Határtalanul a történelmi örökség megsimeréséért

 

Határtalanul a történelmi örökség megsimeréséért

Deák Andrea, a Határtalan Kultúra Program kezdeményezője a programsorozatról, a magyar kultúra örökségéről beszélt.

 

Milyen is a határtalan kultúra?

Ez egy olyan civil kezdeményezés, aminek már szerveztünk rendezvényt, a múlt hónapban egy koncertet Fülei Balázs zongoraművésszel, akivel egy programsorozatot tervezünk még.

Honnan ez a késztetés?

Korábban a Magyar Zsidó Kulturális Egyesületnél dolgoztam, nagyon sokat köszönhetek az ott elsajátított munkának. Sok kulturális programot sikerült megszerveznem.

Ön az egykori monarchia, a történelmi Magyarország szerelmese, sok programot szervez a mai határokon túl lévő örökség megismerésére.

Nem tudom, hogy ez honnan jött, én született erzsébetvárosi vagyok, egyszer csak ráébredtem arra, hogy ez nekem fontos. Elkezdtünk először a Kárpátaljára, majd Szabadkára utazni, közben rájöttem, az emberek nagyon keveset tudnak a határokon túl élő magyar és magyar zsidó kultúráról, történelemről. Amikor elmentünk Kolozsvárra, Szabadkára, Beregszászra, akkor megdöbbentek azon, hogy a magyar kultúra nagyon fontos területén járnak. Az egykori dualista Magyarország építészeti, szellemi öröksége nagyon meghatározó ezeken a településeken annak ellenére, hogy ma már más országhoz tartoznak.

Milyen állapotban van az épített örökség? Tudják az ott élők az épületek történelmét?

A történelemmel, a helytörténettel foglalkozók biztosan tudják, azonban azt, hogy a mai fiatalok ezt mennyire tudják, azt nem tudom, de biztosan sokan dolgoznak azon, hogy minél többen tudják.

Minden utazáson egy eléggé vegyes társaság gyűlik össze, mennyire tudják őket egységbe szervezni?

Nem szokott ebből probléma lenni, már az indulás után megpróbáljuk őket összehangolni, ebben segítenek a nagyon profi idegenvezetők is.

Ön számtalan elfoglaltsága mellett még a mazsihisz.hu oldalt is szerkeszti. Hogy sikerül minderre időt, energiát fordítani?

Igyekszem mindenre időt fordítani, a honlap mellett más kulturális programok szervezését is vállalom, egyelőre még bírom a munkát.

Ha az oktatás azon részét bíznák Önre, ami az egykori történelmi Magyarországgal foglalkozik, akkor mit tenne másként?

Rengeteg utazást szerveznék Kolozsvártól Beregszászig, szerintem a magyar oktatási rendszerben is lehetne egy külön fejezett szentelni a határon túli magyar világ megismerésére. Sok sztereotípia van itt, sok problémával, ám mégis tudni kell,  ez a mi kultúránk, a mi történelmünk része is.

Van kedvenc helye, ahova rendszeresen visszatér és miért?

Nehéz erre válaszolni, de talán a Kárpátalja és Kolozsvár a szívem csücske. A miértre nem tudnék válaszolni. Kolozsvárt illetően talán azért, mert ott olyan erős a magyar, a magyar zsidó kulturális örökség, hogy ha valaki elmegy oda, akkor egész egyszerűen nem tud nem ráhangolódni erre a világra. Olyan erős a kisugárzása, hogy mindig is a magyar történelem, a magyar kultúra része marad. A Kárpátalján a szív az, ami fontos lehet, no meg az, hogy ott a zsidó kultúra az erős. Azt szoktam mondani, ott a kátyúk alatt meglátszik a gyönyörű valóság.

Melyik felújított zsinagógában volt már?

Voltam Szabadkán, rövidesen megyek Nagyváradra is, majd szeretnék oda utat is szervezni.

Mennyire népszerűek az utak? Hol lehet jelentkezni?

Szerencsére nagyon azok, minden út hamar megtelik. A közösségi oldalon a Határtalan kultúra csoport szerveződik, de rövidesen a honlapunk is elindul.

A programok szervezésénél ügyelnek arra is, hogy az idősebbek esetleg nehezebben bírják a sok gyaloglást?

Természetesen, de tavaly, amikor a Máramaros hegyeit játjuk, akkor abban az idősek is ott voltak.

Terveznek távolabbi utakat is?

Reményeim szerint jövőre, de mivel még ez alakulóban van, így nem tudnék most többet mondani erre.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter