Mostantól Keleti Ágnes nevét viseli a Scheiber iskola tornaterme

 

Mostantól Keleti Ágnes nevét viseli a Scheiber iskola tornaterme

A 95 éves ötszörös olimpiai bajnok magyar tornász, holokauszt túlélő Keleti Ágnesről nevezték el a BZSH Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium tornatermét.

 

A névadó ünnepségen beszédet mondott Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, Verő Tamás rabbi, valamint tornabemutatót tartottak az MTK fiatal sportolói is.

A névadásnak köszönhetően már két kimagasló személyiség neve díszeleg az intézményben. A névadó egykori nagy tiszteletben álló rabbié Scheiber Sándoré, valamint egy nagyszerű sportolóé Keleti Ágnesé.

Keleti Ágnest a Nemzet Sportolója címmel tüntették ki. Ötszörös olimpiai bajnok tornász, a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője, 46 alkalommal nyert magyar bajnokságot, hétszeres csapatbajnok. Jelenleg ő a legidősebb magyar olimpiai bajnok. 1952-ben Helsinkiben, és 1956-ban Melbourne-ben szerzett olimpiai aranyérmet. Utóbbi Olimpián talajon, gerendán, felemás korláton, és kéziszer gyakorlatban is ő bizonyult a világ legjobbjának.

Keleti Ágnes elmondta, hogy azért is kezdett el sportolni, mert világot akart látni. Ez az egykori rendszerben csak a sporttal lehetett elérni. Amikor Izraelbe költözött, elég hamar megtanulta a nyelvet, így ez is megkönnyítette a beilleszkedést, valamint az is, hogy Izrael az zsidó állam.

Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke szerint már régi vágyuk, hogy a Scheiber tornaterme Keleti Ágnes nevét viselje, reményei szerint a terem felszereltsége is hozzájárulhat ahhoz, hogy az itt tanuló diákok a 2019-es Maccabi Európa Játékokon is elinduljanak. Nagyon fontos célja a Maccabi VAC-nak, hogy minél szorosabbra fűzzék a kapcsolatot az iskolai sport és az egyesület között.  Jusztin Ádám m egerősítette, hogy a a sportegyesületet a Mazsihisz is támogatja, egyre erőteljesebben, a támogatás nem csak erkölcsi, hanem anyagi jellegű is.

Heisler András kérdésre elmondta, hogy többször is járt már a mostantól Keleti Ágnes nevét viselő tornateremben, többek között akkor, amikor a Mazsihisz önkéntesei szerveztek ide különböző sportrendezvényeket. Az elnök szerint a Maccabi VAC egy jelentős sportegyesület, komoly múlttal, s az erejét jelzi az is, hogy sikerült Budapestnek elnyernie a 2019-es Maccabi Európa Játékok rendezési jogát. A végső sikerhez kellett persze a Mazsihisz segítsége, valamint a kormány garanciája is. A játékokra közel háromezer sportoló jön majd el, zsidó sportemberek, 23 sportágban, 17 helyszínen az egész ország dicsőségére.

Breuer Péter