Donald Trump négy százalékponttal vezet Hillary Clinton előtt

„Amerika, gyere a papához!”

Donald Trump négy százalékponttal vezet Hillary Clinton előtt, de csak egyetlen közvélemény-kutató, a Rasmussen Reports 39 ezer megkérdezettje szerint. Visszaütnek a Hillaryvel kapcsolatos ellentmondásos hírek.

A Rasmussen felmérése szerint ha ma tartanák a novemberben esedékes elnökválasztást, Trump nyerné azt meg 43 %-kal, Hillaryre pedig 39 % szavazna. Ez fordulatnak tűnik az egy héttel ezelőtti eredményhez képest, amikor még a demokrata elnökjelölt vezetett 5 százalékponttal.

a-12-594x381.jpg

Trumpot utoljára május 22-én mérték győztesnek az ABC News és a Washington Post felmérésén, de csak két százalékkal, ami a statisztikai hibahatáron belül volt, így ebből nem lehetett messzemenő következtetéseket levonni.

A fordulatban és a Trump-szavazók aktivizálódásában két fő tényező játszhatott szerepet: egy széles körben méltatott nyugat-pennsylvaniai kampánybeszéd a kereskedelemről, illetve az, hogy a brit szavazók a Brexit mellett tették le voksukat.

Míg Clintonné továbbra is számottevő előnnyel rendelkezik a fiatal szavazók körében, Trump – legalábbis a Rasmussen szerint – teret nyer ebben a közegben. Meglepőbb, hogy a milliárdosra elég szép számmal szavaznának egyébként demokrata beállítottságúak is, konkrétan a 14 %-uk. Ezzel szemben Hillaryre csak a republikánusok tíz százaléka szavazna át.

p.txt.jpg

Trump előnye a független – tehát egyik nagypárt iránt sem elkötelezett – szavazók körében igen figyelemre méltó, 18 százalékpontos. Ugyanakkor ennek a tábornak a 28 %-a egyik jelöltet sem támogatja, illetve nem tudja még, melyikükre szavaz, ha egyáltalán elmegy szavazni.

Hillary Clinton háza táján az elmúlt időszakban több olyan dolog is történt, ami magyarázhatja Trump előretörését. Loretta Lynch igazságügyi miniszter védekezni kényszerült, hogy miért találkozott Bill Clintonnal, miközben Hillary Clinton e-mailjei ügyében a minisztérium felügyelete alá tartozó Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozást folytat.

lynch_plane.jpg

Loretta Lynch az ABC felvételén elhagyja a repülőgépet, amelynek fedélzetén állítása szerint az unokákról és a golfról beszélgetett Clintonné urával

Az igazságügyi miniszter a coloradói Aspenben rendezett konferencián leszögezte: találkozója Bill Clintonnal tévedés volt, nem tenné meg újra, és nem kívánja befolyásolni az FBI nyomozását Hillary Clinton ügyében. Lynch a hét elején találkozott az arizonai Phoenixben Bill Clinton volt elnökkel, a repülőtéren, ahová Lynch éppen megérkezett, Clinton pedig éppen távozott felesége kampánygyűlése után. A volt elnök felszállt Lynch gépére. A miniszter a találkozást magánjellegű megbeszélésnek minősítette, s azt állította: az unokákról és a golfról beszélgettek. A hét közepén Lynch, miután a támadások kereszttüzébe került, már bejelentette, hogy teljes mértékben kivonja magát a Hillary Clinton elleni vizsgálatból.

Trump az aspeni nyilatkozat után rögtön twitter-üzenetben tudatta: Bill Clinton nyilvánvalóan a felesége kérésére találkozott Loretta Lynch miniszterrel. „A rendszer totális csaláson alapszik. Elhiszi bárki, hogy az a találkozó a véletlenek egybeesése volt?”

Újabb botrány, hogy Hillary Clinton még külügyminiszterként bizalmas információkat adhatott tovább a vejének, aki üzletemberként igyekezett hasznosítani a görögök európai uniós pénzügyi mentőcsomagjára vonatkozó bennfenntes adatokat. Ez derül ki Hillary most nyilvánosságra került újabb elektronikus levelezéséből.

A Clinton-házaspár veje, Marc Mezvinsky azonban az anyósi segítség ellenére is megbukott az üzlettel.

article-2435391-184D0ED700000578-676_634x464.jpg

Marc Mezvinsky és a Clinton-lány

2012-ben Marc Mezvinsky dollármilliókat tett arra, hogy az Európai Unió pénzügyi csomagjával megmentett görög bankrendszer felpumpálja a darvadozó görög kötvények értékét is. Nem így lett, és Mezvinsky elbukta a pénzeket: egyik alapja, amely kizárólag a görög adósságra épített, csaknem mindent elveszített.

Hillary Clinton 2013-ban megvált a külügyminisztériumtól, hogy előkészítse elnökjelöltségi kampányát. A most nyilvánosságra került elektronikus leveleiből azonban kiderül, hogy még 2012-ben ő és a Clinton Alapítvány tanácsadója – Clintonék bizalmasa –, Sidney Blumenthal titkosított információkat osztott meg arról, hogy mit gondol a német vezetés a görög mentőcsomag kilátásairól. Hillary Clinton bizalmas külügyi információkat osztott meg erről a férjével, Bill Clintonnal is, éppen egyidőben azzal amikor a vejük létrehozta a görög kötvényekre játszó offshore tőkealapot.

Nyilvánosságra került az az e-mail is, amelyben Gary Gensler, a nyílt és átlátható piacokért felelős Commodity Futures Trading Bizottság (CFTC) vezetője arról értesíti Hillary Clintont, hogy az Európai Központi Bank mentőcsomagja nyomán megváltozik a piaci hangulat a görög kötvényeket illetően.

Az Eaglevale nem kívánta kommmentálni a történetet, Hillary Clinton kampánya pedig nem válaszolt a sajtó megkeresésére. Az Eaglevale-ről egyébként tudni lehet, hogy a politikailag változékony helyzetekből próbál profitálni.

politifact-photos-hillaryemail.jpg

Van mit takargatnia

Végül: az FBI szombaton három és fél órán keresztül hallgatta ki Hillaryt az egész kampányt végigkísérő e-mail-botránya ügyében. Clinton ugyanis még külügyminiszterként személyes e-mail-fiókját és magánszerverét is használta hivatalos levelezésre, ahelyett, hogy a külügyminisztérium védett szerverén kommunikált volna. Így felmerülhetett a gyanú, hogy esetleg nyilvánosságra kerültek titkosított információk.

Az e-maielk botránya elemzők szerint komoly fejfájást okozhat Hillary Clintonnak. A Fox televízió pár héttel ezelőtt készíttetett közvéleménykutatása szerint a megkérdezettek hatvan százaléka úgy gondolja, hogy Clinton hazudik, és csak 27 százalékuk véli őszintének a demokraták várható elnökjelöltjét. MK/Rasmussen/Daily Mail/MTI/ BPI