Gulyás Gergely szombati sajtótájékoztatóján

BRÜSSZELT MEG KELL ÁLLÍTANI!

A határvédelem a legfontosabb a migráció elleni küzdelemben – mondta szombati sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely.

A fideszes országgyűlési képviselő az Orbán Viktor által ismertetett tízpontos akciótervvel kapcsolatban hangsúlyozta, az Európai Bizottság javaslata szerint alapvetően megváltozna a mostani menekültügyi szabályozás, mivel a menedékkérelmek elbírálását nem az első érintett állam végezné, hanem ezeket kvóta szerint szétosztanák a tagállamok között.

Mi mindig is azt mondtuk, hogy a határokat meg kell védeni, a határvédelem a legfontosabb a migráció elleni küzdelemben – jelentette ki Gulyás Gergely. Hozzátette, mindaddig, amíg nem az unió területén kívül döntenek arról, hogy jogosult-e bárki, bármilyen menekültstátuszra, „addig ide emberek fognak jönni, akik között vannak menekültek, vannak migránsok és vannak terroristák is”.

Leszögezte, Brüsszelnek nem a bevándorláspolitikán kellene változtatnia, mivel az tagállami hatáskör, hanem a bevándorlást kell megállítani, és a határokat meg kell védeni. Rámutatott, ezért fogalmazta meg a miniszterelnök azt a javaslatot, hogyha valaki képtelen a határvédelemre, akkor az EU egy megállapodás alapján lássa el ezt a feladatot, ha pedig nem jön létre ilyen megállapodás az adott tagállammal, függesszék fel a schengeni tagságát.

Fotó: fidesz.hu

Kifejtette, a Brüsszelben születő egyre veszélyesebb javaslatok sértik a tagállamok szuverenitását, és továbbra is a migránsok kényszerbetelepítésével fenyegetnek. A brüsszeli bürokráciának határt kell szabni, Brüsszelt meg kell állítani – húzta alá a Fidesz frakcióvezető-helyettese, egyúttal felhívva a figyelmet arra, hogy a javaslatok Európa jövőjét is veszélyeztetik azáltal, mivel párhuzamos társadalmak jöhetnek létre.

„MINDEN KORÁBBINÁL NAGYOBB AZ AKTUALITÁSA A KVÓTÁRÓL KEZDEMÉNYEZETT NÉPSZAVAZÁSNAK.”

Magyarország helyesen döntött, amikor megtámadta az Európai Unió bíróságán a kvótadöntést, amely véleményünk szerint mind tartalmilag, mind eljárásilag jogellenes – emelte ki. Megjegyezte, ez az elképzelés a gyakorlatban működésképtelen, a 120 ezer áttelepítendő migránsból csak 1100 embert sikerült áttelepíteni.

Úgy fogalmazott, mindezek ellenére az európai baloldal nem tesz le a terveiről, Martin Schulz rendszeresen beszél az állandó elosztási mechanizmus bevezetésének szükségességéről, az Európai Parlamentben pedig a héten elfogadtak egy olyan migrációról szóló jelentést, ami „teljes egészében ellentétes azzal, amelyben mi a csatlakozáskor az Európai Unióval megállapodtunk”. Kérdéses, hogy van-e Brüsszelnek valós szándéka a bevándorlás megállítására, vagy maga akar dönteni demográfiai ügyekben – fűzte hozzá.

Minden korábbinál nagyobb az aktualitása a kvótáról kezdeményezett népszavazásnak, fontos, hogy a magyar választópolgárok demokratikus keretek között, egyértelműen foglalhassanak állást arról, hogy kivel, milyen formában és hogyan kívánnak együtt élni – jelentette ki. Mint mondta, az Országgyűlés a Kúria május 3-i döntését követően dönthet, ezután a köztársasági elnök őszre kitűzheti az időpontot.

Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc azt állította, nem adott utasítást a Political Capital által készített tanulmányok eltüntetésére, a fideszes politikus kifejtette: ezek az iratok vagy elvesztek, leselejtezték, ellopták őket, vagy soha nem is léteztek. Ez esetben felmerül a kérdés, hogy az ellenszolgáltatással szemben állt-e bármilyen szolgáltatás, vagy ez egy baloldali kifizetőhely volt – mondta. Aláhúzta, az üggyel kapcsolatban vizsgálatot kérnek a kormánytól, mert szeretnének tisztán látni.