Az új törvény kivégezheti Balin a turizmust

Alkoholtilalom Indonéziában

Az új törvény kivégezheti Balin a turizmust

Drákói alkoholtilalom készül az iszlám törvénynek, a saríának megfelelően Indonéziában, amely érinteni fogja a népszerű turistacélpontot, Bali szigetét is.

logo.jpg

Gazdasági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az indonéziai alkoholtilalom tönkreteheti Bali szigetének gazdaságát. Emellett felléphetnek mindazok a nemkívánatos jelenségek is, amelyek az Egyesült Államokban kísérték a prohibíciót.

A készülő törvény akár tíz esztendei börtönnel is sújthatja azt, aki szeszt ad, vesz, birtokol vagy fogyaszt. A jogszabály érvényes lesz Indonézia, a világ legnépesebb, 260 millió lakost számláló muzulmán országa mind a harmincnégy tartományában, így Bali, az éjszakai életéről is világhírű, népszerű turistacélpont sem képez majd kivételt – de még ha valami módon sikerül is az utolsó pillanatokban mentességet kiharcolnia, az alkoholárak minden bizonnyal alaposan megemelkednek.

bali 1.jpg

A természeti szépség önmagában nem elég

Haired Sukamdani, az indonéz szállodások és éttermesek szövetségének elnöke kétségbeesetten nyilatkozta: hiába az ország szépségei, ha a turisták valahol nem jutnak innivalóhoz, nem fognak oda ellátogatni.

Bali turistaipara évente négymillió látogatót fogad, ezek között százezer szomjas brit is van. A szigeten két népmozgalom is alakult a törvény megfékezésére, s az élükön a népszerű muzsikus, Rudolf Dethu áll. Dethu szerint a jogszabály a lopakodó iszlamizációnak köszönhető.

Az alkoholtilalmat két befolyásos iszlamista párt szorgalmazza, amelyek számára mindez csak a kezdet, a végcél az Indonéziában, ha nem is nyugat-európai fogalmak szerint, de mindenképp létező pluralizmus és polgári jogok felszámolása. Dethu szerint ha a baliak most hagyják, hogy a dzsakartai parlament mondja meg, mit ihatnak, legközelebb már azt is meg fogják mondani, ki mit viselhet és a nők milyen feltételek mellett jöhetnek el otthonról.

Potato-Head-Bali.-by-Johan.jpg

Ilyen helyre senki nem azért jön, hogy kijózanodjon

A központi kormányzat jelenleg azon van, hogy összebékítse a Bali szigetén többségben lévő liberális és hindu tartományokat a konzervatív muszlim területekkel, ahol már most is megvesszőzhetik azt, akit ivászaton kapnak.

Indonéziában korábban is voltak már próbálkozások az alkoholtilalom bevezetésre, ezek azonban a világi kormány ellenállásán elvéreztek. A két muszlim párt a mostani alkalommal erőteljesebb kampányt indított, főleg az ittas vezetéssel összefüggő halálos balesetek megelőzése jelszavával, jóllehet a szakértők rámutattak, hogy az ilyen balesetek nagy része a házilag kotyvasztott kerítésszaggatóknak köszönhető.