A Fidesz frakcióvezetője hétfőn napirend előtti felszólalásában

A rendszerváltás óta a legnagyobb jelentőségű bérmegállapodást kötötte a kormány a munkaadókkal és a munkavállalókkal a közelmúltban – mutatott rá Kósa Lajos.

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn napirend előtti felszólalásában kijelentette: Magyarország megindulhat a bérfelzárkózási úton, amelynek a végcélja, hogy a magyar bérszínvonal az európai átlaghoz közelítsen.

„A SZOCIALISTÁK UTOLSÓ ÉVÉBEN A MINIMÁLBÉR 73 500 FORINT VOLT, JANUÁR ELSEJÉTŐL PEDIG 127 500 FORINT LESZ.”

Kósa Lajos emlékeztetett: a megállapodás értelmében a minimálbér 15 százalékkal emelkedik most, jövőre 8 százalékkal. A szakmunkás minimálbér idén 25 százalékkal, jövőre további 12 százalékkal nő – egészítette ki.

A parlamentnek is van feladata, hiszen ha nem fogadja el az ide vonatkozó jogszabályokat idén, akkor január elsejétől még nem tud elindulni a felzárkózási rendszer – hangsúlyozta.

Kiemelte, a szocialisták utolsó évében a minimálbér 73 500 forint volt, január elsejétől pedig 127 500 forint lesz.

Fotó: fidesz.hu

Ehhez arra van szükség, hogy a képviselők támogassák az adócsökkentést, amelyen keresztül megvalósulhat a minimálbér-emelés is – húzta alá. A frakcióvezető azt is kiemelte, hogy ennek megszavazása képes javítani a magyar gazdaság versenyképességét.

A parlament továbbá – ötpárti egyeztetéssel – a polgármesterek bérrendezését is előkészítette, ennek átfogó megoldásával a februári ülésszakon foglalkoznak majd – jegyezte meg.