Hetitv információ: A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriuma

Új juttatással a Holokauszt túlélőkért

Ocskay László juttatással a magyar hazafiak elismeréséért

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriuma, Magyarország Kormányának a támogatásával Ocskay Lászlóról, az elfeledett hősről nevezte el legújabb juttatását. Ezt az elismerést azoknak a Holokauszt túlélő Kossuth- és Széchenyi-díjas embereknek ítélik meg, akik minden tragédia mellett is kitartottak hazájuk mellett. 

OCSKAY LÁSZLÓ

Hetitv információ

Hosszas munka előzte meg az elképzelést, több mint egy évvel ezelőtt kezdte meg a Mazsök a tárgyalásokat a Miniszterelnökséggel, hogy méltóképpen emlékezzen meg Magyarország Ocskay Lászlóról, aki úgy is szoktak emlegetni, hogy ő az elfelejtett hős. A megbeszélések oda vezettek, hogy a Mazsök létrehoz egy olyan juttatást, ami a Magyarországon élő Holokauszt túlélő Kossuth- és Széchenyi-díjas tudósokat, művészeket díjazná. A Mazsök fontosnak tarttja, hogy megismertese Ocskay László nevét és tevékenységét, aki 1966-ban szinte ismeretlenül halt meg egyesült államokbeli emigrációban, majd évekkel később kapta meg a Világ Igaza elismerést. A közalapítvány ismer számos más olyan embermentőt a II. világháború idejéről, akikről az elmúlt hetven év folyamán elfeledkezett az utókor. A tervek szerint Ocskay századost követően lesznek még olyan „rejtőzködő” embermentők, akiknek az emlékét fel kell frissíteni, meg kell őrizni és valamilyen módon meg kell adni nekik azt a tisztességet, amit az elmúlt évtizedek során nem kaptak meg.

A tervek szerint június 30-ig kötik meg a szerződéseket a támogatott személyekkel, a juttatásnak a teljes költségét a Miniszterelnökség támogatja, nyújtotta rendelkezésre azt a pénzösszeget, amely erre az évre biztosítja az Osckay juttatást.  A Mazsöknek erős a szándéka arra, hogy ez a juttatás ne egyszeri legyen, hanem évről évre történjék meg.

A határozat szerint akik ezt a juttatást kapják óriási érdemekkel rendelkeznek Magyarország szempontjából, hiszen nagyrészük elhagyhatta volna a hazáját a viharosabb időkben. Ők mégis azt az utat választották, hogy hazafiként nem hagyták el Magyarországot, itt kívántak élni.

Ezek a honfitársaink, akik túlélték a XX. század legnagyobb borzalmát, akiknek több lehetőségük is volt, hogy elhagyják a szülőhazájukat, mégis azt választották, hogy ezt a hazát szolgálják és gyarapítják a tudományban, a művészetekben.

(hetitv.com)