Ezer fonttal fogadott a Brexitre a UKIP-vezér

Ezer fonttal fogadott a Brexitre a UKIP-vezér

Johnson: június 23. lehet a UK függetlenségi napja

Ezer fonttal fogadott csütörtökön Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának vezetője a Brexitre, ami azt jelzi, hogy igazán ő sem hisz az igenek győzelmében. Boris Johnson volt londoni polgármester szerint június 23-a lehet az Egyesült Királyság függetlenségi napja. Két olyan felmérés is nyilvánosságra került, amely a Brexit-tábor előnyét mutatja.

farage-bet-5750338e05583-575036948a85c.jpg

Farage pártjának gyakorlatilag egyetlen hivatalos politikai programja az, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból. A UKIP vezetője csütörtökön a legnagyobb brit fogadóhálózat egyik londoni fogadóirodájában személyesen tette meg az ezerfontos tétet, kijelentve: bízik abban, hogy a fogadásból haszonnal jön ki.

A fogadás láthatóan jól megszervezett kampányesemény volt, a fogadóirodában ugyanis fotósok tömege és televíziós stábok várták a UKIP vezetőjét.

Farage húszfontosokból álló készpénzköteggel fizetett. Az iroda a Brexitre jelenleg kiírt 5/2-es nyereményeséllyel vette fel a tétet, ami azt jelenti, hogy a politikus hozzávetőleg 3500 fontot kapna kézhez, ha a a kilépést pártolók győznek.

farage-money-575033ce8d758.jpg

A legfrissebb felmérések nyomán jelentősen szűkült a Brexit lehetőségére kínált fogadási nyereményesély, amely a múlt héten még 9/2 volt, vagyis a jelenleginél jóval nagyobb pénznyereményt kínált a kilépésre fogadóknak. A minap két olyan felmérés is nyilvánosságra került, amely a Brexit-tábor előnyét mutatja. Mindkettő 52:48-as százalékos megoszlást mutatott a kilépést pártolók javára a bizonytalanok kiszűrésével számolva.

Ez komoly fordulatot jelez, két hete ugyanis még a bennmaradásért kampányoló tábor volt többségben: akkor a választók 55 százaléka mondta azt, hogy a további brit EU-tagságra voksolna, a Brexit támogatottsága 45 százalék volt.

Azóta azonban közzétették a legújabb bevándorlási statisztikát, amely azt mutatta, hogy tavaly nettó 184 ezer volt az EU-társállamokból Nagy-Britanniába tartós letelepülés céljával érkezők száma. A Brexit-pártiak szerint Nagy-Britannia elvesztette az ellenőrzést a bevándorlás felett, és csak akkor nyerheti vissza, ha kilép az EU-ból.

Farage az ezerfontos fogadás befizetése utáni rögtönzött csütörtöki sajtóértekezletén kijelentette: nagyon bízik abban, hogy a népszavazás után visszatérhet a fogadóirodába, hogy felvehesse nyereményét.

A tory Johnson, a kilépésért kampányoló tábor frontembere, David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltje kijelentette: az Európai Unió „a világ leglassabban növekvő gazdasági térsége az Antarktisz után”, és ez visszahúzza a brit gazdaságot is.

Boris-edit11-2-860x312_c.jpg

Boris Johnson inkább az ausztrálok bevándorlását forszírozza

Johnson szerint ráadásul az euróövezetből „európai egyesült államokat akarnak kreálni, amely magába szippantaná Nagy-Britanniát is”, és ennek katasztrófa lenne a vége. A politikus szerint a brit törvények 60 százaléka már így is Brüsszelből ered, és ez heti 600 millió fontjába kerül Nagy-Britanniának a brit üzleti szférára nehezedő költségterhek miatt.

Johnson nem részletezte, hogy a heti 600 millió fontos költség pontosan milyen tételekből áll össze, de ez az eddigi legnagyobb összeg, amely a kilépésért kampányoló tábor részéről a brit EU-tagság költségterheként elhangzott. Az uniós tagság feladását pártoló hivatalos kampánycsoport, a Vote Leave eddig hangoztatott érve szerint Nagy-Britannia heti 350 millió fontot költ az EU-tagságra, elsősorban az uniós költségvetésbe befizetett brit hozzájárulás formájában. (MK/MTI/BPI)

Rovatok: Egyéb