Osborne: lenne mitől félni Brexit esetén

Osborne: lenne mitől félni Brexit esetén

A pénzügyminiszter szerint Nagy-Britanniának lenne mitől félnie, ha az EU-tagságról június 23-ra kiírt népszavazáson a többség a kilépésre voksolna. Londoni pénzügyi elemzők szerint figyelemreméltó nyugalom honol az európai piacokon a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás közeledtével, de több ok is van annak feltételezésére, hogy ez a nyugalom nem lesz hosszú életű, függetlenül a referendum eredményétől.

George Osborne a BBC-ben kijelentette: az EU-tagság megszűnése nyomán Nagy-Britannia elveszítené ellenőrzését saját gazdasága felett, és „ezzel elveszítene mindent”. Ezt az árat nem szabad megfizetni, tette hozzá.

George-Osborne-012.jpg

Osborne olyan hazárdjátéknak nevezte a Brexitet, amelyet a gazdaság nem kockáztathat meg

A pénzügyminiszter az Airbus repülőgépgyártó nagy-britanniai üzemhálózatát említette annak illusztrálására, hogy mekkora tétje van a brit EU-tagságnak. Osborne szerint az Airbusnak szüksége van az akadálytalan hozzáférésre az EU belső piacához, különben nem éri meg neki a nagy-britanniai gyártás. Ezt nemrégiben az Airbus maga is megerősítette. A cég 25 brit telephelyen közvetlenül 15 ezer, a beszállítókkal együtt közvetve százezer brit alkalmazottat foglalkoztat.

Osborne olyan hazárdjátéknak nevezte a Brexitet, amelyet a gazdaság nem kockáztathat meg. Hozzátette: a Brexit az ingatlanpiacon is súlyos sokkot okozna. A pénzügyminisztérium számításai szerint ilyen népszavazási eredmény esetén az ingatlanárak 10-18 százalékkal zuhannának. (A Magyar Kroki véleménye szerint ez speciel nem ártana, mivel a brit, kivált a londoni lakhatási költségek jelenleg körülbelül ötven százalékkal haladják meg az abszurd szintjét.)

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics helyzetértékelése kiemeli, hogy a font gyengülése ellen védő opciós tranzakciók kereslete erősödik az utóbbi időben, de ugyanez nem érzékelhető az euróeszközök piacán.

leggomb.jpeg

Ez éles kontrasztban áll azzal a súlyos piaci felfordulással, amelyet a görög euróövezeti tagság jövőjével kapcsolatos félelmek okoztak, jóllehet a görög gazdaság mérete a brit gazdaság nyolcada. A piaci szereplők a jelek szerint figyelmen kívül hagyják a nemzetközi pénzügyi szervezetek figyelmeztetéseit is azokról a kockázatokról, amelyek a világgazdaságot fenyegetnék Brexit esetén, hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.

A cég szerint a piaci nyugalom abból a szempontból indokolt, hogy a Brexitnek csak korlátozott hatása lenne a kontinentális Európa gazdaságára. A legtöbb EU-társállam nagy-britanniai exportja – Írország kivételével – a hazai össztermék (GDP) arányában mérve csekély, így a brit importkereslet jelentős, például 5 százalékos visszaesése 0,5 százaléknál kisebb GDP-arányos veszteséget okozna a legtöbb uniós exportőr ország gazdaságának. (MTI/MK/BPI)