A képviselő bocsánatot kért a zsidózásért

A képviselő bocsánatot kért a zsidózásért

A Munkáspárt azonban kényelmetlen helyzetben

„Vissza fogják nyerni a belém vetett bizalmukat és hitüket”, ígéri Naz Shah munkáspárti képviselőnő, aki sokak véleménye szerint antiszemita internetes megnyilvánulásaival vált alkalmatlanná a bizalomra. Komoly kritikák érik Jeremy Corbyn pártelnököt is, aki a jelek szerint bocsánatosnak tartja Naz Shah tettét.

Naz-Shah-009.jpg

Hiába szólítják fel a politikai paletta valamennyi részéről Jeremy Corbynt, a párt vezetőjét arra, hogy függessze fel a Pakisztánból elszármazott honanyát a szociális médiában tett kijelentései miatt. Naz Shah nyugat-bedfordi képviselőt – aki John McDonnell, az árnyékkormány pénzügyminisztere mellett dolgozott, erről a pozíciójáról azonban lemondott – bocsánatot kért azon korábbi ötletéért, melyben szorgalmazta, hogy Izrael zsidó népességét toloncolják át az Egyesült Államokba, és más antiszemita kirohanásokat is megengedett magának.

David Cameron miniszterelnök „meglehetősen rendkívülinek” nevezte, hogy Ms Shahot még mindig nem függesztették fel. Mint nemrég kiderült, a hölgy 2014-ben – még megválasztása előtt – olyan grafikát tett közzé, amely Izraelt ábrázolta a térképen MEGOLDÁS AZ IZRAELI-PALESZTIN KONFLIKTUSRA címmel, ezzel az aláírással: HELYEZZÉK ÁT IZRAELT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBA.

Screen-Shot-2016-04-26-at-08.10.42-293x300.png

Corbyn úgy vélekedett, a képviselőnő „nem vallja ezeket a nézeteket”, és azt bizonygatta, hogy a Munkáspárt „az antiszemitizmus és a rasszizmus minden formáját engesztelhetetlenül ellenzi”. További intézkedésekre azonban annak ellenére sem került sor, hogy Lisa Nandy, az árnyékkormány energetikai minisztere figyelmeztette a pártvezetőt: a szabályokat be kell tartani, azok mindenkire vonatkoznak. Ms Nandy a BBC2-nek nyilatkozva úgy vélekedett: „Az, ha szemügyre vesszük a történtekkel kapcsolatos körülményeket, rendjén van. De úgy vélem, a politikánk teljesen világos: előbb felfüggesztjük az illetőket, és csak azután vizsgálódunk.”

„Valós problémája ez a Munkáspártnak”, folytatta a politikus, „ha nem festünk úgy, mint aki komolyan veszi ezeket a dolgokat. De ez nem csak a Munkáspártra gyakorolt hatásra vonatkozik, ott van az a kérdés is, mikor cselekszünk helyesen. A helyes pedig az, ha bizonyossá tesszük, hogy egyáltalán nem toleráljuk az antiszemitizmust.”

Naz-Shah-300x300.jpg

Ms Shah két ízben is bocsánatot kért; másodszorra azt írta a Jewish Newsban, hogy „egyértelműen bocsánatot kívánok kérni azokért a kijelentésekért és ötletekért, amelyeket a múltban bolond módon elkövettem. Az általam írottak hangvételére és stílusára bocsánat nincs. Tettem súlyát átérezve ma azt kívánom, bár ki se posztoltam volna őket. Be kell vallanom a tényt, hogy a tudatlanság nem mentség.”

„A nyelvezet, amit használtam, helytelen. Bántó. A fontos az, hogy milyen hatással voltak ezek a posztok másokra. Megértem, hogy úgy hivatkozni Izraelre és Hitlerre, ahogyan én tettem, mélységesen sértő a zsidó népre nézve, amiért bocsánatot kérek.”

A képviselőnő kijelentette: képes arra, hogy visszanyerje az emberek bizalmát és belé vetett hitét.

 

forrás : https://magyarkroki.com