Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Ferenc pápánál tett látogatásról, valamint az 5777-es évről is beszélt.

Végiggondolni és tervezni

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Ferenc pápánál tett látogatásról, valamint az 5777-es évről is beszélt.

heizler.+

Szinte a reptérről jött a mai interjúra, Rómában járt Ferenc pápánál, miközben Ön is készülődik a rövidesen beköszönő Ros Hasanara, az 5777-es évre. Kérem, foglalja össze az elmúlt időszak tapasztalatait, beszéljen arról, hogy mindennel van elfoglalva a Mazsihisz elnöke!

Nem tudnám röviden elmondani, hogy mi mindennel vagyok elfoglalva. A kérdésére mégis igyekszem válaszolni. Október 2-án este köszönt be Ros Hasana ünnepe, az új esztendő, ez a zsidók egyik legfontosabb napja, ilyenkor a zsinagógáink megtelnek Budapesten és vidéken egyaránt. A zsidó új esztendő alkalmat ad arra, hogy Jom Kipurig, az Engesztelőnapig tartó időszakig a zsidó emberek lelkileg megtisztuljanak, bűneiket megbánják és alkalmat ad arra is, hogy ilyenkor a zsidó vezetők is végiggondolják, mi történt az elmúlt évben és készítsenek valamilyen tervet a jövőre vonatkozóan.heizler.breuer.m1jpg

Az év értékelése előtt azonban szeretném megtudni, mit is keresett Ferenc pápánál Rómában?

Másodjára jártam a Vatikánban Ferenc pápánál, a tavalyi látogatás a Nostra Aetate 50. évfordulója kapcsán volt, akkor ezért hívta meg Ferenc pápa a Zsidó Világkongresszus (WJC) delegációját, én mint a WJC egyik alelnöke vettem részt ezen.  Ezt minden alkalommal elmondom, hogy ez nem az én érdemem, ez a mindenkori Mazsihisz elnöknek jár, azaz ez a magyar zsidóság elismerése. Persze azt is érdemes hozzátenni, hogy a WJC szervezetén belül egyre erősebb hanggal tudunk jelen lenni, ami a mostani látogatáson is érezhető volt.

F150721HP22

Az erősödés azt is jelenti, hogy befolyásolni tudja a világkongresszus elnökének időnként nem túl átgondolt nyilatkozatait?

Egy olyan nyilatkozat született, amiben mi hibákat véltünk felfedezni, ezt jeleztük is mindenki felé. Azóta is közösen dolgozunk a világ zsidóságáért és hozzáteszem, Lauder úr, a WJC elnöke, akinek az édesanyja magyar származású, különös figyelmet fordított a magyar zsidóság felé, rendkívül a szívén viseli a magyarországi zsidóság gondjait.

A Ferenc pápánál történt találkozó képein lehet látni, hogy Önnel is beszélt, elárulná, hogy miről?

Mint mondtam, tavaly a Nostra Aetate évfordulója kapcsán fogadott minket Ferenc pápa, míg idén Ros Hasane beköszönte miatt, a pápa a WJC egy igen szűk körű delegációjának kívánt boldog új évet kívánni. Itt beszéltünk a gondjainkról, a világ problémáiról.

Úgy hallani, Önt magyarul köszöntötte Ferenc pápa.

Ez így történt, nagyon meglepő volt. Amikor odajött hozzám és megtudta, hogy magyar vagyok, akkor Isten áldjon kiáltással köszön felém, utána volt mód arra, hogy személyesen is beszélgessünk.

Önnek elnökként kitől kell bocsánatot kérnie az 5777-es év elején?

Biztos, hogy nagyon sokaktól, de azt hiszem, ezek nagyon személyes dolgok, az a lényeg, hogy mindez belülről jöjjön és őszinte legyen. A zsidó vallásban ilyenkor megbocsátunk a barátainknak az ellenünk elkövetett vétkekért, részben pedig bocsánatot kérünk mindazoktól, akikkel szemben valami rosszat tettünk. Egy év azért elég hosszú idő ehhez, azt hiszem, mindenkinek megvan a saját problémája.

Köszönöm a beszélgetést. 

Sana Tova!

Breuer Péter

Az interjú a 2016. szeptember 30-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.