Kerüljétek el Franciaországot

Kerüljétek el Franciaországot

Adagolják az üzemanyagot a sztrájk miatt

Egyszerre maximum huszonhárom font sterling értékben vásárolható üzemanyag Franciaországban. A sztrájk miatt benzinkutak ezrei zártak be. Azoknak, akik most indulnak gépkocsival Magyarországra, illetve jönnek onnan, a francia területek elkerülését ajánljuk.

petrol1-673654.jpg

Háborús állapotokra emlékeztető üzemanyag-fejadagok léptek életbe Franciaországban, miután a dolgozók beszüntették a termelést az olajfinomítókban. A francia üzemanyag-szakszervezetek szerint „a helyzet feszült”, miután a CGT szakszervezet Franciaország-szerte mindenütt sztrájkokra hívott fel.

A tiltakozások a párizsi kormány tervezett munkaügyi reformjai miatt robbantak ki, üresen hagyva az ország 12 ezer benzinkútját, míg a többiben legfeljebb egyfajta üzemanyag kapható még. A francia kormány rendelkezése értelmében egy autónak maximum 23 font ára benzin vagy dízel adható ki. Az akció miatt számos, Franciaországban utazgató brit ragadt az országban. A kutaknál feltorlódott autósok között sok helyen pánik tört ki.

france89-548143.jpg

A szakszervezetek és a párizsi szocialista kormány közti nézeteltérést az a törvénytervezet robbantotta ki, amelynek célja az ország munkaerőpiacának rugalmasabbá tétele. Az akció nem maradt mentes az erőszaktól, a tiltakozók néhány helyen kövekkel és kukákkal dobálták meg a rendőröket.

Franciaországban nyolc olajfinomító működik, ebből hat lassította a termelést vagy szüntette be teljesen. A határokhoz közel élők a szomszédos országokba hajtanak át üzemanyagért. A francia elnök azzal vádolta a szakszervezeteket, hogy „túszul ejtették” az országot.

A rendőrség razziát tartott a Marseille melletti finomítóban, amelyet sztrájkőrséggel zártak körül.

petrol2-548139.jpg

A szakszervezeti akció három héttel előzi meg az idei labdarúgó Európa-bajnokság kezdetét, amelyen a magyar nemzeti tizenegy is érdekelt, és komoly kellemetlenséget okoz az autós turistáknak is, akik már szép számmal tartózkodnak Franciaországban. A CGT folytatást is ígér: június másodikától sztrájkba lép az SNCF – a francia állami vasút – és leáll a teljes párizsi metró. A CGT a sztrájkhoz való csatlakozásra szólította fel az ország atomerőműveinek dolgozóit is.

A francia üzemanyag-tartalékok elvileg két hónapig tartanak ki, de egyes sajtójelentések szerint azokhoz már most hozzá kellett nyúlni.

Forrás: