Múzeumok Éjszakája 2016

Mikor az első csillag kigyúl – Múzeumok Éjszakája 2016

 

Mikor az első csillag kigyúl – 100 év tárgyakban és dalokban – a sokszínű magyar zsidóság éjszakáján.
popup_muzej_2016_2.jpg

2016. június 25. szombat este, 10:00 órától: Dohány utcai zsinagóga, Magyar Zsidó Múzeum, Goldmark terem, Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, Zsidónegyed séták, tárlatvezetések, kérdezd a rabbit, kvízjátékok, 100 év magyar zsidó dalai – csillagos ég, sok zene – táncolni szabad! Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk a sokszínű magyar zsidóság éjszakáján.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a már megszokott színes programokkal idén is részt vesz a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton. Az éjszaka során izgalmas és színes programokon vehetnek majd részt az érdeklődők, a Magyar Zsidó Múzeumban, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában és a Dohány utcai zsinagóga előtti téren klezmer koncertekkel várjuk az éjszakázókat.  Az éjszakát szabadtéri Szombat búcsúztatással indítjuk.
TERVEZETT PROGRAM
22:00 óra
MAGYAR ZSIDÓ MÚZEUM
A múzeumban az éjszaka folyamán játékos kvízek lesznek korhatár nélkül. Ingyenes tárlatvezetés mellett megtekinthető a 100 év 100 tárgy kiállítás. És persze a Rabbi is ott lesz, akitől bátran lehet kérdezni. (Budapest VII. ker., Dohány utca 2.)

22:15 óra

DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA
Az egész éjjel nyitva tartó zsinagógában vezetett sétákkal várjuk az érdeklődőket. (Budapest VII. ker., Dohány utca 2.)

22:30 óra

HERZL TÉR
100 év magyar dalai koncert a Dohány utcai zsinagóga előtt a Jazzrael zenekar és Malek Andrea előadásában. (Budapest VII. ker., Dohány utca 2.)

A zenekar tagjai: Bíró Nóra – ének, Jáger Bandi – zongora, Lakatos Pecek András – dob, Horváth József Plútó – bőgő, Csejtei Ákos – szaxofon. Közreműködik Malek Andrea – ének.

jazzrael_malek.jpg

22:30 óra
RENDHAGYÓ ÉJSZAKAI SÉTÁK A ZSIDÓNEGYEDBEN
Rendhagyó éjszakai zsidónegyed séták – 22:30, 23:30, 00:30 órától, a Zachor Alapítvány diák-önkénteseinek vezetésével. Egy-egy sétán legfeljebb 20 fő tud részt venni, ezért kérjük, hogy a sétára előre regisztráljon a [email protected]. A séták a Goldmark terem elől indulnak. (Budapest VII. ker, Wesselényi utca 7.)

22:00 óra
RUMBACH SEBESTYÉN UTCAI ZSINAGÓGA
Rubin Eszter Barhesz című regényéből készült monodráma Csákányi Eszter előadásában és barhesz kóstolás.

cs__k__nyi_rubin_barhesz.jpg
23:30 óra körül
Klein Rudolf: Zsinagóga építészet Kelet-közép Európában című nagyszabású karton installációs kiállításának megnyitója utána Klein Rudolf előadása.

A kiállítás közel 100 méter hosszú tabló-során bemutatja a zsinagógák építészet-történetét, a különböző stílusirányzatokat, stílusjegyeket. Az építészettörténettel párhuzamosan képet kapunk a zsidó közösségek életéről, társadalmi tagozódásáról, az adott településeken betöltött szerepükről. Láthatjuk a felújított, a vallási élet céljait szolgáló épületeket, az új funkcióval működőd közösségi és kulturális tereket, valamint a romjaikban is szépségüket őrző egykori templomokat.

A kiállítás Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Magyar Építészeti Múzeum és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége programja. (Budapest VII. ker., Rumbach Sebestyén utca 11-13.)
***


Vásárolja meg a Múzeumok Éjszakája karszalagját elővételben, sorban állás nélkül a város szívében, a Dohány utcai zsinagóga előtti téren található JEWINFORM információs pultnál. 

További információ:
facebook.com/mazsihisz
www.muzej.hu