A parlament rendkívüli ülése , FIDESZ ,LMP, MSZP

A parlament rendkívüli ülése , FIDESZ ,LMP,

„Ha a Fidesz-KDNP komolyan venné a népszavazás intézményét, együttműködött volna abban, hogy minden magyar ember egyenlő eséllyel jusson el szavazni és függetlenül a kérdéstől, mindenkinek legyen valós esélye kifejteni a véleményét. „Tűrhetetlen az a különbségtétel, ahogy a kormány gyakorlatilag leszámol a külföldre menekült magyarok szavazási esélyeivel – Szél Bernadett napirend előtti felszólalása.

?list=PLOSTWDuus48L7eK3muDQQEOWHuj8DjGpk

 

………………..

Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában elmondta, tudható, hogy kormány azzal próbál majd érvelni, hogy az ellenzék el akarja lehetetleníteni a népszavazást, bár ezt nem tehetik hitelesen.

Hol volt a kormány február 23-án, amikor a vasárnapi zárva tartás eltörlése érdekében próbált népszavazást kezdeményezni az MSZP, de „tele volt kopaszokkal az NVI”? – fogalmazott.

Még egy belső vizsgálatot sem rendeltek el Pálffy Ilonával szemben, aki elküldte a rendőröket, nehogy intézkedjenek – tette hozzá.

Szakács László kijelentette: az MSZP azt szeretné, ha mindenkinek ugyanolyan szavazati joga lenne, ugyanolyan könnyen tudjon leadni szavazatot minden arra jogosult állampolgár.

„Önök akarják megvédeni Magyarországot meg Európát, amikor az NVI bejáratát és előcsarnokát sem tudták megvédeni” – fogalmazott az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Szakács László kifejtette: nem a Fidesz teszi erőssé az országot, hanem mindazok, akik az egészségügyben, az oktatásban, az üzemekben és a közigazgatásban dolgoznak annak dacára, hogy látják, nem az dönt ma valakinek a sikerességéről, hogy mennyire szorgalmas, bátor vagy rátermett, hanem az, hogy „a kedves vezető éppen kire mutat rá”, és így a földből nőnek ki Mészárosok, Andy Vajnák, Garancsik és Spéderek.

Akik mindezek ellenére dolgoznak ezért az országért – tette hozzá -, azért teszik, mert európaiak és Európában akarnak maradni. Mi őket képviseljük, és az ő érdekük az, hogy Európában maradjunk, és ezért mondjuk, hogy aki otthon marad, az Európában marad.

A napirend előtti felszólalások után véget ért az Országgyűlés mai, ellenzéki pártok kezdeményezésére összehívott rendkívüli ülése, mivel a kormányoldal nem ért egyet a levélben történő szavazás lehetőségének kibővítésével és nem biztosítja a határozatképességet.

………………………………

Nem támogatják a választójoggal kapcsolatos ellenzéki kezdeményezést, mert eleve lehet látni, hogy az október 2-ai népszavazást szeretnék azzal ellehetetleníteni – közölte Halász János.

A referendum pedig azért fontos, „mert megüzenhetjük Brüsszelnek, nem kérünk az esztelen migrációs politikájukból, a kötelező betelepítésből” – jegyezte meg a Fidesz-frakció szóvivője napirend előtti felszólalásában, hétfőn.

„MÁR KITŰZTÉK A NÉPSZAVAZÁS IDŐPONTJÁT, ÉS ILYENKOR ELJÁRÁSJOGI SZABÁLYOKAT NEM SZABAD MÓDOSÍTANI, AZ A DEMOKRATIKUS HAGYOMÁNYOK FIGYELMEN KÍVÜL HAGYÁSA LENNE.”

Jelezte, a választási törvény kiállta az Alkotmánybíróság, a strasbourgi emberi jogi bíróság próbáját és tartalmazza a Velencei Bizottság észrevételeit.

