Az egészségügyi ellátórendszer legnagyobb intézménye jön létre Debrecenben

Az egészségügyi ellátórendszer legnagyobb intézménye jön létre Debrecenben

kosa A magyar egészségügyi ellátórendszer legnagyobb intézménye jön létre Debrecenben a Kenézy kórház és a Debreceni Egyetem (DE) integrációjával a finanszírozást és a betegszámot tekintve is – mondta a Fidesz frakcióvezetője az egyetemen tartott sajtótájékoztatón.

Kósa Lajos emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés kedden fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását, amely lehetővé tette az egyetemi kórházak létrehozását. Az integráció eredményeként 2017. január 1-jétől a Kenézy kórház fenntartója a Debreceni Egyetem lesz, az egyetemi kórház működtetésével kapcsolatos döntéseket pedig a felsőoktatási intézmény rektora hozza meg – ismertette.
Hozzátette: az integrációtól egyrészt a betegellátás színvonalának javulását, másrészt az orvosképzés nívójának további emelkedését várják – tette hozzá.
Az egyetemi kórházban az ellátási szintek megmaradnak, és a finanszírozás sem változik, viszont létrejön egy egészségügyi irányító testület, amelynek munkájában részt vesz a klinikai központ és a Kenézy kórház vezetője is – mondta, hozzátéve, hogy szerinte az átalakulásban részt vevők együttműködésének köszönhetően az integráció „sikerre van ítélve”.
Szilvássy Zoltán, a DE rektora többi között arról beszélt: a törvénymódosítás értelmében megvalósuló integráció egyik célja, hogy a debreceni és a Hajdú-Bihar megyei betegellátó rendszer hatékonyabban, költséghatékonyabban is működjön, azaz jobb legyen a jelenleginél. A másik célnak az orvosképzés kapacitásainak, feltételeinek javítását, a gyakorlati képzés színvonalának további emelését nevezte. Az integráció részeként a leghatékonyabb, legmodernebb ellátásért egy sürgősségi klinika létrehozását is tervezik, ezzel a beruházással kapcsolatban azonban a rektor egyelőre nem mondott részleteket.
Papp László (fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta: a magas színvonalú orvosképzés az egész DE megítélését befolyásolja. Ennek a képzésnek a minősége már jelenleg is jó, hiszen az egyetemen tanuló külföldi hallgatók közül a legtöbben az orvosképzésben vesznek részt. Az, hogy az ország legnagyobb egészségügyi ellátóközpontja Debrecenben jön létre, tovább erősíti a törekvést, hogy Debrecen a régió első számú városa legyen – fűzte hozzá.
Lampé Zsolt, a Kenézy kórház főigazgatója elmondta: a kórház dolgozói az oktatási tevékenységben már eddig is részt vettek, illetve több tanszék is részben vagy teljes egészében a kórházban működik. Az integráció óriási lehetőség a betegeknek, az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, ugyanakkor nagy felelősség is – hangsúlyozta.