A Református Hittudományi Egyetemen vendégeskedett az izraeli nagykövet – videóval

A Református Hittudományi Egyetemen vendégeskedett az izraeli nagykövet – videóval

Debrecen – Máig ható fordulópontnak nevezte Ilan Mor a II. Vatikáni Zsinat 1965-ös nyilatkozatát, amelyről Debrecenben tartott előadást.

A II. Vatikáni Zsinat 1965-ös nyilatkozata megváltoztatta a római katolikus egyház tanítását a zsidóságról és a júdaizmusról – mondta Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete nyitó előadásában. Az 50 évvel ezelőtt kiadott dokumentum hangsúlyozza a keresztények és a zsidók közös lelki örökségét, valamint közös fellépést szorgalmaz az antiszemitizus minden formájával szemben. A vezető diplomata azt is elmondta, hogy Izrael az egyetlen hely a Közel-Keleten, ahol gyarapszik a keresztények lélekszáma, miközben a környező országokban vallásuk miatt üldözik a keresztényeket.

Ilan Mor

Ilan Mor

– Minden felekezet tagjai szabadon eljuthatnak a szent helyekre Izraelben, ahol a vallási sokszínűség uralkodik, a keresztények lélekszáma pedig növekszik. Ebből a szempontból Izrael Állam az egyetlen fénysugár a Közel-Keleten – nyilatkozta Ilan Mor Izrael Állam nagykövete.

A „Nemzet, Kultúra Identitás, Párbeszéd” című konferencián Bölcskei Gusztáv, a hittudományi egyetem rektora úgy fogalmazott, református szemmel is fordulópont a II. Vatikáni Zsinat 1965-ös nyilatkozata, és ugyanilyen meghatározó, amit az Egyházak Világtanácsa 1948-as megalapításakor megfogalmazott.

– Az antiszemitizmus Isten és ember elleni bűn, és ez az a kiindulópont, ami mögé nem lehet és nem szabad visszatérni. Ha az elmúlt évtizedekre visszatekintünk, akkor azt látjuk, hogy a sok gyakorlati együttműködés és a kölcsönös előítélek lebontásának korszaka volt ez – hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv.

A rektor hozzátette, az Ószövetség és az Újszövetség felbonthatatlan egység, és ennek szellemében van ma is élő történelmi hagyománya a folyamatos keresztény-zsidó párbeszédnek Debrecenben.

Dehir – Debrecenben tartott előadást az izraeli nagykövet