Hozzátette: már kitűzték a népszavazás időpontját, és ilyenkor eljárásjogi szabályokat nem szabad módosítani, az a demokratikus hagyományok figyelmen kívül hagyása lenne.

A kormánypárti politikus egyértelmű álláspontot követelt az ellenzéki pártoktól a kvótareferendummal kapcsolatban.

Halász János annak kapcsán, hogy hajnalban véget ért az olimpia Rióban, pártja nevében gratulált az azon részt vett sportolóknak, edzőknek és segítőiknek.

Dömötör Csaba válaszában a véleményszabadsággal, a választási részvételre való buzdítással és a közvélemény tájékoztatásával kapcsolatban fogalmazta meg aggályait.

Közölte, méltatlan egy parlamenti párthoz, hogy az Együtt a kormány plakátjainak megrongálására buzdítja híveit. Hozzátette: inkább az őszinte véleményüket kellene ismertetni a kvótákkal kapcsolatban, hiszen korábban azok mellett gyűjtöttek aláírásokat.

Azt is szóvá tette, hogy többen – a szocialista Szanyi Tibor és a Magyar Helsinki Bizottság is – érvénytelen szavazat leadására buzdítanak. Szerinte „az ipari mértékű sumákolás” helyett azt kellene elmondaniuk, támogatják-e a kényszerbetelepítést. Az államtitkár közölte, a népszavazásra azért van szükség, mert Brüsszel egy állandó áthelyezési mechanizmusra is javaslatot tett.

………………………..

A választási törvény módosításáról szóló ellenzéki javaslat hátterében az október 2-i, a migránsok kötelező betelepítése ellen szóló népszavazás ellehetetlenítése áll – mondta a parlament rendkívüli ülése után Halász János.

A Fidesz-frakció szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a rendkívüli ülés összehívásához 40 képviselő kezdeményezése kell, az ellenzéki indítvány beadásához a 40 fő csak akkor jöhet össze, ha például a Jobbik és az MSZP összeáll. Ez a közös javaslat már önmagában is képtelenségnek hangzik – fogalmazott, majd arról beszélt, hogy a jobbikos javaslat a választási törvény módosításáról augusztusban született meg, akkor ötpárti egyeztetést kezdeményeztek, amelyen a Fidesz-frakciót Kósa Lajos képviselte, az MSZP pedig nem vett részt rajta.

Erre az ellenzéki javaslatra az MSZP akkor még úgy reagált, hogy tulajdonképpen a Fidesz sugallatára készült – idézte fel az augusztus eleji történéseket a kormánypárti politikus. Arról a javaslatról beszéltek így, amiről ma tárgyaltunk, sőt, azt is mondták róla, hogy számító és hiteltelen – tette hozzá. Halász János ezután megjegyezte, tíz nap múlva már aláírták az MSZP-s képviselők a tervezetet. „Ennyit az MSZP igazmondásáról, akkor is hazudtak, és ma az ülésen is ezt folytatták” – jegyezte meg. Hangsúlyozta, a háttérben az október 2-i, a migránsok kötelező betelepítése ellen szóló népszavazás ellehetetlenítése áll.
Fotó: fidesz.hu

Ennek kapcsán kifejtette: a beterjesztett javaslat tartalma eljárásjogi és tartalmi szempontból is elfogadhatatlan. Mint mondta: az ellenzék azt a választójogi törvényt akarja módosítani, amely kiállta az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága próbáját is. Amikor a parlament megalkotta ezt a törvényt, kikérte a Velencei Bizottság véleményét, ajánlásait beépítette a törvénybe – emlékeztetett.

„EGY VÁLASZTÁS KÜSZÖBÉN ELJÁRÁSJOGI VÁLTOZTATÁSOKAT TENNI EGY TÖRVÉNYBEN NEM HOGY NEM SZOKÁSOS, HANEM A DEMOKRATIKUS HAGYOMÁNYOK SÁRBA TIPRÁSA.”

