Giró-Szász András Szegeden.

Az Európai Bizottság szóvivője világossá tette, hogy Brüsszel továbbra is ragaszkodik a kötelező betelepítési kvótához – hívta fel a figyelmet Giró-Szász András Szegeden.

A miniszterelnöki főtanácsadó a zsúfolásig megtelt szegedi Fidesz-irodában valós, kézzelfogható, mindennapjainkat veszélyeztető problémának nevezte az illegális migrációt. Felhívta a figyelmet arra, az Európai Bizottság szóvivője világossá tette, hogy Brüsszel továbbra is ragaszkodik a kötelező betelepítési kvótához. A mai nyilatkozat után nem mond igazat, aki azt állítja, hogy az unió nem akar kötelező betelepítési kvótát – jegyezte meg. Giró-Szász András emlékeztetett arra is, hogy Angela Merkel német kancellár is arról nyilatkozott nemrég, hogy legszívesebben visszaforgatná az idő kerekét, mert szerinte Németország nincs, és nem is volt felkészülve a menekültválságra. Mindenki számára világos, miért kell elmenni október 2-án a kvótareferendumra, és miért kell nemmel szavazni – szögezte le.

„AMIKOR VILÁGOS LETT, HOGY A MAGYAR TÁRSADALOM TÚLNYOMÓ TÖBBSÉGE A KORMÁNYT TÁMOGATJA, AKKOR BRÜSSZEL MINDIG MEGHÁTRÁLT.”

Giró-Szász András kiemelte, ha a magyar kormány nem emel kerítést a déli határon, akkor nemcsak a TV-ben látnánk azokat a jeleneteket, melyeket Ausztria, Németország, Belgium, Svédország vagy Olaszország számtalan városában rögzítenek a stábok, hanem Magyarországon is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy amikor a magyar kormány kerítést épített, akkor az unió vezetői kikeltek magukból, most viszont a pozsonyi uniós csúcson megállapodás született arról, hogy támogatják Bulgária kerítésépítését. Az elmúlt 1-1,5 év bebizonyította, hogy amíg az Európai Unió közösen nem tudja a problémát az unió határain kívül kezelni, addig a nemzetállamok nem lehetnek tétlenek – tette hozzá. Angela Merkel mai szavaira utalva aláhúzta, sokkal jobb, hogy mi abban a helyzetben vagyunk, hogy nem kell azt mondanunk, hogy ha tehetnénk, akkor visszafordítanánk az idő kerekét.

Giró-Szász András kitért azokra a baloldali felvetésekre is, hogy a migráció megoldást jelenthet a munkaerőhiányra. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a tavaly Németországba bejövő 1,5 millió migránsból kevesebb, mint 100 tudott elhelyezkedni. Elmondta azt is, hogy az elmúlt 40-50 év nyugat-európai példája is azt mutatja, hogy a beérkezett bevándorlók harmadik, negyedik generációja sem tud beilleszkedni teljesen, zárt közösségekben élnek a saját törvényeik alapján. Csak Franciaországban 104 no-go zóna van – jegyezte meg.

Fotó: fidesz.hu

A főtanácsadó arról is beszélt, hogy a bevándorlók második – már állampolgársággal rendelkező – generációjának a 90 százaléka a baloldalra szokott szavazni. Kitért arra is, hogy a családegyesítésnek köszönhetően egy bevándorló átlagosan 10 év alatt hat új bevándorlót jelent.

A miniszterelnöki főtanácsadó hangsúlyozta, egy elsöprő többségű nem olyan erőt ad a magyar kormánynak, melyre szükség van ebben a küzdelemben. A kormány korábbi uniós küzdelmeit felidézve felhívta a figyelmet arra, amikor világos lett, hogy a magyar társadalom túlnyomó többsége a kormányt támogatja, akkor Brüsszel mindig meghátrált. Azzal szemben nem tudnak mit tenni, amikor egy országban a választók kimutathatóan nagy része az adott kérdésben a kormánya mögött áll – fogalmazott Giró-Szász András.