Ferber: adókedvezményekkel csalogatni a cégeket egy tagállamba illegális

Ferber: adókedvezményekkel csalogatni a cégeket egy tagállamba illegális

ITW with Markus Ferber Interjú Markus Feber témafelelőssel

A tagállamoknak el kell foganiuk, hogy az uniós szabályok szerint illegális, ha adókedvezményekkel próbálják az országba csalogatni a cégeket. Ezeket a szabályokat pedig maguk a tagállamok állították fel – mondta Markus Feber (néppárti, német), a tagállami adómegállapításokat vizsgáló bizottság tagja, miután az Európai Bizottság megbüntette az írországi Apple-t. Az EP-képviselő szerint a Parlament összes frakciója egyöntetűen támogatja Margrethe Vestager uniós biztost ebben az ügyben. Interjú.

 

Az Apple és más nagyvállalatok képviselői is részt vettek már az EP tagállami adómegállapításokat vizsgáló bizottságának meghallgatásán. Mi volt a véleményük arról a javaslatról, hogy a cégek ott fizessék az adót, ahol a profitot termelik?

 

Részükről a helyzet elég egyszerű. Azt mondják, hogy valóban léteznek az adott tagállamban speciális szabályok, de végső soron ők csak azt az adót fizetik be, amelyet az állam kér tőlük. A jogszabályoknak megfelelően járnak el, és ebből a szempontból igazuk is van.

 

Éppen ezért nem az Apple, az IKEA, a Fiat, vagy a Starbucks adózását vizsgálta a Bizottság, hanem Hollandia, Luxemburg és Írország adószabályait. Ezeknek a cégeknek ugyanúgy kell fizetniük az adót, mint a többi vállalatnak.

 

Ezt kell elfogadniuk a tagállamoknak. Természetesen fontos, hogy befektetőket vonzzanak az országba, de meg kell érteniük, hogy az uniós szabályok szerint illegális adókedvezményekkel csalogatni a cégeket egy tagállamba. Hiába panaszkodunk a cégekre, amíg maguk a tagállamok ezt meg nem értik.

 

A büntetésnek, amelyet az Apple-re és Írországra szabott ki a Bizottság, komoly üzenete van: mindenkinek be kell tartania az állami támogatásokra vonatkozó szabályokat és ki kell vennie a részét közös teherviselésből.

 

A nemzetközi vállalatok a kis- és középvállalkozások adóterheinek mindössze a harmadát fizetik, és ezen változtatnunk kell. A cégeknek ott kellene adót fizetniük, ahol a nyereséget termelik, de jelenleg még nem ez a helyzet.

 

Lesz a Bizottság döntésének bármilyen hatása arra, hogy a nemzetközi cégek hogyan ítélik meg az európai befektetések lehetőségét?

 

Európa a világ legfejlettebb egységes piaca, amelyen keresztül mintegy 500 millió ember érhető el. Nincs még egy régió a világon, amely ilyen lehetőséget kínál. Emellett az EU jogi biztonságot is garantál. Csak néhány olyan piac van még a világon, ahol a jogi környezet ennyire biztonságos, mint az Unióban.

 

Várhatók átalakítások a nemzetközi adózási gyakorlatokban?

 

Ez nehéz kérdés. 2008 után úgy gondoltam, hogy világszerte minden ország elköteleződik az igazságos adóztatás mellet. De ha nemzetközi szinten vizsgáljuk a helyzetet, akkor azt látjuk, hogy eddig csupán az adóalap eróziója és a vállalatok nyereségének átcsoportosítása ellen született megállapodás.

 

Az állami támogatásokkal kapcsolatos esetek piaci torzuláshoz vezetnek és ezeket az EU-n belül kell kiigazítani. Nem léphetünk fel megfelelő tárgyalópartnerként a világ más országaival szemben, ha belső problémákkal küzdünk.

 

Ezért is értékelem nagyra, amit a Bizottság versenyjogért felelős osztálya és Vestager biztos tesz. A Parlament összes frakciója egyöntetűen támogatja.

 

Az állampolgároknak is tartozunk ezzel. Az nincs rendben, ha egy szűk rétegre külön szabályok vonatkoznak, a többségnek pedig ezzel szemben esélye sincs.