Hozzátette, a jelenlegi törvény alapján zajlottak 2014-ben a választások, a jelenlegi országgyűlési képviselők ezen törvény alapján szereztek mandátumot.

Hangsúlyozta, az ellenzék javaslata kidolgozatlan, nem egyeztették sem a választási bizottsággal, sem a Nemzeti Választási Irodával, amit most hibás lépés lenne beterjeszteni.

A Fidesz-frakció szóvivője szerint elfogadhatatlan, hogy a köztársasági elnök által október 2-ra kiírt népszavazást augusztus 22-én tárgyalják, amikor már csak közel 40 nap van hátra a választásig. Egy választás küszöbén eljárásjogi változtatásokat tenni egy törvényben nem hogy nem szokásos, hanem a demokratikus hagyományok sárba tiprása. Ezért sem tudjuk támogatni ezt a javaslatot – hangsúlyozta.

Eljárásjogi problémaként említette azt is, hogy a kampány már zajlik, az emberek többsége megkapta az értesítőt is.

Rámutatott, az ellenzékiek szeretnék, ha újabb értesítők kerülnének az emberekhez, ami időben kivitelezhetetlen. Hozzátette, számolni kell azzal is, hogy ha a törvényt el is fogadják, 30 napos jogorvoslati határidő indul, mire hatályos lenne, már szeptember vége van. Ezért sem voltunk jelen az ülésen – hangsúlyozta, aláhúzva, ezeket az érveket az ötpárti egyeztetésen is elmondta a Fidesz-frakció, és most a parlamentben is. Ha elfogadnánk ezt a törvényt alkotmányellenes helyzet állna elő, mert nem lehetne megtartani a már kitűzött népszavazást – erősítette meg a frakció álláspontját.

„Hogy az MSZP el akarja lehetetleníteni ezt a népszavazást, nem újdonság számunkra, az MSZP minden esetben migránspárti álláspontot foglalt el” – fogalmazott. Ennek kapcsán emlékeztetett, a műszaki határzár felépítését a szocialisták nem szavazták meg, ahogy a honvédség részvételét sem. Most sem vallottak színt arról, hogy a migránsok kötelező betelepítését támogatják vagy ellenzik. Igen vagy nem, ma sem válaszoltak erre – jegyezte meg.

Halász János elmondta, a frakció a Jobbik magatartását is furcsállja, mivel korábban népszavazást kezdeményeztek az ügyben, azt mondták, el kell menni és nemmel kell szavazni, de a mostani javaslatuk éppen ezt a akadályozza meg, ezért egyre homályosabb az álláspontjuk.

Az LMP hozzáállását érintve arról beszélt, a Fidesz-frakció szerint nekik is tisztázniuk kéne a kérdésben álláspontjukat. Valamikor azt mondják, hogy a népszavazás felesleges, valamikor Széll Bernadett azt mondja, el kell menni és nemmel szavazni.

A Fidesz-frakció szóvivője aláhúzta, világos, hogy október 2-án meg kell akadályozni Brüsszel bevándorlási politikájának érvényesülését. Azt az ésszerűtlen politikát, amit rá akarnak erőltetni a tagállamokra, ugyanis azt akarják, hogy a már Európában lévő több mint másfélmillió migránst osszák szét az országok között – fűzte hozzá. Mi nem akarunk kötelező betelepítési kvótát, nem akarjuk, mert a migránsáradat a bűnözést és a bűnözés lehetőségét erősíti, erősíti a terrorveszélyt, a mindennapjainkat teheti tönkre és felszámolhatja a kultúránkat – összegzett.

Mi ebből nem kérünk, október 2-án ezért kérjük az embereket, menjenek el szavazni. Minden olyan javaslat, ami el akarja lehetetleníteni a népszavazást, az elfogadhatatlan számunkra, ezért sem támogattuk a mostani javaslatot – zárta szavait.