Juncker-terv: a képviselők megosztottak az eredmények kapcsán

Juncker-terv: a képviselők megosztottak az eredmények kapcsán

euflag

2016-06-08

Juncker-terv: a képviselők megosztottak az eredmények kapcsán

Egy évvel az indulás után a képviselők között éles véleménykülönbségek mutatkoznak a 315 milliárd eurós uniós befektetési alap, más néven a Juncker-terv megítélésében – derült ki a szerda reggel Jyrki Katainen bizottsági alelnökkel folytatott vitában. Míg az EPP és az S&D üdvözölte az Európai Stratégiai Beruházási Alap teljesítményét és tervezett meghosszabbítását, a kisebb képviselőcsoportok szkeptikusak az eddigi eredményekkel kapcsolatban.

Katainen uniós biztos szerint a Juncker-terv elhárította a befektetések előtt álló akadályokat és sokat segített a kis- és közepes vállalkozásoknak. Az Alap és a bankok között kötött született 185 megállapodás több mint 150 ezer kkv számára nyújt finanszírozást, a Bizottság pedig az év folyamán bemutatja a három éves periódust meghosszabbítására és a harmadik országokba történő kiterjesztésére vonatkozó terveit.

Jyrki KATAINEN munkahelyteremtésért felelős bizottsági alelnök hozzászólása

A frakciók hozzászólásai

Othmar KARAS (EPP, Ausztria) üdvözölte a terv meghosszabbítását és Európa strukturális problémái kapcsán kulcsfontosságúnak nevezte azt.

 

Gianni PITTELLA (S&D, Olaszország) szerint Európának ugyan szüksége van befektetési tervre, de nem világos, hogy a Juncker-terv kiegészítő forrásként működik vagy egyszerűen kiváltja a meglévő eszközöket.

 

Sander LOONES (ECR, Belgium) úgy látta, hogy korai sikerként elkönyvelni a tervet és óva intett attól, hogy kapkodva harmadik országokra is kiterjesszék.

 

Pavel TELIČKA (ALDE, Csehország) azt mondta, továbbra is a terv támogatója, de szükségesnek tartja a támogatott projektek minőségének és milyenségének vizsgálatát.

 

Miguel VIEGAS (GUE/NGL, Portugália) úgy vélte, hogy a terv gazdagabb és fejlettebb országokra koncentrált és elsősorban a nagyvállalatok profitáltak belőle

 

Philippe LAMBERTS (Zöldek/EFA, Belgium) több pénzt szeretne látni a Juncker-tervben, szerinte azokra az országokra kellene fókuszálni, amelyek a befektetések hiányával küszködnek és ahol nagy potenciál van megújuló energiaprojektek támogatására.

 

Nigel FARAGE (EFDD, Nagy-Britannia) azt mondta, hogy az EU sorsának csírái az ehhez hasonló grandiózus tervekben találhatók. A június 23-i brit népszavazásra utalva reményét fejezte ki, hogy utoljára szólal fel ebben a Parlamentben.

 

Steeve BRIOIS (ENF, Franciaország) teljes kudarcként festette le a tervet, amely szerinte a városi térségekre fókuszálva növelte a regionális egyenlőtlenségeket.

 

 

A vita visszanézhető az EP Live és az EbS+ csatornákon.