Nemzetközi zsidó oktatási szeminárium a MAZSIHISZ székházában

Nemzetközi zsidó oktatási szeminárium a MAZSIHISZ székházában

 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsée (MAZSIHISZ) ad helyet a Centropa több napos európai pedagógus-szemináriumának. A nyitóebéden felszólalt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

balog_heisler.jpg
Fotó: Szentgyörgyi Ákos
Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke köszöntőjében elmondta: Közép-Kelet-Európa legnagyobb zsidó közössége számára természetes mindazon csatornáknak a megkeresése, amelyeken keresztül a társadalom – és különösen a fiatalok – számára bemutathatja hagyományait, színes kultúráját. Mindez illeszkedik a Centropa határokon átívelő projektjének filozófiájába.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kifejtette: „A tankönyvekben is meg kell jelennie a megismerésnek és egymás tiszteletének.”

Heisler András köszöntőjében hangsúlyozta: „örömmel adunk helyet a Centropa – nemzetközi zsidó oktatási (Jewish Network) szemináriumának a MAZSIHISZ székházában. A világra nyitott zsidóság számára éppen olyan természetes, hogy oktatási és nevelési intézményeink származásra való tekintet nélkül mindenki előtt nyitva állnak, mint ahogy az is természetes, hogy építünk a nemzetközi tapasztalatokra.” Balog Zoltán miniszter beszédében meleg szavakkal méltatta a Centropa közép- és kelet-európai zsidósággal foglalkozó egyedülálló kutatásait. Heisler András az eseményt követően elmondta, hogy a Mazsihisz a Centoropával és más civil szervezetekkel együttműködve indítja hamarosan útjára a „Nyitott zsinagógák” program célja, hogy egy közös jövő érdekében és reményében formálja a felnövekvő generációknak a múlthoz fűződő viszonyát. A Mazsihisz elnöke hozzátette az Emberi Erőforrások Minisztériuma is pozitívan nyitott a „Nyitott zsinagógák” program támogatásáról.

Háttér a Centropáról:
A Centropa – a zsidó emlékezet interaktív adatbázisa, 2001 óta végez kiemelkedően sikeres társadalomtörténeti kutatómunkát, melynek során elsődleges források alapján, személyes történeteken keresztül mutatja be a közép- és kelet-európai zsidóságot a 19–20. század fordulójától napjainkig. Jelenleg is több figyelemre méltó oktatási programot visznek szerte Európában, így Magyarországon is. Ezek egyike a nemzetközi tanárképző szemináriumuk, amelyre idén 18 országból 30 tanár érkezik Budapestre március 20-22. között.

Háttér a Nyitott zsinagógák programról:

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége kitárja zsinagógái kapuit, sokrétű és színes oktatási programokkal várja az érdeklődő iskolai osztályokat. A „Nyitott zsinagógák” program célja, hogy egy közös jövő érdekében és reményében formálja a felnövekvő generációknak a múlthoz fűződő viszonyát. Különös hangsúlyt fektetve a holokauszt történetének oktatására és a ma élő magyar zsidó közösség mindennapjainak megjelenítésére is. A programban számos civil szervezet együttműködő partnere a Mazsihisznek.