Kétszeresére növelheti a lombikbébi-kezelések eredményességét egy Izraelben kifejlesztett módszer

Megduplázhatja a lombikbébi-kezelések eredményességét egy izraeli módszer

kaplan

Kétszeresére növelheti a lombikbébi-kezelések eredményességét egy Izraelben kifejlesztett módszer .

Egy helsinki termékenységi konferencián  tartott előadás egy új-zélandi vezetésű nemzetközi kutatás alapján leszögezte, hogy a méhszövet előzetes stimulálásának módszerével végzett embrióbeültetések jelentősen megnövelték, akár megduplázták az embriók beágyazódásának valószínűségét.

Az új-zélandi kutatók nyolc kísérlet során összesen több mint ezer esetet vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy ha a nőkön a beültetés előtt elvégezték az Izraelben kidolgozott procedúrát, akkor jelentősen megnőtt az esélyük az embriók megtapadására, a kisbabák kihordására. Az esély kezelésenként átlagosan 9 százalékról 14-28 százalékra nőtt.

A módszert mintegy öt évvel ezelőtt dolgozta ki Izraelben Amiháj Baras professzor, a rehóvoti Kaplan kórház lombikbébi osztályának akkori vezetője. Kollégái eleinte kételkedve fogadták ötletét, azonban az eredmények magukért beszéltek, és Izraelben azóta elterjedt az általa javasolt orvosi procedúra.

Baras véletlenül fedezte fel, hogy a méh falának előzetes felsértése segíti az embriók beágyazódását, amikor olyan nők méhébe ültette be a lombikban fejlődésnek indult embriókat, akiknél előzőleg biopsziával keresték a terméketlenség okát, és a biopszia mintavételéhez felkarcolták méhük szöveteit.

A kutatók szerint a „karcolásos módszer” mesterségesen gyulladást idéz elő a méh falán, ami új sejtek képződéséhez és egyenlőtlenebb felülethez vezet, megváltoztatja a nyálkahártyát, és ezzel elősegíti a beültetett embriók beágyazódását.

Egy viszonylag egyszerű, altatás nélkül végrehajtható beavatkozásról van szó, amelyet az embrió fogadása előtti hónapban háromszor végeznek el. Slómo Mesiah professzor, a módszer egyik híve általában csak legalább két sikertelen lombikbébi-kísérlet után javasolja a kellemetlen procedúra alkalmazását.

Izraelben az egészségbiztosítók két megszületett gyermekig fizetik a termékenységi kezeléseket, és ezért a nők számos alkalommal próbálkozhatnak a teherbeeséssel. Mesiah professzor beszámolt olyan esetről, amikor húsz sikertelen beültetés után a karcolásos módszerrel huszonegyedszerre jött létre a terhesség.