A migráció és a brit referendum dominált a csúcsról szóló vitán

A migráció és a brit referendum dominált a csúcsról szóló vitán

2016-01-19

A migráció és a brit referendum dominált a csúcsról szóló vitán

Sok képviselő bírálta az EU vezetőit, amiért nem tudják megoldani a migrációs és menekültválságot a decemberi EU-csúcsot értékelő keddi plenáris vitán, Jean-Claude Juncker bizottsági és Donald Tusk európai tanácsi elnök jelenlétében. A brit EU-referendum szintén forró téma volt.

Donald Tusk, a Tanács elnöke emlékeztetett a decemberi csúcson tárgyalt kihívásokra: „Minden lehetséges fronton próbára vagyunk téve”, mondta. A migráció kapcsán hangsúlyozta, hogy nincs alternatívája a határvédelemnek. A márciusi csúcs a határideje annak, hogy kiderüljön, hogy a jelenlegi uniós migrációs stratégia működik-e. Ha nem, „súlyos következményekkel találhatjuk magunkat szemben, mint amilyen Schengen összeomlása”, tette hozzá.

„Ha a tagállamok végrehajtották volna a javasolt politikákat, akkor jobb helyzetben lennénk” a migráció terén, mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Juncker felhívta a nemzeti kormányokat, hogy mutassanak több szolidaritást és elköteleződést a migrációs válság megoldására. Hozzátette, Schengen végének nagyon nagy ára lenne, és ártana a növekedésnek és a foglalkoztatásnak.

Fontos megemlékezni az EU sikertörténeteiről is, mint amilyenek az iráni nukleáris megállapodás és a párizsi klímamegegyezés, mondta Manfred Weber (német) az EPP képviselőcsoport vezetője. Az EU-ról szóló brit népszavazásról beszélve kijelentette, hogy Cameron miniszterelnök ötletei közül sok az EU egészét jobbá tenné, különösen az innováció és a jobb törvényhozás terén. Weber ugyanakkor leszögezte, hogy soha nem fogadná el az EU állampolgárok közötti diszkriminációt, még akkor sem, ha a cél a társadalmi ellátórendszerekkel szembeni visszaélés megakadályozása lenne.

Enrique Guerrero Salom (S&D, spanyol) megjegyezte, hogy amikor az EU-s vezetők visszatérnek hazájukba, akkor figyelmen kívül hagyják az Európai Tanácsban elfogadott vállalásaikat. „Olyan ez, mint Sziszüphosz mítosza, folyamatosan visszatérünk a kiindulópontra a migráció, terrorizmus és a gazdaság területén” mondta, figyelmeztetve, hogy ha az EU így folytatja, az „a politikai halálához vezet”.

Geoffrey van Orden (ECR) bírálta az EU-t, mert túl sokat próbál tenni és ezzel rosszabbá teszi a dolgokat. „A polgárok nem egyre szorosabb Uniót akarnak, hanem egy EU-t, amely kevesebbe kerül és csökkenti a bürokráciát”, mondta. Van Orden üdvözölte az utasadat-nyilvántartásról szóló megállapodást és hozzátette, hogy el kellene ismerni, mennyire ésszerűek Cameron migrációs politikái.

„A 160 000-ből eddig csak 290 főt helyeztek át”, és ez a tagállamok döntéseinek hiánya miatt és nem az EU miatt van, hangsúlyozta az ALDE képviselőcsoport vezetője, Guy Verhofstadt (belga). Verhofstadt sürgette Tusk elnököt, hogy hívjon össze egy rendkívüli csúcsot a menekültválságról az áthelyezések, a migráció és az európai határ és parti őrség új szabályainak megalkotására.

A migrációs és menekültválságra adható egyetlen európai válasznak a kitoloncolási mechanizmusok megerősítése tűnik, mondta Inés Cristina Zuber (GUE, portugál).

Bár a csúcs a válságkezelés hiányáról önkritikusan beszélt, a migrációs helyzet továbbra is „katasztrofális”, mondta Ulrike Lunacek (Greens, osztrák), hozzátéve, hogy csak egy közös megoldás működhet.

Nigel Farage (EFDD, brit) az újévi, nők ellen elkövetett kölni támadásokat egy újabb oknak tartja, amiért Nagy-Britanniának az EU-ból való kilépésre kell szavaznia. „A britek tudják, hogy azok a fiatal kölni férfiak néhány év múlva európai útlevelet kapnak, és szabadon Britanniába utazhatnak”, mondta.

Szavait visszhangozta Vicky Maeijer (ENF, holland) is, aki szerint „több menekült több terroristát jelent”.