Dr. Frölich Róbert országos főrabbi Elie Wieselről és egyes tudósok hiteltelenségéről beszélt.

A történelmet átírni nem lehet

Dr. Frölich Róbert országos főrabbi Elie Wieselről és egyes tudósok hiteltelenségéről beszélt.

 

 

 

Nemrég helyezték örök nyugalomra a világhírű írót, Elie Wieselt. Mit jelentett Önnek a személye rabbiként, emberként?

Mint rabbi, mint ember, mint az irodalmat kedvelő ugyanazt tudom mondani. Minden emberért, minden lélekért nagy kár, nagy veszteség. Az biztos, hogy a világ zsidósága szegényebb lett egy kitűnő irodalmárral. A világ zsidósága szegényebb lett a Holokausztot, a Soát, a vészkorszakot hitelesen tolmácsoló emberrel. A világ szegényebb lett nagyon sok olyan mondattal, ami már nem kerülhetett papírra.

A mostani megemlékezés előtt találtunk olyan felvételeket, amiken a legelső rendezvényeken Ön, mint a Dohány utcai zsinagóga frissen megválasztott rabbija beszél. Akkor még nagyon sok túlélő jött el, de mi a helyzet ma?

Az idő megy, minden évben egyre kevesebben vannak azok, akik túlélték a Soát és el tudják mondani egyes szám első személyben a történteket. A mostani megemlékezők elfértek néhány tíz széken. én még emlékszem arra az időre, amikor az udvaron nem lehetett elférni, mert annyian voltak. Nem az az igazi tragédia, hogy az öregek eltávoznak,  mert ez az élet rendje. Az igazi tragédia az, hogy a fiatalok, a középkorúak nem érzik kötelességüknek, hogy ide eljöjjenek.

Ön a hét minden napján imádkozik, tanít a Dohány utcai zsinagógában, de megvan a minjen, ami ehhez elengedhetetlen?

Bőséges minjenünk van minden reggel és este.

Ön arról is neves, hogy minden alkalommal elmondja a véleményét. Most, ha azt mondom: numerus clausus, mit gondol?

Jogfosztó intézkedések.

Egyetért azzal, hogy egyes történészek az Ön adóforintjaiból élve át akarják írni a történelmet?

A történelmet átírni nem lehet, mert minden úgy történt, ahogy történt, minden úgy volt, ahogy volt, semmi nem volt másképp. Az igaz, hogy vannak olyan történészek, akik megpróbálják a múlt történéseit úgy beállítani, hogy az a lehetőség szerint az ő ideológiájuknak feleljen meg. Az is igaz, hogy ezek az úgynevezett történészek, ezek nem történészek, hiszen minden tudományág művelőjét az objektivitás kell hogy jellemezze az általa művel tudomány felé. Abban a pillanatban, amikor egy tudós a saját szubjektív gondolatvilágát próbálja igazolni az adott tudomány érvrendszerével, úgy a tudományos munkássága hiteltelenné válik. Mondom ezt én, egy PhD fokozat birtokosa.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter