AZ EMBER ELIDEGENÍTHETETLEN JOGA OTT ÉLNI, AHOL SZÜLETETT

AZ EMBER ELIDEGENÍTHETETLEN JOGA OTT ÉLNI, AHOL SZÜLETETT

Ma nem az a kérdés Európában, hogy egymás ellen fordulnak-e a nemzetek, hanem hogy lesz-e Európa, meg tudjuk-e védeni az európai életformát és kultúrát, és miféle kontinenst hagyunk örökül gyerekeinkre – hívta fel a figyelmet beszédében Orbán Viktor a Magyarországi Németek Elhurcolásának és Elűzetésének Emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen.

A miniszterelnök úgy folytatta, csak egy szuverén ország erős kormánya képes megvédeni különböző nemzetiségű állampolgárait a külső erőktől, és a külső erőket kiszolgáló belső csatlósoktól.

Orbán Viktor a Nepomuki Szent János plébániatemplomban kifejtette, amikor Magyarország elvesztette függetlenségét az 1940-es években, akkor elüldözte és végletesen kiszolgáltatott helyzetbe juttatta saját polgárait, „azokat az embereket, akiknek védelmére és értékeinek őrzésére hivatott lett volna”. Örök tanulság, hogy a legkisebb esélyét sem adhatjuk egy olyan világ eljövetelének, amelyben hasonló rendeletek és listák születhetnek – jelentette ki.

Fotó: fidesz.hu

Emlékeztetett, az időszak Magyarország egybefüggő szenvedéstörténetét vázolja: megszállások, elhurcoltatás és elüldöztetés, egymást követő vagonok és gyászvagonok. Az okok eltérhettek, de a konklúzió változatlan: amikor Magyarországot megszállták – akár Nyugatról, akár Keletről -, mérhetetlen szenvedés lett a következménye – hangsúlyozta.

Elmondta, 1946 január 9-én hagyta el az első vonatszerelvény hazánkat, hogy az elüldözött német honfitársakat Németországba szállítsa. Csak január 19-én 1000 embert vittek el, február elejére Budaörs már teljesen kiürült, és hasonló sorsa jutottak országszerte a svábok lakta települések – sorolta.

A hivatalos elnevezés a kitelepítése volt, de ez messze állt a valóságtól – fejtette ki, hozzátéve, mindez a magyarországi svábok kifosztása és elűzése volt.

„A LEGKISEBB ESÉLYÉT SEM ADHATJUK EGY OLYAN VILÁG ELJÖVETELÉNEK, AMELYBEN HASONLÓ RENDELETEK ÉS LISTÁK SZÜLETHETNEK.”

Orbán Viktor hangsúlyozta, kitelepítésnek álcázott deportálás zajlott, és nem akadt olyan felelős személy, aki szembeszállt volna ezzel. Ellenállás helyett, inkább megadta magát Európa: kétszer is kapitulált egymás után – tette hozzá. A nemzeti -, majd a nemzetközi szocializmus csábításának is engedett, a kollektív bűnösség jegyében egész népeket voltak képesek marhavagonokba terelni – fogalmazott.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy a magyarországi németek kultúrája nélkül sokkal szegényebbek lennénk, a sváb közösség a magyar kultúra szerves és elidegeníthetetlen részét alkotja. Példaként említette többek között a Parlamentet, és az Iparművészeti Múzeumot; a magyar nyomdászat, gépgyártás és orvostudomány jelentős részét.

Orbán Viktor úgy folytatta, emberéletek millióiba került, mire rájöttünk, az európai nemzetek együtt erősek. Európa egyesítése és az együttműködés abból a felismerésből született, hogy nemzeteinket sokkal több dolog köti össze, mint amennyi elválasztja – mutatott rá.

Felhívta a figyelmet, ma nem az a kérdés Európában, hogy egymás ellen fordulnak-e a nemzetek, hanem hogy lesz-e Európa, meg tudjuk-e védeni az európai életformát és kultúrát, és miféle kontinenst hagyunk örökül gyerekeinkre.

A legfontosabb tanulság, hogy „bűnt bűnnel jóvá tenni nem lehet, vélt bűnt bűnnel jóvá tenni még kevésbe, vélt bűnt kollektív büntetéssel végképp nem” – mutatott rá. A miniszterelnök elmondta, a magyar emberek 20 posztkommunista év után végre határozottan letették voksukat a polgári berendezkedés mellett, és az országgyűlés végre megalkothatta Magyarország első demokratikus polgári alkotmányát.

„CSAK EGY SZUVERÉN ORSZÁG ERŐS KORMÁNYA KÉPES MEGVÉDENI KÜLÖNBÖZŐ NEMZETISÉGŰ ÁLLAMPOLGÁRAIT A KÜLSŐ ERŐKTŐL, ÉS A KÜLSŐ ERŐKET KISZOLGÁLÓ BELSŐ CSATLÓSOKTÓL.”

Kijelentette a polgári világ legfontosabb tartóoszlopa a méltányosság: „megadjuk mindenkinek azt, ami megilleti”.

Mint mondta, ezért döntött az országgyűlés 2012-ben amellett, hogy ez a nap legyen a Magyarországi Németek Elhurcolásának és Elűzetésének Emléknapja.

A mai évforduló nem csak megemlékezés, hanem felhívás is arra, ne feledkezzünk meg mindarról, amit a magyarországi németek tettek és tesznek Magyarországért mind a mai napig – mondta.

Hozzátette, a magyar kormány támogatja a hazánkban élő németek identitásának és kultúrájának megőrzését. A német iskolák száma az elmúlt 4 évben ötszörösére nőtt, az ott tanulók száma megháromszorozódott – sorolta.

A magyarországi németek szenvedéstörténete emlékeztessen arra, az ember elidegeníthetetlen joga ott élni, ahol született, abban a kultúrában, abban az országban, azon a településen, ami a saját otthona.

„Adjon nekünk az Isten elég kitartást és türelmet, hogy Európát megvédjük, és megtartsuk! Adjon elegendő erőt, hogy a szülőföldön maradás jogát Európán kívül is érvényesíteni tudjuk!” – zárta szavait a miniszterelnök.