hírlevél 16-11-24 (ros hódes és sok apró)

hírlevél 16-11-24 (ros hódes és sok apró)

radnoti.szakálas

Radnóti Zoltán

Zsidó tv nem zsidóknak is

Zsidó tv nem zsidóknak is

hetitv.az uj média

A Magyar Telekom Zrt. indoklás nélküli, üzleti titokra hivatkozással történő elutasítása ellenére mégis sikerül Magyarország és egyben Európa első zsidó közösségi televízióját elindítani Budapesten.
December 1-jétől elindul Magyarország első zsidó közösségi televíziója a UPC budapesti programcsomagjában, azt követően pedig a MindigTV és a DIGITV is felveszi szolgáltatásai közé az új és unikális médiaszolgáltatást. A zsidó közösség berkeiben ismert és elismert Breuerpress hírügynökség, amely már bizonyított a hiteles hírszolgáltatás területén, most újabb babérokra tör, amikor a nap 24 órájában kívánja tájékoztatni és szórakoztatni a nézőket.

hetitv_logo

A magyar médiapiac bulvárosodásával szemben nem tematikus tartalommal rukkol elő a televízió, hanem sajátos szemszögből, mondhatjuk úgy zsidó szemüvegen keresztül mutatja be és szórakoztatja a nagyérdeműt. Az napi rendszerességgel több alkalommal jelentkező hírműsorok keretezte műsorstruktúra igyekszik kielégíteni a színvonalas kultúrára éhezők igényeit, a nagyvilág érdekességeire nyitottak figyelmét, valamint nem utolsó sorban a könnyed, ám minőségi kikapcsolódásra vágyókat egyaránt.

peter.b.heti
A televíziós sugárzás előkészületei több mint egy éve folynak, a szükséges engedélyeknek az NMHH jóvolta és nyitottságának köszönhető gyors megszerzését követően minden médieszolgaltatást továbbító platformmal elindult az egyeztetés. A UPC Budapest VII. kerületében decembertől már továbbítja a jelet az előfizetőknek, az Antenna Hungária Zrt. mihamarabb biztosít helyet az adónak, és rövidesen a DIGITV előfizetői is hozza fognak férni a különleges műsorok sorához. A Magyar Telekom mostanság egyedi üzletpolitikája nem engedi előfizetőinek a hozzáférést, 2018-től gondolkodik az mediaszolgaltatas sugárzásán, de láttunk ott mostanában gyors változásokat is.

 

Kedves Barátaink!
—— hagyományNem szeretnék zsidó-politizálni, csak egy rövid gondolatsort leírni…Ezen a héten a „hájé Szárá” hetiszakaszt olvassuk. A „cím” jelentése drámai: „Sára élete”….Drámai, hiszen a szakasz valójában Sára haláláról szól.Az ember élete a leginkább az emlékekről és a visszatekintésről szól. Amikor a jövőbe tekintünk, akkor is (jobb esetben) a saját múltunkat elemezzük és javítjuk ki. Sára halála az örök életről szól. Átadta nekünk a kérdéseit, a válaszait, a hitét és bizony a bizonytalanságát is. Ezek a tulajdonságai mind-mind átszőtték az életét. Ám minden helyzetben a hitét ötvözte a valósággal és a saját egyéniségével, így felül tudott kerekedni mindenen.Sára célja érezhetőleg egy volt: a hitét élhetővé akarta tenni. Férjével, Ábrahámmal együtt a láthatatlan Istent tették láthatóvá a világ számára. Hogyan? A saját tetteikkel…
A Tóra azt mondja: „lelkeket csináltak”, azaz megtanították az emberek lelkének az isteni jóságot és irgalmat. A kéz kinyújtását, a szív befogadását, a szellem fenségét.A zsidóság, a 3,5 évezrede során élt, mint az ég csillagai vagy mint a föld pora… Nagyon fent és nagyon lent.
Ám a cél ugyanaz maradt, mint Sárának: Istent megmutatni a világnak.Én neológ rabbi vagyok.Hiszem, hogy a modern vallásos zsidóság, és azon belül a magyar neológ mozgalom minden igyekezete – és az én igyekezetem is – arról szól, hogy a magyar zsidóságnak, – bármilyen asszimilációs nyomás mellett is – adjunk zsidó öntudatot.
A mindig változó világban a modern rabbik mindig megpróbálták megtalálni azt a mesgyét, amelyen járva a zsidóság megélése nem teher, és nem menekülés, hanem öröm és inspiráció lett, és legfőképpen élhető zsidóság és nem fallal körülvett. A magas kerítések, a bazárt ablakok, a betapasztott fülek, a szemet eltakaró és szívet elnyomó imaszíjak gúzsba kötik az ember gyermekét.Sára élete maga a mindig megújuló emlékezés szimbóluma, ezt adta át nekünk. Tárt ajtó, kinyíló ablak, halló fül, szellemmel és szívvel együtt dobbanó imaszíj…
— sábát —hetiszakasz: Hájé Szárá
sábát: 15:40 – 16:48
rajzfilm: 

