Orbán Viktor a szekszárdi Modern városok programról

A FEJLESZTÉS NEM AJÁNDÉK, HANEM LEHETŐSÉG

Több mint 33 milliárd forintos fejlesztésről állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök Ács Rezső szekszárdi polgármesterrel a Modern városok program újabb állomásán.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón felidézte, a kormány 5,9 milliárd forint adósságot vállalt át a várostól. Hangsúlyozta, ha egy önkormányzat pénzügyi csődbe jut, akkor az általa fenntartott kórház és iskola is ellehetetlenül. Az adósság átvállalása az egészségügy és az oktatás szanálásának fontos pénzügyi formája – fejtette ki.

A miniszterelnök a 2010-2014 közötti fejlesztési lehetőségeket Szekszárdon 27 milliárd forintban határozta meg. A közös sikerek között említette a kórházfelújítást, az új vízbázis kialakítását és a városrehabilitációs programot.

Orbán Viktor a szekszárdi Modern városok programról összegzésként elmondta, közel 34 milliárdos fejlesztést jelent. Ugyanakkor emlékeztetett a fejlesztési célra szánt összegek korábbi elosztási gyakorlatára, megjegyezve: a polgári kormány előtti gyakorlat szerint „íróasztal mellett döntötték el, hová, mennyi fejlesztést adnak”. A Fidesz-KDNP ezzel szemben a városok kérése alapján dönt a forráselosztásról – húzta alá.

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök a szekszárdi fejlesztések első és legfontosabb pontjaként egy 10 milliárd forintos beruházást említett, amelyben – Paks közelségéből adódóan – csővezetéket építenek az erőműtől a városig, ezzel is csökkentve a távhővel fűtők költségeit. A fejlesztés előfeltétele volt, hogy a korábban magánkézben lévő szolgáltatást visszavegye az önkormányzat.

„CSŐVEZETÉKET ÉPÍTENEK AZ ERŐMŰTŐL A VÁROSIG, EZZEL IS CSÖKKENTVE A TÁVHŐVEL FŰTŐK KÖLTSÉGEIT.”

100 hektárosra bővítik az ipari parkot 2,5 milliárd forintért; valamint megállapodás született a borvidék úthálózatának és egyes városi közutak fejlesztéséről 3 milliárd forintért – közölte, hozzátéve, korszerű szakképző központ kialakítását is tervezik 2 milliárd forint értékben. A kormányfő arról is szólt, hogy egyelőre nem jutottak megegyezésre az interaktív könyvtár és levéltár létrehozásáról, de közös munkacsoportot alakítanak ki a kormány és a város együttműködésével a tervek megalkotásához.

A városban rejlő gazdasági lehetőségek kihasználásához négycsillagos szállodát építenek 4,8 milliárd forintért, ami a szekszárdi turizmus, borászat ágazatainak is komoly segítséget jelent majd – mondta.

A miniszterelnök kifejtette, a megállapodás másik alappillére a Duna-parti kikötő átalakítása 2-3 milliárd forintért annak érdekében, hogy minden személyszállító hajó ki tudjon ott kötni. Hangsúlyozta, a beruházás a környezetvédelmi előírások szigorú betartása mellett valósul majd meg.

Megépítik továbbá a gemenci kisvasút nyomvonalát a Duna-parttól Szekszárdig, valamint egy interaktív kalandparkot és ökocentrumot is. Az utóbbi, kétmilliárd forintos beruházást azért támogatja a kormány, mert a hasonló létesítmények kedveltek a családok és gyermekek körében, ezek segítségével a családok „kilépnek a négy fal közül” – fogalmazott Orbán Viktor.

„A MEGÁLLAPODÁS ÉVTIZEDEKRE HATÁROZZA MEG A VÁROS ÉLETÉT.”

A város uszodát is építhet, a megállapodás értelmében Szekszárd döntheti el, hogy 25 vagy 50 méteres medencét szeretnének, a megvalósításról annak tükrében kell dönteniük, mekkora forrásokat tudnak fordítani a későbbi fenntartásra. Emellett másfél milliárd forintos rekreációs centrumot, valamint egy modern sport- és rendezvényközpontot is kap a város 5 milliárd forintért.

Az együttműködés alapjára épül a Modern városok szekszárdi programja – fogalmazott Ács Rezső polgármester. Hangsúlyozta, a megállapodás évtizedekre határozza meg a város életét.

Az együttműködés elemei között említette a gazdaságfejlesztést, és -élénkítést, szakképző központ építését és a turizmusfejlesztést.