Hoppál Péter a Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából rendezett metrókiállításon.

Bartók Béla zeneszerző életét és munkásságát bemutató tárlat nyílt szerdán a Metro Galériában, a budapesti metró 2-es 3-as és 4-es vonalán közlekedő szerelvényeiben.

Bartók szellemisége olyan fontos üzenetet hordoz a mai kor emberének is, hogy fontos támogatni az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezéseket – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából rendezett metrókiállításon. Az államtitkár hozzátette, a kormányzat 940 millió forintos támogatással rendezi meg az idei Bartók-évet.

„SZÁMOS SZIMPÓZIUM, VETÉLKEDŐ ÉS HANGVERSEN VÁRJA AZ ÉRDEKLŐDŐKET ORSZÁGSZERTE.”

A május 22-ig látható tárlat Bartókról készült fényképek és különböző idézetekkel tárja elénk az alkotó munkásságát. A képek mellett többek közt Bartók írásaiból, leveleiből és műveinek szövegeiből olvashatnak részleteket az érdeklődők.

A zeneszerző tiszteletére rendezett programsorozat első eseményén az államtitkár hangsúlyozta, szeretnék, ha Bartók üzenete nem csupán a koncertlátogató közönséghez érkezne el, hanem szélesebb társadalmi körök számára is nyitott lenne.

Kifejtette, tavaly volt a zeneszerző halálának 70. évfordulója, így a szerzői jogok nagy része 2016. január elsején felszabadult a védelem alól. Ezért is fontos kötelezettsége Magyarországnak és a magyar kulturális intézményrendszernek a bartóki életmű gondozása, ápolása, bemutathatóvá tétele – húzta alá, megköszönve a támogatást minden pártfogónak, kiemelve a Bartók vonósnégyest és alapítójukat, Komlós Péter Kossuth-díjas hegedűművészt.

Fotó: fidesz.hu

A részletekről elmondta, az emlékévet egy munkabizottsággal közösen négy hónapos előkészítés során szervezték meg, többek között a Zeneakadémia, a Bartók Béla Emlékház, a Balassi Intézet, a Hagyományok Háza, az MTA BTK Zenetudományi Intézete és a Magyar Művészeti Akadémia közreműködésével.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy március 25-én este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben jubileumi hangversenyt rendeznek. Mint mondta, ezután számos szimpózium, vetélkedő és hangverseny várja az érdeklődőket országszerte.