péntek este:
17.00: zsidóság 1.0:18.00: szombatfogadás majd kiddus
Dvár Tóra: Horváth József elnök
szombat reggel:
8.30: ima tanulás
9.00: reggeli ima, majd kiddus
Dvár Tóra: Rákócza Gabi
—— Zsidóság 1.0 péntek: 17.00téma: a szabad választás lehetősége – öröm vagy bánat?Ha Isten mindenhol ott van, miért nem segít nekünk a jó döntések meghozatalában?Aki tartja: Megyeri JA.
—— Haladó héber 
szombat: déli kiddus után. kb. 12.30Aki tartja: Radnóti Zoltán 🙂 
——– Zsinagógai imádkozások a héten
hétfő: reggeli ima: 7.00 csütörtök: reggeli ima: 7.00 (ros hódes)
——- Zsinagógai tanulások a héten:zsidóság 1.0: péntek 17.00 – 18.00
haladó héber: szombat 12.30.
zsidóság alapjai tanfolyam: vasárnap 18.00.kezdő héber: csütörtök 18.30.
zsidóság 1.0: péntek 17.00 – 18.00

***** Munkatársa(ka)t keresünk! *****
*************************************************
A Bét Sálom közössége keresi azt a lelkes munkatársát vagy munkatársait,
Aki megtervezi az étlapot, majd – megfelelő mennyiségben és minőségben – elő is állítja (megfőzi, megsüti, stb.) az ételt.
Aki rendben tartja a kertet
Aki összehangolja, felügyeli, ellenőrzi mindazt, ami az épületben történik.
Aki gondoskodik a szükséges nyersanyagok és eszközök beszerzéséről.
Aki – mindezek mellett – felel a megfelelő higiéniáért.
Jelentkezési határidő: 2016. november 22-ig, fényképes önéletrajzzal és megjelölt nettó fizetési igénnyel a [email protected] email címre.

—– média– mancs blog:magyarnarancs.hu/jo_nekunk
– jó hírwww.mazsihisz.hu/2016/11/24/felujitjak-balatonfured-egykori-zsinagogajat-9758.html
– még 2 jó hír:www.mazsihisz.hu/2016/11/22/szuletesnaposok–scarlett-johansson-es-boris-becker,-ket-rokon-zsido-zseni-9751.html

—— heti hét héber szó:
hájim – életszár – fejedelem, miniszter (Szárá név gyöke)áv – atyaábá – édesapasáná / sánim – év / éveksávuá – hét (week) – hímnemű, mert ájinnal végződik (שבוע)máhsév – számítógép
—— bát micvánagyon szép és megható volt…képek nemsokára!!!!
sábát sálom!
zoliMellékletek területYouTube-videó (És te tudsz még találni az életedben új kihívásokat? (Hájé Szárá)) előnézeteÉs te tudsz még találni az életedben új kihívásokat? (Hájé Szárá)