Veszélyben a foci EB

Veszélyben a foci EB

A Sun szerint iszlamista támadás készül

A párizsi és brüsszeli merényletek egyik szervezője, Salah Abdeslam számítógépében talált adatok arra vallanak, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nagyszabású terrortámadásokat tervezhet a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság angol és orosz szurkolói ellen.

marseille_stade_velodrome_2.jpg

A marseille-i stadion madártávlatból

A Sun brit biztonsági és kormányzati forrásai szerint a francia és a belga vizsgálati hatóságok a laptopban lelt információkból arra következtetnek, hogy a terrorcsoport mindenekelőtt a Marseille-ben június 11-én esedékes angol-orosz mérkőzés szurkolói elleni merényletre készült.

A lapnak név nélkül nyilatkozó brit illetékesek szerint a számítógépes adatokban drónokról is szó esik, és a biztonsági szakértők a beszámoló szerint attól tartanak, hogy az Iszlám Állam akár vegyi fegyvereket is bevethet a nézők ellen a stadion fölé irányított repülő szerkezetekről.

CARTES-Le-periple-d-Abdeslam-avant-et-apres-les-attentats-de-Paris.jpg

Salah Abdeslam

A laptopból kinyert információkból arra is lehet következtetni, hogy a dzsihadista csoport öngyilkos merényletekkel vagy automata fegyverekkel végrehajtott támadásokat is tervezhet a szurkolók ellen, nem feltétlenül a stadionban és a környező biztonsági zónában, hanem Marseille szórakozó negyedeiben, ahol az angol szurkolók a mérkőzés előtt várhatóan nagy számban összegyűlnek majd.

velodromemarseille02.jpg

A stadion belülről

A Sun idézi a belga biztonsági szolgálatok egy illetékesét, aki szerint a laptopban talált célpontlista elején szerepel Marseille óvárosi kikötői negyede.

Salah Abdeslam az egyetlen életben maradt tagja annak a dzsihádista csoportnak, amely 130 emberrel végzett a november 13-án elkövetett párizsi merényletsorozatban.

vieux-port-1.jpg

A régi kikötő is célponttá válhat

Az európai körözési listát vezető, 26 éves Abdeslamot március 18-án fogták el Brüsszelben, és a Sun beszámolója szerint ekkor találták nála az Európa-bajnokság elleni merényletterveket tartalmazó laptopot.