Több százan ünneplik együtt a balkáni zsidó életet

Több százan ünneplik együtt a balkáni zsidó életet

izenöt dél és közép-európai országból mintegy 400 zsidó résztvevő érkezett egy montenegrói kisvárosba az immár negyedik Mahar (Holnap) cimű konferenciára, amely a helyi zsidó közösség bátor kezdeményezéséből született és célja a balkáni zsidóság kulturális identitásának erősítése. A konferencián a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Heisler András elnök vezetésével közel harminc fővel vesz részt, mint Európa egyik legnagyobb zsidó közössége.

mahar_1.jpg

Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szerbia, Macedónia, Albánia, Görögország, Románia, Törökország és – legészakibb országként – hazánk zsidó közösségének küldöttei vannak jelen Budvában ezen a hétvégén a Mahar 2016-os konferenciáján, amelyet a montenegrói kormány a Zsidó Világkongresszus (ZSVK) és a Mazsihisz is egyaránt támogat.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Zsidó Világkongresszus alelnöke köszöntőjében megemlítette, hogy a Mazsihisz küldöttsége közel tizenhét órás – hegyeken-hágokón, hóviharban, olykor szakadó esőben, s néha ködfátylakkal tarkított –, embert próbáló út után érkezett meg a konferenciára. Az elnök beszédében kihangsúlyozta, a delegáció fáradtan, de örömmel érkezett meg a megnyitóra és rendkívül fontosnak tartja a Mahar konferencia küldetését, mert az együttműködésnek és a párbeszédnek mindig ereje van.  Erre példa ez a konferencia is.

mahar_2.jpg

„Minden zsidó felelős az összes többi zsidóért” – kezdte a híres talmudi idézettel az összegyűlteknek küldött üzenetét Ronald S. Lauder, a ZSVK elnöke és rögtön hozzátette, hogy a montenegrói kezdeményezés éppen ebben a szellemben fogant: összehozza a régióban élő zsidó közösségeket, hogy megoszthassák egymással tapasztalataikat, együtt tanulhassanak és örömüket leljék a zsidó kultúra sokszínűségében. Kitért arra is, hogy bár sok helyen ismét erősödik az antiszemitizmus, a balkáni zsidók békében és biztonságban élhetnek.

Ugyancsak köszöntötte résztvevőket a montenegrói zsidó közösség vezetője, Jasha Alfandri és videó üzenetben, Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke.

Filip Vujanovic montenegrói elnök azt emelte ki a tanácskozást megnyitó előadásában, hogy Montenegró ma a vallási türelem és a felekezetközi dialógus egyik paradicsoma.

A konferencián előadást tartott Benny Davidson, a 40 évvel ezelőtti, sikeres túsz-szabadító akcióval végződött entebbei repülőgéprablás egyik egykori túsza, a Moszad és az izraeli belbiztonsági szervezet, a Sin Bét egykori vezetői, az egykori Jugoszlávia területén tevékeny szélsőjobboldali mozgalmak szakértői és egy népszerű szefárd szakácskönyv szerzője.

Jom Tov Samia, Izrael déli alakulataiért volt felelős, a Gázai övezet tábornokaként 2001 és 2003 között. Dandártábornokként vonult nyugdíjba. Fiatalos és racionális jövőképéből adott ízelítőt Montenegróban, a Mahar 2016 konferencián, Izrael egy csoda, de… című előadásának keretében. A címben a csoda Izrael elmúlt 70 évének méltatására, a de… a jelenben kérdéses megoldásokra, illetve a jövő stratégiai folyamataira vonatkozott. Folytatódik-e a csoda, ha így folytatjuk? Manapság a demokráciájának megtartása kérdésében pengeélen táncol Izrael. Samia kiemelte, hogy ma már beszélnünk kell arról, hogy van palesztin nép. És a palesztinokkal való együttélésre meg kell találni a megoldást. Gázában és a Nyugati parton (Ciszjordániában) 3 millió palesztin lakik. A zsidók és a palesztinok össze vannak kötve. 50 éve gyakorol kontrolt Izrael a palesztin népen. A két állam megoldást alaposan ki kell találni. A tábornok a Gázai övezet parancsnoka volt évekig.

Ami Ajalont admirálisként mutatta be a Sin Bét, a belföldi hírszerzés korábbi vezetőjét Simon Shifer, aki az előadásában arról beszélt, hogy csak a két-állam megoldás segíthet a béke elérésének érdekében. Nem azt tartja fontosnak a tábornok, hogy ki lesz a miniszterelnök. Szerinte nem politikai konfliktus van, nem határokért harcol Izrael, hanem narratívákért és az identitásért. Külső beavatkozás segítségében hisz ezért, mert az emberek ereje nem elég az ország érdekeinek irányításához.

Brooks Newmark az angol parlament korábbi konzervatív képviselője az izraeli szír kapcsolatokról, Basár Aszadról beszélve elviccelődött azon, hogy az erős diktátornál csak a gyenge rosszabb. 2006 és 2011 között kilencszer találkozott Basár Aszaddal. Azért szerette őt a diktátor, mert meghallgatta a monológjait, melyek valójában diktált üzenetek voltak. Értékelte, hogy az angol parlament zsidó képviselőjeként, nem vádló, hanem érdeklődő volt kérdéseiben és látogatásaiban. Newmark 2015-ben mondott le parlamenti tagságáról. Newmark, Tea a diktátorral c. könyvén az Oxfordi egyetemen dolgozik idén és jövőre a reményei szerint megjelenik.