőlünk információkat, amiket mi meg is adtunk. Egyelőre még döntés nincsen. Mi nagyon szeretnénk legalább arra a szintre visszaállítani a zuglói zsinagógát, mint amilyen a tűzeset előtt volt, persze jó lenne, ha ennél előbbre is tudnánk tekinteni, megnézve, hogy milyen funkciói lennének ennek a zsinagógának akár 15-20 év múlva.

Mások is megmozdultak, például szerveződtek már jótékonysági koncertek is. Ezeknek volt valami anyagi hozadéka is?

Az egyik ilyen koncerten 300 ezer forintot sikerült összegyűjteni, nem árt tudni, egy ilyen rendezvénynek vannak költségei, nem a fellépti díjakra gondolok, hiszen a fellépő művészek valóban ingyen jöttek el fellépni.

Ha bárki úgy érzi, szeretné támogatni a zuglói zsinagóga felújítását, az miként tudja megtenni?

Szerencsére sokan megmozdultak magánszemélyként, hogy segítséget nyújtsanak, eddig már közel 6 millió forint érkezett be. A leendő adományozók minden információt megkaphatnak a bzsh.hu honlapon.

Mekkora összegre lenne szükség a felújításhoz?

Ennek a sokszorosa, de a legnagyobb gondot a Tórák pótlása jelenti, mint közismert valamennyi Tóra elégett. Csak a hat Tóra közel 30 millió forintba kerül.

A fővárosban tizenhat zsinagóga van a kezelésükben. Most itt a tél, van mindenhol fűtés? Felkészültek már a Fény Ünnepére, a Hanukára?

Szerencsére mindenhol van fűtés, mindenhol lehet készülni az ünnepre.

A Hunyadi téri zsinagóga felújítása is megkezdődött, hol tartunk?

Szerencsére nagyon jól halad, ahogy az is nagy öröm, hogy a hívek is látják a munkálatokat, jönnek is a visszajelzések a köszönetekkel.

A Mazsihisz és a BZSH saját kezébe vette a turisztikai szolgáltatásokat, ahogy a Laky konyhát is.

Az étkeztetést illetően letelt a szerződés az eddigi szolgáltatóval, mi vettük át. Ez az ország legnagyobb kóser konyhája, a konyha vezetője megmaradt ebben a rendszerben is. Nagyon bízunk benne, hogy gazdaságosabban tudjuk majd üzemeltetni. Igény van a minőség javítására is, nem beszélve arról, hogy ráfér egy eszközcsere is a konyhára.

A konyha a Scheiber iskola épületében van, akkor a gyerekeknek felszolgált ételek minősége javulni fog?

Abban bízom, hogy nem fog romlani, persze hosszabb távon a javulásban bízunk. De kérdezte a turizmust is. Ez egy nagyon kényes ügy volt, a naptári év végéig az eddig üzemeltető kezében van az egész. A BZSH vezetése és közgyűlése döntött arról, hogy ezt a munkát mi is képesek vagyunk megcsinálni. Létrehoztunk egy turisztikai igazgatóságot, sikerült egy komoly szakembert ennek a vezetésére megnyerni, így bízunk abban, hogy legalább az eddigi látogatottsági szintet megtartjuk.

A hanukai napokra fel vannak készülve?

A közösségek készülnek az ünnepre, van egy kezdeményezés egy közös Hanukára is Persze ezek nem az utcán, hanem közösségi helyszíneken lesznek megtartva.

Ön a Mazsihisz ügyvezető igazgatója is, mi a helyzet a vidéki közösségekben?

Azt kell tudni a vidéki hitközségekről, hogy sok zsidóval működő közösség kevés van sajnos, de mindenhol készülnek a Hanukára. Most lesz a hétvégén Mazsihisz közgyűlés, mi azokat a pénzügyi feltételeket tudjuk biztosítani, amiket az előző évben. Bízunk abban, hogy az emlékek megőrzésében, a temetők gondozásában, az egyéb programok megszervezésében kitesznek magukért a vidéki közösségek, ahogy ezt megtették eddig is.

Ha már költségvetés, emelkedtek a számok? Van félretéve valamekkora összeg a Rumbach utcai zsinagóga felújítására?

Ez utóbbira határozott igennel tudok felelni, a munkálatokra állami pénzek érkeznek, most várjuk azt a döntést, amely a hiányzó összegeket rendelkezésre bocsájtja. Mi csak akkor kezdünk bele ebbe az egészbe, ha a teljes felújításra, az Együttélés Házára látjuk a teljes pénzügyi forrást. Mindehhez mi is szánunk, jóval kisebb összeget.  A költségvetést illetően több fejlesztési elgondolás is van, szinte minden zsinagógában.

Közben egy új zsinagóga építésébe is belekezdtek Csepelen. Hol tart most ez a történet?

Bízunk abban, hogy az állami költségvetésben meglesz erre is a fedezet, bízunk abban, hogy megoldódik Csepel, Soroksár zsidó közösségének a problémája s lesz zsinagóga itt is.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter