Gyermekközpontú új hittankönyvet adott ki a Mazsihisz

Gyermekközpontú új hittankönyvet adott ki a Mazsihisz

Új, modern, XXI. századi megjelenésű hittankönyvet adott ki a Mazsihisz. A nyolckötetes sorozat első darabjának bemutatását a szerző Róna Tamás rabbi, Horányi Gábor, a Lauder Zsidó Közösségi iskola főigazgatója, Heilser András, a Mazsihisz elnöke, valamint Soltész Miklós, az EMMI államtitkára tartotta a Lauder Iskola épületében.

Forrás: MTI/Heti Tv

Horányi Gábor iskolaigazgató azt mondta, hogy különösen fontos, hogy a bemutatónak a Lauder ad otthont, valamint azt is, hogy a könyv olyan mint egy terített asztal, ugyanis a zsidóság sokféle értelmezését, megközelítését próbálja egyszerre szolgálni.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke azt mondta, hogy a helyszínválasztással a változó világra való nyitottságukat kívánták jelezni, amit a szervezet stratégiája szerint képviselnek.

Szavai szerint nagyon szeretnék, hogy a tankönyvek eljutnának a zsidó iskolákba, erre – mint mondta – van affinitás. Örömmel vennék, és előnyös lenne, ha a magyarországi általános iskolák könyvtáraiba is legalább egy kötet eljutna – mondta Heisler András. Különösen fontos – emelte ki az elnök -, hogy végre valami pozitívról lehet beszámolni, nem rasszizmusról, nem antiszemitizmusról kell beszélni, hanem a közös értékekről, együttműködésről, a közös akaratról, aminek a keretében az EMMI rendkívüli módon támogatta a hittankönyv megjelentetését.  Már az első pillanatban sikerült támogatónak megnyerni Soltész Miklós államtitkárt.

Megjegyezte azt is, hogy a nem formális hittanoktatásban résztvevők számára a Mazsihisz segítséget fog nyújtani a beszerzéshez, valamint kérdésre felelve fontosnak tartotta kiemelni, hogy a hittankönyv-sorozat első kötete az alsó tagozatos zsidó hittanosok számára ingyenesen elérhető és hamarosan kereskedelmi forgalomban is kapható lesz

A tárca 7,5 millió forinttal támogatta a kiadvány megjelentetését – közölte Soltész Miklós hozzátéve, hogy a könyvvel most 670-680 zsidó felekezeti iskolába járó elsős ismerkedhet majd meg.

Az államtitkár szólt arról is, hogy Magyarországon több mint 200 ezer gyerek jár az országban felekezeti iskolákba.

„Több mint huszonöt évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy mekkora jelentősége lesz általában az egyházi oktatásnak. Mennyire fontos lesz társadalmaikban, itt Európában, hogy végre visszataláljunk azokhoz a közös gyökerekhez”, ami a zsidó és a keresztény nevelésben, vallásban, és hitben benne van – fogalmazott Soltész Miklós. Hozzátette az államtitkár azt is, hogy nagyon sok közösségi ház, intézmény felújításában is közreműködött a kormány, amelyek az identitás megerősítését segítik.

A hittankönyv egyik szerzője Róna Tamás rabbi elmondta, hogy 120 oldalon több mint 2000 illusztrációval és több mint száz feladattal egy olyan tankönyvet igyekeztek létrehozni, amely megfelel a hittanoktatás feltételeinek, és lehetőséget biztosít mindenkinek – zsidóként, vagy nem zsidóként – a zsidósággal megismerkedni.

Közölte, a bemutatott könyvet egy nyolcrészes sorozat első kötetének szánták. Reményeik szerint az általános iskola nyolc évfolyamára egy teljes láncolata születik majd meg az oktatási anyagnak – mondta Róna Tamás.

A Sálom! Zsidó Hittankönyv I. címet viselő kiadvány szerzője Róna Tamás mellett Nógrádi Gergely író, kántor, a második kötet is már elkészült, összesen nyolc könyvet terveznek.

Breuer Péter