Megtévesztik az erkölcsrendőrséget

Megtévesztik az erkölcsrendőrséget

„Elkeseredett kulturális háború dúl kétféle életfelfogás között. Egy nő számára Iránban a haj az önazonosság egyik jelképe; megrövidítése – pusztán azért, hogy megtévesszék az erkölcsrendőrséget – egyfelől szívet tépő, másfelől igen bátor vállalkozás”, vallja egy külföldön élő iráni ellenzéki nő – írja az Independent

A hatóságok válasza ugyanis kemény.

iranwomen.jpg

Az iráni erkölcsrendőrség éltesebb matrónái az utcán állítgatják meg a fiatalabb nőket, ha úgy gondolják, valami nem stimmel az öltözködéssel

Azonnal távoznia kellett az iráni parlamentből egy képviselőnőnek, akit azzal vádoltak meg, hogy fotók tanúsága szerint kendő nélkül mutatkozott nyilvánosan. Azzal védekezett, hogy a képek hamisak, de ez már nem segített rajta.

Az elmúlt héten nyolc modellt vettek állítólag őrizetbe, mert „vulgáris” képeket posztoltak társadalmi megosztókon – azaz a fejük nem volt befedve. Az egyik bűnös nyilvánosan kért bocsánatot az állami tévében. Tartva az ilyen és ehhez hasonló megtorlásoktól, számos nő elérhetetlenné tette profilját a legtöbb felhasználó számára.

insta.jpg

„Hogy az erkölcsrendőrséget elkerüljem, elhatároztam, hogy rövidre vágatom a hajam és férfiruhát hordok”

Különlegesen nagy felháborodást okozott az az Instagramra kikerült szelfi, amelyen egy nő rövid hajjal vezeti a kocsiját, hidzsáb nélkül, miközben egy robogós férfi elhalad mellette. Egy másikon fiatal leány látható, rövid hajjal, ingben és farmerben. A kép felirata így hangzik: „Iráni lány vagyok. Hogy az erkölcsrendőrséget elkerüljem, elhatároztam, hogy rövidre vágatom a hajam és férfiruhát hordok, hogy szabadon járhassak-kelhessek az iráni utcákon.”

A Facebookon külön közösséghez lehet csatlakozni, amely egy angol szójátékkal „Az én egészséges/lopott/lopakodó szabadságom” – My Stealthy Freedom آزادی یواشکی زنان در ایران – címen egyesíti a nők elnyomása ellen lázadókat.

13239057_10153771634209102_5403154919567311883_n.jpg

Abdollah Vejszi edző…

Pedzsman Rahbar iráni sportújságíró május 14-én olyan lány képét osztotta meg, aki férfinak öltözött és kifestette magát a kedvenc csapata színeivel, hogy elmehessen a sorsdöntő meccsre. Posztolta a csapat edzőjének képét is. Ezt írta hozzá:

13239403_10153771634204102_82566547337832632_n.jpg

…és a csapat leglelkesebb szurkolója, aki fiúnak öltözött és kifestette magát, hogy ott lehessen a stadionban a sorsdöntő meccsen

„Abdollah Vejszi Irán Khuzesztán tartományának legelmaradottabb részében edz egy csapatot, és fáradhatatlan erőfeszítései révén sikerült a csapatát a bajnoki címig elvezetnie. Látom az örömkönnyeket ennek az instruktornak az arcán, és látom az elszánt kinézetű lányt is, amint a telefonján keresgél. Ez a két ember valójában igen hasonlít egymáshoz. Mindketten bajnokok és megünnepelték a győzelmüket a maguk módján. Ez a két különböző ember egyazon módon bátorította a csapatát, és ugyanazzal a lelkesedéssel küzdöttek a saját győzelmükért. A lány erőfeszítéseit, aki elrejtette a nemét a csapata színei mögé, nagyon is megérte végignézni.”

iran-dress-hijab-police.jpg

A kormány félelmet akar gerjeszteni

Mászih Álinedzsád iráni újságíró és aktivista közzétett magáról néhány olyan képet, amelyek megjelentek „Az én egészséges szabadságom Facebook-csoport falán is. A jelenleg New Yorkban élő Álinedzsád két éve indított kampányt a kötelező hidzsábviselés ellen. Egymillió követője van.

„Vannak Iránban lányok, akik inkább titkok férfinak öltöznek, csak hogy megússzák a kötelező hidzsábviselést és az erkölcsrendőrséget”, mondta. „Ezért vágatják rövidre a hajukat, hogy fiúnak nézzenek ki, és ezért öltöznek fiúnak. Ez megmutatja, hogy bár a kormány letartóztatja az olyan nőket, akik kendő nélküli képeket tesznek magukról közzé, a nők nem félnek és élik az életüket a maguk módján.”

alinedzsád.jpg

Ezt a képet mutatták meg az elnöknek

„A kormány félelmet akar gerjeszteni, de a nők megtalálták annak a módját, miként sétáljanak szabadon az iráni utcákon vagy vezessenek autót a hajuk eltakarása nélkül. Elkeseredett kulturális háború dúl kétféle életfelfogás között. Egy nő számára Iránban a haj az önazonosság egyik jelképe; megrövidítése – pusztán azért, hogy megtévesszék az erkölcsrendőrséget – egyfelől szívet tépő, másfelől igen bátor vállalkozás.

„A haj eltakarása gyakran prominens módon jeleníti meg a folyamatos háborút a keményvonalasok és az iráni fiatalok társadalma között. Az iráni törvények megkövetelik, hogy valamennyi leány, már hétéves kortól, amikor iskolába megy, a kultúra és az erkölcs iránti hagyományos tiszteletből takarja el a haját. Az iráni nők azonban eleddig voltak oly bátrak, hogy a diszkriminatív törvénnyel szembeszegüljenek.”

Hasszán Ruháni iráni elnök a nők számára 1979 óta kötelező hidzsábbal kapcsolatban elődeinél sokkal liberálisabb álláspontra helyezkedett, hatalma azonban nem elegendő ahhoz, hogy megállítsa azokat, akik kikényszerítik az öltözködési szabályokat, és amikor tavaly szembesítették az Alinedzsád honlapján megjelent képekkel, csak annyit mondott: annak, aki Iránban él, „engedelmeskednie kell az ország törvényeinek.”