kulturális zarándoklat

Határtalan Máramaros – kulturális zarándoklatdeak.a.

Népek és vallások, kultúrák és korok, között / 2016. június 15-19.

Észak-Erdély és Máramaros magyar és magyar zsidó emlékei – és nem csak- Szatmárnémeti, a hászidizmus fellegvára. Sűrű erdők, aranyló napfény, vadvirágokkal telehintett mezők, suttogó patakok, végtelen táj, történelem és jelen egy csodálatos meseszerű világban.

Öt napos kulturális zarándoklat, 2016. június 15-19. között. Utazás légkondicionált, komfortos autóbusszal. Szállás három csillagos szállodákban, ellátás reggeli és estebéd. Magyar nyelvű idegenvezetés a Cool-túra Erdélyben szakavatott és a tájat, s annak történelmét kiválóan ismerő munkatársai jóvoltából.

Tervezett útvonal: Csengersimán lépjük át a határt: Szatmárnémeti – Nagybánya – Máramarossziget – Felsővisó – Barcánfalva Jód –Borsafüred – Máramarossziget – Szaplonca – Avasfelsőfalu – Csengersima.

Utunk során megismerkedünk három nagyobb észak-erdélyi város: Szatmárnémeti, Nagybánya, Máramarossziget múltjával és jelenével. Európa egyik legszebb bányavirág múzeumával. A nagybányai festőiskola történtével és művésztelepével. Kalandozunk majd a Mára völgyében, az élő múzeum vidékén. A Radnai-havasok lábától Borsafüredről libegővel megyünk fel 1400 méter magasra – ahonnan gyönyörű kilátásban gyönyörködhetünk a Borsa völgyére. Az Iza völgyén „megállt az idő”, a 17-18. századi fatemplomok és kötélmotívumos máramarosi kapuk, Európa minden országából idecsalogatják a turistákat, mi sem hagyjuk ki. A festői Wasser-völgyén zakatolunk majd kristálytiszta vizű hegyi patak mentén keskeny nyomtávú, gőzmozdony vonattal és persze megismerkedünk a magyar és a román konyha különleges ízvilágával.

A kulturális barangolásaink színvonalát és hangulatát a tájhoz illő zenei és irodalmi szemelvényekkel színesítjük, az erdélyi alkotók műveiből (Ady Endre, Reményik Sándor, Kányádi Sándor, Dsida Jenő, Áprily Lajos, Kós Károly, Tóth Árpád, Tamási Áron, Illyés Gyula)

Szükséges felszerelés: kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, és a szabadban töltött időt. Esőkabát, réteges ruházat, wellnessezéshez felszerelés, fényképezőgép. Lelki nyitottság, hogy átélhessük ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét. Közös megegyezés alapján a program a csoport igényeinek megfelelően módosítható.

Tervezett program:

Június 15. szerda

Indulás kora reggel Budapestről a Hősök teréről / tervezetten 6:00 órakor

Szatmárnémeti, a hászidizmus fellegvára – városnézés – körbesétáljuk a város főterét, megtekintjük a Pannónia szállót a Partium egyik legszebb szecessziós stílusú épületét a Vécsey-palotát a város egyik legrégebbi épületét, amelyben 1711. április 30–án megkötötték a szatmári békét. Meglátogatjuk a Várdomb utcai zsinagógát és a zsidó temetőt, és végül bemegyünk a római katolikus székesegyházba, amelyet 1768-ban kezdtek el építeni klasszicizáló barokk stílusban;
Misztótfalu – Misztótfalusi Kis Miklós, az erdélyi nyomdászat nagy alakjának emlékmúzeum;
Nagybánya – délutáni városnézés Nagybánya óvárosában – Hunyadi-ház, Szent István torony, a pénzverde épületének megtekintése.

Estebéd és szállás Nagybányán a 3 csillagos Hotel Rivulus szállodában.

Június 16. csütörtök / 140 km

Nagybánya – Ásványtani Múzeum – Európa egyik legjelentősebb bányavirág gyűjteménye, Képzőművészeti Múzeum – a nagybányai festőiskola tárlata;
Mára völgye, a népi építészet élő múzeuma;
Desze, az UNESCO világörökség részét képező máramarosi fatemplom káprázatos falfreskóinak a megtekintése;
Máramarossziget a Tisza-parti város, egykor Magyarország faiparának és sóiparának központja – Elie Wiesel szülőházának meglátogatása.

Estebéd és szállás Felsővisón a három csillagos Hotel Gabriela szállodában

Június 17. péntek / 140 km

Vonatozás a Vasér völgyében – az 1932-ben épült keskeny nyomtávú fakitermelésre épített vasútvonalon ma turistavonatok járnak, amelyeket korabeli gőzmozdonyok húznak;
Máramarossziget, szombat fogadás a zsinagógában – (előtte vagy utána séta a belvárosban)

Estebéd és szállás Felsővisón a három csillagos Hotel Gabriela szállodában

Június 18. szombat / 170 km

Borsafüred – libegővel (székes felvonóval) felmegyünk a Radnai havasok oldalába – ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Borsa völgyére. Lefele (gyalog) ereszkedves a Lóhavasi vízesést nézzük meg, az ország legmagasabb, 80 méter magas vízesése – idősebbeknek is teljesíthető;
Az Iza-völgyében megtekintjük a híres máramarosi fatemplomokat. Jódi fatemplom, a máramarosi fatemplomok legrégebbike, 1364 ben épült – UNESCO világörökség része. Barcánfalva, fából épült jellegzetes máramarosi kolostorkomplexum, protokolláris ortodox központ, az 1993-ban épített 62 m magas tornya ma a második legmagasabb fatorony egész Európában – délután pihenés és megérdemelt wellnessezés a szállodában (önköltséges).

Estebéd és szállás Felsővisón a három csillagos Hotel Gabriela szállodában

Június 19. vasárnap / 180 km a határig
A határtól Budapestig 330 km

Máramarosszigeten volt a kommunista időszak legkegyetlenebb börtöne „a püspökök és miniszterek börtöne” – látogatás a máramarosszigeti „terror házában,” a máramarosi zsidó temető meglátogatása;
Szaplonca, a világhírű vidám temető – minden temetőben a halottak a fontosak, de itt valami egyéb is;
Huta-hágó (587 m) az Avas- és Kőhát-hegység közötti átjáró;
Avasfelsőfalu – a lakatlan márványházak faluja.

Határátkelés Csengersimán 16:00-17:00 óra tájékában. Budapestre érkezés a késő esti órákban.

Belépőjegy árak / 2016. márciusi adat

Szatmár zsinagóga: 5 RON körül;
Misztótfalu, emlékmúzeum: 4 RON;
Nagybánya Ásványtani múzeum: 7 RON;
Nagybánya Képtár: 7 RON;
Desze – fatemplom: 5 RON;
Máramarossziget – zsinagóga: 5 RON körül;
Máramarossziget – börtönmúzeum: 6 RON;
Máramarossziget – Elie Wiesel emlékház: 4 RON;
Jód – fatemplom: 5 RON körül;
Felsővisó – vonatozás: 44 RON;
Borsafüred – felvonó: 10 RON fel, aki nem gyalog jön le 10 RON le;
Szaplonca – vidám temető: 5 RON.

Körülbelül forintban: 8500-9000 Ft.

Érdeklődni lehet a [email protected] vagy a [email protected] e-mail címeken. Árak és további részletek levélben. Partnerek: JAM Travel utazási iroda és a Cool-túra Erdélyben.

Határtalan üdvözlettel:
Deák Andrea