Lázár János az 52. Kormányinfón.

Magyarország törvényeinek betartását várja a kormány azoktól az illegális bevándorlóktól is, akik szerdán megpróbáltak kitörni a kiskunhalasi zárt befogadó állomásról – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az illegális bevándorlás problémájában Magyarországra a magyar-szerb határszakasz jelenti a legnagyobb kihívást, a román szakaszon nincs érdemi terhelés, ezért a kormány nem tartja szükségesnek itt a kerítésépítést, viszont a szerb szakasz megerősítését indokoltnak tartják – hívta fel a figyelmet Lázár János az 52. Kormányinfón.

A tárcvezető hangsúlyozta, az élőerős védelemre különleges okot szolgáltat majd, hogy az Országgyűlés elfogadja azt a törvényjavaslatot, amely a hazánkba való belépés és tartózkodás új szabályait tartalmazza. Elmondta, megnyugodhatnak a határ mentén élők, hiszen a javaslat szerint a határtól 8 kilométeres mélységben az elfogottakat visszafordítják, és felajánlják nekik a hivatalos belépést.

„A KORMÁNY ELVÁRJA AZ ITT TARTÓZKODÓ BEVÁNDORLÓKTÓL, HOGY TARTSÁK BE HAZÁNK TÖRVÉNYEIT.”

2016. január 1. és május 30. között 13.746 illegális belépőt fogtak el, a magyar-szerb szakaszon 13.286-an jöttek – ismertette, érzékeltetve, hogy az elmúlt hetekben fokozódott a nyomás ezen a szakaszon.

Arról is tájékoztatott, hogy akik megérkeznek és a hatóságok közreműködését igénybe veszik, jóval feszültebbek, „több alkalommal erőszakosan lépnek fel”. Talán ettől nem függetlenül léptek fel erőszakosan a kiskunhalasi őrzött befogadó központban élők – fogalmazott. A részletekről szólva elmondta, 300 fő fogalmazott meg panaszt abból a 484 menekültügyi őrizetesből, aki a táborban volt.

„NEM FOGADUNK VISSZA SENKIT SEM, AZT KÉRJÜK, HOGY KÜLDJÉK ŐKET GÖRÖGORSZÁGBA.”

A tárcavezető elmondta, tavaly a Magyarországon átmenő 400-450 ezer emberből 177 ezer fő regisztrált, a többiek megtagadták ezt. Hazánk lakosságarányosan az egyik legnehezebb helyzetben levő ország a menekültügyi kérelmek beadása kapcsán – jegyezte meg.

A politikus arról is beszélt, hogy nagy nyomás van az embercsempészek miatt. Az embercsempészek két új taktikát vetnek be, egyrészt a tengeren próbálnak Európához közelíteni, valamint egyre gyakrabban hallható, hogy gyerekeket, nőket, és családosokat is be akarnak vetni az európai bevándorlás megszervezése érdekében.

Fotó: fidesz.hu

Lázár János leszögezte azt is, hogy Magyarország nem vesz részt a visszatoloncolásban. Aláhúzta, aki Magyarország határához illegális bevándorlóként megérkezik, az Görögországban lépett be először az unió területére. Ezért azok, akik délről jönnek Szerbia felől a magyar határhoz, azokat Görögországba fogjuk visszaküldeni, és arra kérjük a nyugati országokat is, hogy akiket Magyarországra akarnak visszahelyezni, őket irányítsák Görögországba – fejtette ki. Felhívta a figyelmet arra, az uniós országok mintegy 52 ezer illegális bevándorlót akarnak Magyarországra visszatoloncolni. Nem fogadunk vissza senkit sem, azt kérjük, hogy küldjék őket Görögországba – nyomatékosította.

„MINDEN EURÓPAI ORSZÁGNAK AZ AZ ÉRDEKE, HOGY EGYIPTOM STABIL LEGYEN.”

A miniszter kitért Orbán Viktor egyiptomi látogatására is. Lázár János szerint ez a látogatás kiemelt jelentőséggel bír a bevándorlás szempontjából, mert ráirányítja a figyelmet arra, hogy egy közel-keleti ország stabilitása vagy destabilitása ezt érdemben tudja befolyásolni.

Egyiptom egy 90 milliós ország, ha destabilizálódik az ottani helyzet, és megindulnak tömegesen a bevándorlók, akkor ez Európa számára kibírhatatlan nyomást jelentene, ezért minden európai országnak az az érdeke, hogy Egyiptom stabil legyen – fejtette ki.

Magyarországnak közvetlen érdeke, hogy Egyiptomban stabil politikai és társadalmi rendszer legyen, másrészt gazdasági együttműködésben is érdekeltek vagyunk – tette hozzá.