Egy nagy munka kezdetén

Egy nagy munka kezdetén

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet elnöke a Salgótarján utcai zsidó temető felújításának kezdetéről, a tervekről beszélt.

 

Be kellett zárni a Salgótarján utcai zsidó temetőt, szeretném, ha beavatná az olvasókat az okokba.

Ez egy szükséges intézkedés volt, de van három kifejezés, amit ennek a rendelkezésnek a kapcsán ki kell emelni, ezek a balesetveszély, az életveszély és az ideiglenes szavak. Hosszabban: a temető jelenleg élet- és balesetveszélyes, de a bezárás egy ideiglenes intézkedés.

A NÖRI kezeli a Fiumei úti Nemzeti Sírkertet és immár a Salgótarján utcai zsidó temetőt is. Amikor ezeket a feladatokat elvállalta, akkor sejtette, hogy ez milyen erőt és anyagi ráfordítást is igényel?

A Salgótarján utcai temetővel kapcsolatban csak a mai rendelkezés életbelépést követő felmérés ad világos képet, akkor kezdődik meg a műszaki felmérés. Persze az is igaz, hogy ismerem a sírkertet, hiszen az én szerkesztésemben jelent meg az az album, ami a Salgótarján utcai temetőt mutatta be. 2002-ben a felvetésemre került itt felavatásra a gettó áldozatainak az emlékköve, amit prof. dr. Schweitzer József főrabbi avatott fel. Tehát pontosan tudtam, hogy mit is vállalunk. Véleményem szerint ez egy közel 10 éves munka, ami itt ránk vár, természetesen a Mazsihisszel együttműködve.

A bezárás ugye nem érinti azokat, akik hozzátartozójuk sírját szeretnék meglátogatni?

Ez teljesen természetes, aki ismer engem, az eddigi munkámat, az pontosan tudja, számomra a kegyeleti jogok nagyon fontosak, amiket továbbra is lehetséges gyakorolni.

A költségvetésben is el van különítve az itteni felújításokra a megfelelő összeg?

A műszaki felmérést a NÖRI oldja meg a saját idei költségvetéséből, ahogy minden egyéb lehetséges munkát. De a projekt teljes megvalósítása az hosszabb távú, ebben a kormánynak kell majd döntést hoznia.

Körülnézve a temetőben komoly tájkertészeti munkálatokra is szükség lesz.

Valóban, ez teljesen természetes a számunkra, aki ismeri ezt a temetőt, az tudja, hogy fantasztikus növényzete van, ami azért komoly kihívást is jelent nekünk.

Ehhez a komoly munkához lehet itthon találni elegendő szakembert?

Szerencsére bőven vannak kiváló szakemberek, a munkálatok velük valósulnak majd meg.

Alapanyagok tekintetében is ez a helyzet, hiszen a sírok jelentős része egykor igen nemes alapanyagokból készült?

Magyarországon minden rendelkezésre áll, amennyiben pénz is lesz rá.

Ön többször is beszélt az oktatás, az iskolák szerepéről, arról, hogy rendhagyó történelemórákat érdemes tartani a temetőkben. Itt, a Salgótarján utcában is több, az ország, a főváros életében jelentős szerepet játszott ember nyugszik. Lesznek majd itt is rendhagyó órák?

Lesznek, de nem 10 év múlva a teljes felújításig, hanem már jóval hamarabb. Már mondtam, ideiglenesen lesz csak bezárva ez a temető, s az a célunk, hogy rövid időn belül a temető főútvonalait már lehessen látogatni.

Több kiadványt is megjelentettek már, ezeket hol lehet beszerezni?

A NÖRI honlapján lehet a kiadványainknak utánanézni (nori.gov.hu), de kaphatóak a kötetek a jelentősebb könyvesboltokban is. Amikor bemutattam a Salgótarján utcai temetőről készült fekete-fehér albumot, akkor azt mondtam, nagyon bízom abban, hogy egy számomra belátható időn belül majd egy színes albumot is megjelentethetünk majd, magyarul és angolul egyaránt.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter