Világszám! A 3 Diorios motoros csoport egy gömbben képeszti el a nézőket.

Világszám! A 3 Diorios motoros csoport egy gömbben képeszti el a nézőket.

Óriási, minden nézőt elkápráztató produkciót láthat a közönség a Richter Flórián Cirkuszban. Három motoros egy gömbben, ami ki is nyílik egy időre, miközben a motorosok bent száguldanak. Rég hallott már a cirkuszvilág ekkor csöndet, majd ekkor tomboló sikert. Az előadók beszéltek egy kicsit a produkcióról és az érzéseikról. 

 

Három fiatalember Brazíliából, három motorral a Richter Flórián Cirkuszban csodát mutatnak be. A cirkuszművészek már tizenévesen a cirkuszban léptek fel, a családi hagyományoknak megfelelően. A mostani produkciójukon már egy éve dolgoztak, ennyi idő kellett a teljes előadáshoz. Mindhárman elmondták, az eddigi esztendők arra voltak jók, hogy minél tapasztaltabb és rutinosabb előadó váljék belőlük. A produkcióban először csak egy motoros lépett fel, majd csatlakozott a második, végül a harmadik is. Az előadóművészek szerint ma már egy profi motorosnak elegendő csupán egy pár perces beszélgetés a többiekkel, aztán már be is léphetnek akár hárman is a gömbbe, hogy előadják a számukat. Vannak az előadásnak nehézségei is, ezek közé tartozik a meleg például, de a hideg sem tesz jót, igaz, azt a motor viseli el nehezebben.

Felmerül a kérdés, hogy van-e bennük félelem. Egyöntetű a vélemény, nem lehet félni, az adrenalin dolgozik az emberben. Amikor először mutatták be a produkciójukat Magyarországon, akkor a gömb, amiben motoroznak rosszul nyílt szét, azaz nem lehetett visszacsukni. Így miközben a személyzet igyekezett megszerelni a gömböt, addig a motorosok mentek folyamatosan körbe és körbe. A nézők megijedtek, kisebb pánik is keletkezett, már a kijáratot keresték, de szerencsére végül mindent sikerült megoldani, a produkciót befejezni. Talán mondani sem kell, utána tomboló siker volt. Már ezért sem lehet ezt az egészet félelemből csinálni.

Magyarország után még következik egy belgiumi fellépés-sorozat, majd az év elején egy nagyon rövid szünet, amikor mindenki hazamehet feltöltődni, hogy aztán újult erővel folytathassák sikereiket, elképesztve a nézők ezreit ezzel a valóban világszámmal.

A produkció során a legfontosabb, hogy folyamatosan figyeljenek egymásra, mikor és hogyan megy a másik, esetleg gyorsabb egy kicsit vagy éppen lassabb. Az útvonal a gömbben természetesen rögzítve van, rögzítik előre, hogy melyikük merre megy a gömbben.

„Csupán” a szakmájuk, „csupán” az életük a cirkusz, a motor, a közönség szeretete.

Breuer Péter