Az izraeli rendőrség még mindig nagy erőkkel keresi a terroristát

A rendőrség még mindig nagy erőkkel keresi a gyilkost

tel aviv vadaszat

A rendőrség továbbra is nagy erőkkel keresi a pénteki tel-avivi merénylet elkövetőjét, ennek ellenére ma reggel megkezdődött az oktatás a tel-avivi iskolákban és óvodákban. Ron Huldai a város polgármestere azt mondta minden oktatási intézményt fokozottan őriznek. 

A rendőrség őrizetbe vette a pénteki tel-avivi lövöldöző, Nashat Mehmet testvérét, Jodat. Erős a gyanú, hogy tudott a tervezett merényletről esetleg ő is részt vett benne. Pénteken egy órával a Dizengoff lövöldözés után holtan találtak egy taxist Tel-Aviv északi részén, a Weizmann utcában. Mostanra már biztos, hogy a lodi taxisofőrt is Nashat Mehmet ölte meg. 

Pénteken kora délután a Dizengoff utca egyik zsúfolt kocsmájába lépett be egy magas, szürkekapucnis alak. Pillanatokon belül lövöldözni kezdett, azonnal megölt két embert és további kilencet megsebesített, közülük kettő állapota súlyos. A szemtanúk szerint a magányos merénylő egy Kalasnyikovnak látszó fegyverből legalább tíz golyót lőtt ki, majd elrohant a helyszínről. A sebesültek egy része a szétrobbanó kirakatüvegből származó szilánkoktól sérült meg, egy valakit pedig a pánikba esett emberek taposta meg. A két áldozat Alon Bakal (26), a Simta Pub vezetője, aki csak néhány hónapja költözött Tel-Avivba,  és egy Ofakimből származó vendég, a 30 éves Simon Ruimi.

A rendőrség továbbra is keresi a merénylet elkövetőjét, Nashat Melhem-t, egy 31 éves izraeli arabot Ar’arából, az észak izraeli Wadi Ara környékéről. Akinek apja, egy biztonsági őr, miután észrevette, hogy eltűnt a fegyvere és fiát vélte felfedezni az esetről mutatott videófelvételeken, azonnal betelefonált a rendőrségre. A család segíti a rendőrség munkáját, a nyomozók átkutatták a házukat, hátha találnak valami utalást arra, milyen előzetes tervetkészített a férfi, de egyelőre nincs nyoma az elkövetőnek, aki mobiltelefon nélkül mozog Tel-Avivban vagy egy előre elkészített rejtekhelyen bújkál az őt üldöző nagyszámú rendőri erő elől.
– A férfi zavarodott elmeállapotú, – nyilatkozta a család egyik tagja, Sami Milham ügyvéd, aki jogilag képviselte a férfit egy korábbi bűnügyben, amelyben csak öt év börtönt kapott, elmeállapotára hivatkozva. – Pszichés állapota azóta romlott, szabadulása után nem kapott állandó munkát, nem sikerült életét rendeznie. Nem vagyok orvos, de aki a szemébe néz, könnyen láthatja, hogy a pasi nem normális, segítségre szorul – mondta a rokon. Családunk nem zsidó ellenes, szeretjük Izraelt.”
Az elkövető nem ismeretlen a rendőrség számára, 2007-2012 között börtönben ült, mert megtámadott egy katonát a Karkur kereszteződésben és megpróbálta elvenni a fegyverét. A katona végül felülkerekedett és megőrizte fegyverét, de a támadó elmenekült. Másnap őrizetbe vették, a kihallgatáson egy rendőrt támadott meg. Nashat Melhem fiatalkora óta drog és alkohol problémákkal küzd, 2005-ben letartóztatták, mert 1,1 kiló kokaint adott el egy beépített rendőrnek. Elvonókúrára kötelezték és háziőrizetben volt egy rehabilitációs intézetben.
A rendőrség mobil parancsnokságot állított fel a környéken, és innen koordinálják a szisztematikus keresést. A rendőrök arra számítanak, hogyha senki sem támogatja a gyilkost, akkor rövid időn belül mozgásra kényszerül, hibázik és le tudnak rá csapni.
Közben kihallgatták a családtagokat, ismerősöket, hogy kiderítsék kapcsolatban állt-e a férfi valamelyik terrorszervezettel. Vizsgálják a számítógépét is. A férfi ugyanis korábban néhányszor az ISIS-t támogató kijelentéseket tett. A rendőrség őrizetbe vette Nashat testvérét, Jodat. Erős a gyanú, hogy tudott a tervezett merényletről esetleg ő is részt vett benne.
Pénteken egy órával a Dizengoff lövöldözés után holtan találtak egy taxist Tel-Aviv északi részén, a Weizmann utcában. Mostanra már biztos, hogy a lodi taxisofőrt is Nashat Melhemölte meg.

Sivan Erush

erec