Lázár János: Ma pontosan tudjuk dokumentálni,

Ma pontosan tudjuk dokumentálni, hogy akik Magyarország határához érkeztek, azok Görögországon keresztül jöttek – jelentette ki Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezet miniszter közölte, az Alkotmánybíróság döntése alapján lehetővé vált, hogy Magyarországon ősszel népszavazás legyen a kötelező betelepítési kvótáról. Az a célunk, hogy minél több magyar választópolgár elmondhassa a véleményét – jelentette ki, hozzáfűzve, ez nagyban segíti majd a kormányt az ország szuverenitásáért folytatott munkában.

„NINCS JOGI LEHETŐSÉG AZON BEVÁNDORLÓK BEFOGADÁSÁRA, AKIK NEM MAGYARORSZÁGON, HANEM GÖRÖGORSZÁGON KERESZTÜL LÉPTEK BE AZ EURÓPAI UNIÓBA.”

A fő kérdés az, ebben az országban kik élhetnek, ki határozza meg, hogy ki élhet itt, ki tartózkodhat itt, ki vállalhat munkát itt, ki léphet be az ország területére – emelte ki. Felhívta a figyelmet az Európai Bizottság jogalkotási folyamatára, amely egy új határőrizeti rendszer keretében megpróbálta a tagállamok szuverenitását korlátozni.

Elmondta, az osztrák és a magyar hatóságok több alkalommal egyeztettek a közös határról, illetve az ottani migrációs forgalomról. Tájékoztatott arról, hogy Ausztria kimondta, hány embert kész befogadni, és egy intézkedési válságtervet kíván elfogadni annak érdekében, hogy korlátozza az országba való belépést. Magyarország folyamatosan kész egyeztetni az osztrák kormánnyal és együttműködni a helyzet megoldásában – hangsúlyozta, ugyanakkor megjegyezte: mindezt a kölcsönösség és a viszonosság elve alapján tudjuk megtenni.

Jelezte, Ausztria egy-két hónapon belül hatályba léptetheti a migrációs szükségrendeletet, amely felveti annak a lehetőségét, hogy megpróbálják visszatoloncolni az országba érkezőket, és maximum 37 500 főt fogadnak be menekültként.

Fotó: fidesz.hu

Pintér Sándor belügyminiszter egy munkabizottság felállítását kezdeményezte Ausztriával annak érdekében, hogy a nyári hónapokban zökkenőmentes legyen az osztrák forgalom, akár a munka, akár a szabadidő elöltése céljából utazók számára – fogalmazott.

A magyar-szerb határszakaszról szólva elmondta, a tavalyi évhez képest sokkal jobb a helyzet, a határzár felállítása óta pedig a horvát-magyar szakaszon lényegében megszűnt az illegális bevándorlás. Kifejtette, aki a szabályok megsértésével átbújik a kerítésen, és úgy próbál bejutni Magyarország területére, és „8 kilométeres mélységben előállítják, elfogják, akkor azonnal, minden más intézkedés nélkül kitoloncolják az országból”. Ezt követően visszaviszik a határátlépési pontra, ahol az országot legálisan meg lehet közelíteni – mondta a politikus, leszögezve, a bevándorlóknak be kell tartani Magyarország törvényeit.

Jövő héten ülésezik az Európa Tanács, és foglalkozik a bevándorlás és a migráció kérdéseivel, a kormányülésen pedig kitérnek az Alkotmánybíróság népszavazással kapcsolatos döntésére, valamint a bevándorlással kapcsolatos kormányzati munkacsoport előterjesztésére. Mint mondta, vannak olyan uniós tagországok, akik azt a 45 ezer embert, akik hazánkon keresztül érkeztek az EU-ba, vissza akarják toloncolni Magyarországba.

A kormány világossá kívánja tenni uniós partnerországai és az Európai Bizottság számára, hogy nincs jogi lehetőség azon bevándorlók befogadására, akik nem Magyarországon, hanem Görögországon keresztül léptek be az Európai Unióba – hangsúlyozta. Megjegyezte, ezeket az embereket Görögországba kell visszajuttatni.

Június 21-én 28 embert fogtak el a rendőrök, 2016-ban 16 048 ember próbált bejutni az országba illegálisan, ebből 15 846-an a szerb-magyar szakaszon. A menekültügyi őrzött befogadó állomáson van 751 fő, nyitott befogadó állomáson 1445 fő, idén eddig 21 088 menedékkérelem érkezett – sorolta. Rámutatott, a regisztráció során a migránsoknak nyilatkozniuk kell arról, milyen útvonalon keresztül érkeztek. Ma pontosan tudjuk dokumentálni, hogy akik Magyarország határához érkeztek, azok Görögországon keresztül jöttek – húzta alá.