Az idén 132 éves Operaházat több mint három évtizede renoválták

Az idén 132 éves Operaházat több mint három évtizede renoválták

sajtobejaras_1

 Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Ókovács Szilveszter főigazgató sajtóbejárás keretében ismertette a média képviselőivel az Opera felújítása előtti állapotokat a Magyar Állami Operaház tereiben és műhelyeiben. Mint ismert, a kormány döntése értelmében a Magyar Állami Operaház korszerűsítése több mint 23 milliárd forintból valósulhat meg, amely lehetővé teszi, hogy 2018 tavaszára az Operaház a jelenlegi körülmények helyett korszerű, biztonságos és méltó feltételek között működjön és szolgálja a közönséget.

 

Az idén 132 éves Operaházat több mint három évtizede renoválták, kiszolgáló épülete, a Hajós utcai üzemház ugyanakkor épült. A 1555/2015. számú kormányhatározat értelmében a Magyar Állami Operaház 2016-ban megkezdte az elmúlt évtizedek legnagyobb volumenű beruházását: a MÁV hajdani Északi járműjavítójának épületeiben létrehozza új logisztikai központját, az Eiffel Műhelyházat. A Kőbányai úton, közel harmincezer négyzetméteren megépülő komplex központba költözhet az Opera kilenc gyártóműhelye, helyet kap benne egy méretazonos próbaszínpad, a majdani Bánffy Kisszínház, valamint a nyolc, jelenleg távoli külső raktár összes díszletének és kellékének, valamint a mintegy 400 ezer jelmeznek értékőrző tárolására szolgáló raktár.

A beruházás nyomán számos helyiség funkciója változhat meg az Andrássy úti dalszínház tereiben és a hozzá kapcsolódó üzemházban, feloldva egy sor, a művészi munkát hátráltató problémát. A projekt további fontos hozadéka, hogy lehetővé teszi az Operaház korszerűsítésének megkezdését is, amelyről egy újabb, 2016. augusztus 22-én megjelent kormányhatározat (1452/2016.) és kiemelő rendelet (249/2016. (VIII. 22.) döntött. A teljes program az Opera minden részlegét érinti, az irodák és osztályok költözése észszerűbb, az alkalmazottak és a vendégek számára is 21. századi minőséget, komfortot biztosítva erősíti a művészi színvonalat és a háttérfolyamatok hatékonyságát.

Az Opera most induló, Magyar Évada még zavartalanul lezajlik az Andrássy úti Ybl-épületben. Szeptember 24-én az évad nyitópremierjére várják a közönséget, a Traviata főszerepében, Anger Ferenc rendezésében, Miklósa Erikát láthatják. Az ünnepi évadkezdés előestéjén az Erkel Színházban a szezon első balett bemutatóját is megtartják: a KylIng It című, négy koreográfiát felvonultató esten a Magyar Nemzeti Balett művészei lépnek színpadra.