Izrael legmenőbb rabbijai 2: Benny Lau, ortodox rabbi és emberi jogi aktivista

Izrael legmenőbb rabbijai 2: Benny Lau, ortodox rabbi és emberi jogi aktivista

forrás : mazsihisz

„Ki kell szabadítanunk a Tórát bilincseiből, amelyekbe a sötétség hívei verték” – hirdette egy tüntetésen, amikor egy zsidó szélsőséges meggyilkolta a melegfelvonuláson részt vevő 16 éves kislányt Jeruzsálemben.

bennylau_rabbi.jpg

Azon a tüntetésen beszélt Benny Lau, a liberális ortodox rabbi, amelyen a 16 éves Shira Bankit gyászolta Jeruzsálem. „A Tóra” – folytatta „a fény könyve és a judaizmusnak be kell világítania a Földet”.

Benny Lau ortodox rabbi, a dél-jeruzsálemi, vallásos cionista Rambam Zsinagóga spirituális vezetője – különben Izrael askenázi főrabbija, Yisrael Meir Lau unokatestvére – áll annak a harcnak az élén, amelyet a nyitott ortodoxok vezetnek a zsidó vallási fundamentalizmus ellen. Arra törekszik, hogy közelebb hozza egymáshoz Izrael gyakorta tömbszerűen elkülönülő társadalmi csoportjait: liberálisokat és konzervatívokat, vallásosakat és szekulárisokat, és hogy minél szélesebb rétegek mindennapjaiba csempéssze be a judaizmus tanításait, nem utolsósorban a szociális igazságosságról. Felszólalt még a nagy, félmilliós tömeget megmozgató szociális tüntetéssorozat idején is 2011-ben: itt is az egységről, zsidók és nem zsidók közötti szolidaritásról beszélt és arról, hogy mindenkinek egyformán joga van az emberhez méltó élethez. Százezrek hallgatták itt is, ahogy a Tv-stúdiókban, amelyekben szintén heti rendszerességgel tűnik fel.

Személyében is egyesíti a világi és a vallási felkészültséget, számos népszerűsítő és tudományos könyv szerzője, szombat délutáni előadásai a Tóráról és a Talmudról rendre százakat vonzanak. Rendszeresen adnak elő közösségében nem vallásos, de tekintélyes izraeli értelmiségiek, sávuotkor a rabbik mellett a nagy izraeli író, A. B Yehoshua.

Ő vezette az Izraeli Demokrácia Intézet Emberi Jogok és Judaizmus a gyakorlatban nevű projektjét és egy olyan programot is irányított, amelyben vallásos és szekuláris csoportok tagjai együtt tanulmányozták a Tórát jelentős művészekkel, értelmiségiekkel, politikusokkal.

Az immár világhírű, magyarul is olvasható Etgar Keret írót is elbűvölte, szekuláris baloldali létére is, az ortodox Lau rabbi: „Az a tény, hogy ő kipát visel, nem jelenti azt, hogy nem lehet liberális és nem harcolhat ő is az egyenlőségért Izraelben. És az a tény, hogy én nem viselek kipát, nem jelenti azt, hogy ne értelmezhetném én is a Biblia egy-egy passzusát vele”.

A Tablet Magazin cikke alapján