A BBC-től nem fogod megtudni

A BBC-től nem fogod megtudni

Ferdítések, csalafinta tálalások, több esetben pedig egyszerűen elhallgatás: ezekkel az eszközökkel él az adófizetők milliárdjaiból eltartott úgynevezett közszolgálati tévé, amelynek szerkesztőinek néha csak néhány szót kell kihagyniuk a riportból vagy tudósításból ahhoz, hogy annak értelme teljesen megváltozzék.

bbc-islam.gif

Az izraeli Ramat Gan városában lévő Tel Hásomér-i Sheba kórház egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy dr. Jákov Schachter, a kórhózon belül működő Ella Intézet vezetője újfajta gyógyszerkombinációt kísérletezett ki.

A felfedezést a tudományos közösség „a rákkutatásban történt jelentős áttörésként” minősítette. A nivolumab és az ipilimumab nevű drogokból összeállított új szer a rákos daganatokat összezsugorítja, de néha teljesen el is tünteti.

A BBC természetesen riportot szentelt ennek a nagyszerű hírnek, több mint hatszáz szóban méltatva „a rákgyógyszerek úttörő párosát, amelyek rászabadítják a daganatra az immunrendszert, és amit Angliában az NHS fog fizetni”, valamint azt írta, hogy a drogkoktél törzskönyvezését lehetővé tévő határozat „egyike a leggyorsabbaknak az NHS történetében”. A cikk utána tovább zengi az új orvosság előnyeit.

sheba-medical-center-894.jpg

A Sheba Orvosi Központ

Egyetlen szóval sem említi azonban a beszámoló azt, hogy a világra szóló felfedezés az izraeli rákkutatók érdeme.

Benne van a cikkben, hogy a gyógyszerkombináció összezsugorította „a bőrrák legagresszívabb és leghalálosabb típusát” a páciensek közel 70 százaléka esetében. A szer képes új életre kelteni a szervezet saját immunrendszerét, s ezáltal új reményt ad a rákos betegek számára.