Az egészséget könnyebb megőrizni, mint a betegséget gyógyítani

A családokat és gyermekeket megszólító II. Újbudai Egészségpart középpontjában az egészségmegőrzés és az egészséges életmód áll.

Király Nóra a rendezvény fő üzenetét tolmácsolva hangsúlyozta: az egészséget könnyebb megőrizni, mint a betegséget gyógyítani.

Király Nóra, Újbuda alpolgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: az egészségmegőrzés az egészségügy alapja, és ha előzetesen teszünk egészségünkért sporttal, táplálkozásunkkal és szűrővizsgálatokkal, akkor sokkal kevesebbet kell orvoshoz járni és kevesebbet kell gyógyszerekre költeni.

Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár köszöntőjében arról beszélt, hogy egészséges gyerekek nélkül nincs az országnak egészséges jövője. Hangsúlyozta: ezen a területen van mit tenni, hiszen a felmérések szerint amíg a 10 éves gyerekeknek még 70 százaléka fittnek mondható, addig a 18 éves fiúknál már csak 37 százalék, a lányoknál pedig 21 százalék ez az arány.

„A GYERMEKEINK EGÉSZSÉGTUDATOSSÁGA ÉRDEKÉBEN A LEGTÖBBET A CSALÁDOK ÉS A HELYI KÖZÖSSÉGEK TEHETNEK.”

A kormányzatnak szavai szerint három alapvető területen van teendője; így az egészséges táplálkozás és a testmozgás elősegítése terén, illrtva az ehhez szükséges infrastruktúra biztosításában. Ez kormányzati intézkedésekre lefordítva azt jelenti, hogy ma már 318 ezer gyerek étkezik ingyen, bevezették a mindennapos testnevelést az iskolákban, és jelentősen bővítik a tornatermek számát is – közölte.

Az ötletgazda, a Fiatal Családosok Klubja, Újbuda Önkormányzatával közösen erre a fontos üzenetet hordozó eseményre várja egész vasárnap a Feneketlen-tó partján a kisgyermekes családokat, éppen úgy, mint az idősebb korosztályt.

Fotó: fidesz.hu

A programkínálat is ehhez igazodik: szakemberek által tartott előadások, szűrővizsgálatok, állapotfelmérés, orvosi tanácsadások, kézműves foglalkozások, korcsoportonkénti futóverseny és neves fellépők – így a 100 Folk Celsius, a Kaláka és más együttesek -, gondoskodnak a jó hangulatról.

A Fiatal Családosok Klubja sajtóanyagában azt írja: „az egészségmegőrzés célzó rendezvény alapelve, hogy az egészség érték, melynek megőrzéséért személyes felelősséggel tartozunk és ezt a szemléletet már gyermekkorban kell kialakítani. A gyermekeink egészségtudatossága érdekében a legtöbbet a családok és a helyi közösségek tehetnek”.