Hetvenegy brit hős hullámsírja

Hetvenegy brit hős hullámsírja

Második világháborús tengeralattjárót találtak

Hetvenhárom esztendővel ezelőtt, az olasz partoknál veszett oda a T osztályú HMS P 311-es tengeralattjáró, fedélzetén 71 tengerésszel. Most Szardínia szigeténél találtak rá a hullámsírra.

Submarine-548486.jpg

A P 311 nyom nélkül tűnt el 1943. január 2-án, vagy akörül. Úgy tudták, aknával találkozott az Olbia-öbölben. A Massimo Domenico Bordone roncsvadász által vezetett genovai búvárkülönítmény most százméteres mélységben talált rá a maradványokra Tavolara szigeténél.

T-class_siomilar.jpg

Egy, az eltűnthöz hasonló tengeralattjáró korabeli fotója

Bordone elmondása szerint nyolcvan méter mélyre merülve vette ki a 84 méter hosszan elnyúló roncs körvonalait, és azonnal tudta, hogy megtalálta az odaveszett brit tengeralattjárót. „Rögtön azoknak az embereknek a végzetére gondoltam, akik odalenn találkoztak a halállal.”

submarine-548487.jpg

A tengeralattjáró 1942. december 28-án futott ki a máltai kikötőből azzal a feladattal, hogy semmisítsen meg két olasz csatahajót, amelyek arra készültek, hogy horgonyt vessenek La Maddalena kikötőjében. Utoljára december 31-én küldött jelzést, azután nyom nélkül eltűnt. Hamarosan elkönyvelték mint veszteséget.

Submarine-548489.jpg

A roncs az eltelt időhöz képest kitűnő állapotban van, csupán az akna robbanása ejtett rajta sérülést. Úgy tűnik, süllyedés közben megmaradt a levegő a fedélzeten, és a legénység végül oxigénhiányban pusztult el a mozgásképtelenné vált járműbe zárva.

submarine-548490.jpg

Valószínű, hogy nem próbálkoznak a P 311 elmozdításával, hanem hadisírnak nyilvánítják. A Királyi Haditengerészet kifejezte reményét, hogy mialatt a búvárok a tengeralattjáró végső azonosításán dolgoznak, a legnagyobb tiszteletet tanúsítják, tekintettel a fedélzeten lévő elhunytakra.